Idag öppnar ”Jerkas” mackrestaurang: ”Folk borde resa långväga för vår Grilled Cheese – den gör mig tårögd”

Jerka Johansson med mackor på restaurangen Sandhäxan

Nu våras det för lyxmackorna som får Subways footlongs att blekna i smakjämförelse när restaurangen Sandhäxan slår upp dörrarna i Vasastan. Café tar tempen på skådespelaren Erik ”Jerka” Johansson, som är en av tre personer bakom restaurangen, inför öppningen.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-05-17 10:32  |  Lästid: 2 minuter

De senaste åren har Stockholm sett en explosion av snabbmat som paketerats och stöpts om till en mer finkulinarisk upplevelse: först ut var hamburgaren och sen finpizzan. Frågan är om mackan – smörgåsen – nu är näst på tur? Idag öppnar nämligen kompistrion Erik ”Jerka” Johansson, Mattias Svensson och Fredrik Sundberg sin nya restaurang Sandhäxan – där just mackor står på menyn.

View this post on Instagram

ROU JIA MO ÄLSKAR DIG

A post shared by SANDHÄXAN (@sandhaxan) on

Sandhäxan, som ligger på Gästrikegatan 13 i Stockholm, ett stenkast från St Eriksplan, serverar åtta mackor – där alltifrån kalorika ostöverdoser till sicilianska picknick-mackor kan stilla hungriga och brödsugna magar.

Vi fångade skådespelaren Erik ”Jerka” Johansson för att snacka om det nya livet (nåja) som restaurangägare.

Kompistrion Mattias Svensson, Fredrik Sundberg och Erik ”Jerka” Johansson delar passionen för mackor. Tillsammans öppnar de idag Sandhäxan på Gästrikegatan 13 i Vasastan.

Varför mackor?

– Vi kände att vi vill göra mat men också göra något vi bottnar i eftersom vi bara är hobbykockar, alla kan göra en macka. Sen har vi slipat drömmackorna ett tag och vässat ytterligare genom att anställa två proffskockar nu mot slutet som höjer dom ännu mer!

Ni är en kompistrio som öppnar restaurangen. Att öppna ett mackhak känns som en typisk ”två öl in”-idé. Kan du bekräfta?

– Absolut. Vid varje middag som vi haft 2 enheter i oss har vi börjat pladdra om att ”fan vi borde ha ett ställe som är som vi vill ha det”. På den vägen är det.

Medgrundaren Mattias Svensson pausar sitt tidigare arbete för att satsa allt på Sandhäxan. Hur ofta kommer man hitta dig på plats bakom mackdisken?

– Så ofta jag bara kan, jag älskar att vara där och satsar på att vara där minst 2 gånger i veckan, helst jämt!’

Muffulettan framstår som signaturmackan i marknadsföringen, men vilken macka tycker du själv är godast?

– Jag lever för ost så Grilled Cheesen brinner jag för något otroligt. Folk borde resa långväga för vår grilled cheese. Den gör mig tårögd.

View this post on Instagram

MUFFULETTAS MUFFULETTAS HELA VECKAN MUFFULETTAS!

A post shared by SANDHÄXAN (@sandhaxan) on

Slutligen: I vilken stad görs världens godaste mackor?

– Innan: ingen aning. Nu: Stockholm.

Från grilled cheese till macka med långbakat fläsk med chipotlemajonnäs – ”Jerka” om Sandhäxans 8 mackor

Muffuletta Classico

Kokt skinka, mortadella, salami, mozzarella, provolone och olivsallad

– En siciliansk picknick-macka med otrolig pålägg/bröd ratio, saftig och salt och fet. En dröm.

Muffuletta Al Uovo

Dubbel cheddar- och vårlöksomelett, majonnäs, färsk gurka och giardiniera

– Vår vego-take på samma med dubbel cheddaromellet. Som att äta ett smörstekt moln under ett apelsinträd i Taormina.

Pastrami On Rye

Häxans pastrami och senap

– En klassisk New York-macka med busslaster av vår egen pastrami med otroligt marble-ryebröd från Skeppsbro bageri.

Rou Jia Mo

Långbakat fläsk, chipotlemajonnäs, vårlök, morot och koriander

– Vår stora stolthet. En kinesisk streetfood-macka som vi moffat till med extra göttighet. KN.

Parmigiana

Rostad aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan

– Vår hyllning till aubergine, som en pastarätt på Vecchia Signora fast mellan två bröd.

Grilled Cheese

Fontina, emmentaler, cheddar, mozzarella och chips

– Allt som är livet mellan två bröd. Den här tillsammans med en Urquell och du kommer känna att livet inte är så jävla dumt ändå.

Arepas De La Bruja

Steka bönor, tomatilla, pebre de cilantro, avokado och riven färskost

– En vegansk och glutenfri smakfest, satan vad det händer grejer i munnen när man äter den här. Älskar den.

Turkey Sub

Bakat kalkonbröst, isbergssallad, senapsmajonnäs, lök och baconchutney

– You had me at bacon- och lökchutney.

Vet inte vilken macka du ska ta? Café har testat sig genom (nästan) hela menyn och kan gå i god för den kinesiska streetfood-mackan Rou Jia Mo.

Sandhäxan öppnar idag, 17 maj och har öppet onsdag-torsdag kl 11.30-14.00, samt fredag-lördag 11.30-21.00. Adressen är Gästrikegatan 13 i Stockholm.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-05-17 10:33