Hoppa till innehåll

Så gör du Sandhäxans moffigaste trerättersmeny

Bokomslaget till receptboken Magiska Mackor samt Sandhäxan-gänget.
Joel Ågren

Vi bad bokaktuella mackmästarna bakom succékrogen Sandhäxan om en kaloristinn trestegsraket att kickstarta kvällen med. De svarade med årets moffigaste trerättersmeny.

Recepten är hämtade ur boken Sandhäxans Magiska mackor, utgiven av Natur & Kultur och skriven av Mattias Svensson, Jerka Johansson, William Thorén och Fredrik Sundberg. I butik nu. 

LÄS OCKSÅ: Så blev Sandhäxan bäst i Sverige på mackor

Förrätt: Häxan Lobster Roll

”En liten ädelsten är den, hummer-rullaren. Ful och fin samtidigt, precis som vi vill ha den. Eftersom vi oftast är så fattiga att vi inte kan hålla en äkta lobster roll på menyn har vi gjort vår variant, inte lika dyr men nästan lika god. Servera i små eller halva bröd för perfekt festligt snack till välkomstölen.”

Foto: Jonas Cramby

Recept för 4 portioner. Du behöver: 

600–800 g kokt hummer med skal
ca 225 g plockat kött                                 
200 g smör
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl majonnäs, helst Hellmann’s
1 dl hot sauce
1 knippe gräslök, finhackad
1 citron, pressad saft
4 brioche-korvbröd

Gör så här: 

1. Plocka ur köttet ur humrarna och skär i små medaljonger. 

2. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

3. Värm hummerköttet i smält smör i kastrull på LÅG värme, du vill inte ha överkokt hummer. Tillsätt vitlöken.

4. Ta upp hummerköttet och blanda i en bunke med majonnäs, hot sauce, det mesta av gräslöken och smaka av med citronsaft, salt och peppar. 

5. Använd hummer- & vitlökssmöret till att rikligt pensla korvbröden och baka dem sen mitt i ugnen i cirka 1 ½ minut tills de är gyllenfärgade. 

6. Fyll bröden generöst med hummerröran och ringla över hummer- & vitlökssmör och toppa med gräslök.

Huvudrätt: Cubano Sandwich

”Helt ärligt slöts en cirkel i Sandhäxans historia när vi till slut gjorde vår Cubano Sandwich. Mackan var 100 procent inspirerad av Jon Favreaus cubano i filmen ’Chef’, en underbar film från 2014 där en fine dining-kock säger upp sig, köper en foodtruck och återfinner sin kärlek till matlagningen. För oss var det den filmen som tippade oss över kanten, fick oss att släppa chef’s table-ångesten och omöjlighetskänslan att starta en restaurang, våga lita på lusten till maten och att till slut öppna Sandhäxan. Herregud, tack Jon, tack för allt kul.”

Foto: Jonas Cramby

Recept för 4 portioner. Du behöver:

800 g hel bit fläskkarré alt fläskbog
4 ljusa subs alt. baguetter
1 dl French’s mustard
16 skivor emmentaler
8 skivor lönnebergsskinka
hot sauce
saltgurka

Marinad:

5 dl pressad apelsinsaft 
2 ½ dl vatten 
3 dl risvinäger 
1 dl mörk rom
1 dl salt 
0,4 dl rörsocker
1 hel vitlök, hackad 
1 knippe örter, gärna en blandning av rosmarin, oregano och timjan
3 lagerblad 

Mojomarinad:

4 lime, finrivet skal och pressad saft
2 apelsiner, finrivet skal och pressad saft
½ dl olivolja

Gör så här: 

1. Marinad: Blanda ingredienserna. Gör hål över hela karrén med en gaffel för att förenkla infuseringen av marinaden. Lägg karrén i marinaden och låt ligga i minst 4 timmar i kylen, gärna över natten. Sätt ugnen på 140 grader varmluft. Ta upp karrén och torka av den. 

2. Mojomarinad: Blanda ingredienserna och pensla karrén generöst med marinaden. Baka av mitt i ugnen i cirka 1 ½ timme, tills innertemperaturen är 65 grader.

3. Ta ut och låt svalna i minst 30 minuter.

4. Skär 0,8 cm tunna skivor, 3 skivor per portion. Salta och peppra köttet.

5. Stek skivorna i olja i stekpanna på hög värme, i cirka 30 sekunder per sida, tills de fått fin färg.

6. Montering: Pensla ett lager senap i botten och toppen av baguetten. Lägg på 2 skivor emmentaler, 3 skivor karré, bräckt (stekt) skinka, hot sauce, pickles och slutligen 2 skivor emmentaler. Lägg ihop baguetten och pensla smör över locket.

7. Kör i klämgrill i 2–3 minuter, tills mackan fått härliga ränder och osten smälter ut över kanterna. Servera med lite hot sauce vid sidan och saltgurka.

Efterrätt: Rika riddare

”Ett varningens finger måste höjas. Vi tog fram den för att alkohollagen kräver att vi har schysta desserter på menyn, men det här måste vara det godaste man kan mumsa i sig. Kort, intensiv, hisnande uppåtresa designad för att sätta alla dina djuriska instinkter kring sött och snabb energi i full extas. Häri ligger själva varningen. Moffig, riklig, som ett skenande lok som visslar och skakar och ångar fram mot den ofrånkomliga slutstationen, nämligen total tillfredsställelse och, till slut, apati. Hur ska du nånsin kunna äta nåt igen efter det här. Gå och lägg dig bara. Godnatt. Kvällen slutar här för din del.”

Foto: Jonas Cramby

Recept för 4 portioner. Du behöver:  

4 skivor formbröd, i 2–3 cm tjocka skivor
50 g smör
100 g rårörsocker
4 skopor vaniljglass ev florsocker

Brûléesmet:

1 dl standardmjölk
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång, delad med urskrapade frön
1 ½ dl strösocker
6 äggulor

Gör så här: 

1. Brûléesmet: Värm mjölk, grädde, vaniljstång och -frön och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. När gräddmjölken är varm vispardu ner äggulorna ordentligt.

2. Låt svalna en stund och marinera sen formbröden i smeten i 3–4 timmar i kylen (med vanliga formbröd räcker det med 30 minuter). Lägg på en vikt så bröden ligger under ytan.

3. Smält smör i en stekpanna på medelhög värme. Lyft försiktigt upp bröden och stek 1–2 skivor åt gången. Strössla på ett generöst lager socker, vänd riddarna och låt sockret karamelliseras. 

4. När undersidan fått fin yta med sockret lyfter du ur bröden och lägger på en tallrik. Servera med 1 rejäl skopa vaniljglass och eventuellt florsocker på toppen.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.