Facebook börjar med filter – precis som en viss annan app

Alldeles nyss var det Instagram som kopierade Snapchat. Nu gör även Facebook det. Åtminstone ser det väldigt mycket ut som det.

Joel Linde | Foto tanuha2001 / Shutterstock  |  Publicerad 2016-08-16 08:40  |  Lästid: < 1 minut

Det var inte länge sedan Facebook-ägda Instagram lanserade sin nya funktion ”Stories” som i det närmaste är en total kopia av ”My Story” på Snapchat. Nu rullar Mark Zuckerberg-imperiet vidare med att genomföra vissa förändringar som vi tycker oss känna igen från andra appar.

Hädanefter kommer kameran startas så fort du öppnar appen (ganska precis exakt så som det är på Snapchat). Dessutom har de lagt till filter som använder samma typ av teknologi som – du gissade rätt –Snapchat använder i sina filter, men ansiktsavläsning och ankarpunkter. De första filtren som testas har OS-tema av uppenbara skäl.

Uppdateringen sjösattes den 5 augusti i Brasilien och Kanada där den kommer att testas och utvärderas. Om den visar sig vara uppskattad kan vi nog räkna med att den når även oss tids nog.

Och anledningen känns relativt uppenbar, om man tittar på siffrorna. I Facebooks begynnelse (och kanske fortfarande på alla 50-plussares konton) handlade det mycket om att ladda upp egna bilder och filmer och på så sätt skapa originalinnehåll på Facebook. Men enligt siffror från tekniksajten The Information sjönk delningar av Facebooks originalinnehåll med ungefär 15 procent sedan februari i år; numera delar vi mest länkar från andra sajter.

Men har Facebook kopierat Snapchat? Så här säger deras egen produktchef, Sachin Monga.

”Jag tror att det finns inspiration på makronivå i sättet som folk delar på Facebook. Ett modernt verktyg för skapande är inte centrerat kring en textruta, det är centrerat kring en kamera”, sa han till Tech Crunch.

Men de var inte riktigt nöjda med det svaret utan pressade honom lite hårdare. Då gav han Snapchat lite mer beröm.

”Jag tycker att de har gjort ett jättebra jobb med att bygga ett modernt verktyg. Det som har skapat den här förändringen från text till visuella delningar är att alla har en telefon med en kamera i sin ficka, men de har absolut gjort ett väldigt bra jobb med det.”

Så här ser uppdateringen ut.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 15:43