Annons
Annons

facebook-ogilla

”Ogilla” kan betyda flera saker.

* * *

Årets största sociala medie-nyhet håller på att landa. Facebook får en ogilla-knapp!

Tidigare har Mark Zuckerberg sagt att det inte blir någon ogilla-knapp. Men under en intervju i veckan breakade han nyheten, skriver Time.

Annons

– Jag tror att folk har bett om ogilla-knappen under många år. I dag är en speciell dag eftersom i dag är dagen jag kan säga att vi jobbar på den och är på väg att leverera den.

Men det är oklart exakt hur den kommer att se ut.

– Vad användare verkligen vill ha är möjligheten att uttrycka empati. Alla händelser i ens liv är inte bra händelser, sa Zuckerberg.

Han syftar förmodligen på när till exempel när något sorgligt har hänt.

 

Vi ser framför oss följande inlägg:

Britt-Marie, 54:

”I dag somnade pappa in efter sju svåra veckor. Hoppas du har det bra var du än är älskade far. Vila i frid.”

Här vill man kunna uppmärksamma inlägget utan att ”gilla” det, precis som Zuckerberg föreslår. Ett ogillande över att pappan har dött.

 

Men vad skulle hända här?

Antonio, 13:

”Gjorde 2 mål mot Brommapojkarna idag:). WOOHOOOO!!!!”

Resultatet: femtio avundsjuka motståndare går in och klickar ”ogilla”. Och vi kan lova att det inte kommer vara speciellt roligt att vara den som hamnar mitt i en ”ogilla”-mobb, särskilt inte när det är så pass enkelt att jämföra sig med andras likes. Visst, den som ger sig in i leken får leken tåla – men i ”gilla”-ekonomins tid kan sånt slå hårdare än man tror.

Vi vet inte hur den nya knappen kommer att fungera och se ut – en idé är att den som postar ett inlägg själv ska kunna välja vilka knappar som finns. Och förmodligen har Facebook tagit med i beräkningen att en ogilla-knapp kan leda till stora konflikter.

Men kanske är det bäst att den nya knappen bara blir en stor styrkekram?

Annons

Dela (36)
TweetaLaddar