Facebook testar knapp för att nedrösta kommentarer

Folk har länge vela ha en ogilla-knapp på Facebook, och nu har de börjat testa något som liknar det.

Joel Linde  |  Publicerad 2018-02-09 16:45  |  Lästid: 2 minuter

Facebook-teamet pratar mycket om att de vill tillhandahålla ett så bra klimat som möjligt för människor att skapa “meningsfulla interaktioner” mellan varandra. I andra änden har vi trollfabriker och folk i svettiga gamla kontorsstolar som lägger halva arbetsdagar på att sprida ilska och osanningar.

Facebook har alltid varit tydliga med att de inte vill censurera någonting, men efter starka påtryckningar, bland annat efter att trollfabriker tycks ha påverkat det amerikanska valet genom att sprida fake news och propaganda via Facebook, har de ändå försökt ta tag i problemet.

En åtgärd de testar nu är alltså en knapp som tillskillnad från de nu tillgängliga emojisarna kan signalera att du ogillar en kommentar. Dock är det inte en “dislike button” säger Facebook själva.

"Vi utforskar en funktion för folk att ge oss feedback om kommentarer på offentliga poster. Det testas för en begränsad grupp användare i USA", skriver de i ett uttalande.

Så här ser nedröstningsknappen ut. Det är oklart vad den kommer att heta på svenska eftersom knappen för tillfället endast är på prov i USA.

Om du trycker på knappen döljs kommentaren och du får välja mellan tre alternativ för att förklara varför du tryckt: Stötande, vilseledande eller irrelevant. Det skickar signaler till Facebook som de hoppas ska kunna göra det lättare för dem att hålla god ton i kommentarsfälten.

Efter att Facebook ändrade sina algoritmer för att främja personliga inlägg och interaktioner, snarare än virala videor, sjönk det dagliga användandet av plattformen med 700 000 i USA och Kanada, skriver Tech Crunch. Det är första gången någonsin som användandet på Facebook har minskat.

Denna nya nedröstnings-knapp tros vara ett sätt att höja kvaliteten och trivseln i det alltmer personliga klimat som Facebook önskar skapa. Här kan du se hur du enkelt modifierar vad som visas i ditt flöde!

Frågan är om detta är ett steg närmre censur – eller bara en rimlig åtgärd i en tid då folk i regel är fenomenalt sämst på källkritik.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 13:53