Hoppa till innehåll

Fem höjdpunkter från herrmodemässan Pitti Uomo i Florens

Hur kommer vi att klä oss hösten 2020?En föraning om detta fick besökarna på herrmodemässan Pitti Uomo i Florens som lockade över 1 200 utställare från Europa, USA och Asien. Här är några av höjdpunkterna enligt mig. Random Identities av Stefano PilatiItalienaren Stefano Pilati, som designat för bland annat Prada, Armani, Saint Laurent och Zegna, … Continued

Hur kommer vi att klä oss hösten 2020?
En föraning om detta fick besökarna på herrmodemässan Pitti Uomo i Florens som lockade över 1 200 utställare från Europa, USA och Asien. Här är några av höjdpunkterna enligt mig.

Random Identities.

Random Identities av Stefano Pilati
Italienaren Stefano Pilati, som designat för bland annat Prada, Armani, Saint Laurent och Zegna, är ansedd som en av de allra främsta nutida modeskaparna, framför allt när det gäller mer formella kläder. Sedan en tid tillbaka bor Pilati i Berlin och har, lite under radarn, lanserat egna varumärket Random Identities.
Visningen på Stazione Leopolda i Florens var märkets premiär på catwalk och blev unisont hyllad av publiken. Unisex är kanske inte rätt ord för att beskriva kollektionen, här var det nästan omöjligt att de om det var män eller kvinnor som bar de skarpt skräddade plaggen.

Brioni.

Brionis 75-årsjubileum
Brioni arrangerade sin första modevisning i Florens redan 1952. Nu återvände man till staden och Palazzo Gerini för att presentera höstens kollektion. Modellerna var musiker som spelade klassisk musik i olika salar i palatset. Ett passande sammanhang då Brionis kläder är både tidlösa och extremt fint gjorda, både vad gäller hantverk och tyg. (En kostym i kashmir kan kosta hundra tusen kronor.)

Backstage på Jil Sander.

Jil Sander hösten 2020
Äkta paret Lucie och Luke Meier har designat Jil Sander sedan 2017 och var inbjudna till årets upplaga av Pitti Uomo som Guest Designer (normalt visar de kollektionen i Paris). Looken är fortfarande extremt minimalistisk där kostymer och skräddade överrockar dominerar. För att vara en höstkollektion av plaggen ovanligt ljusa och ”lätta” för att vara Jil Sander.

Tiger of Sweden.

Tiger of Sweden hösten 2020
Tiger of Swedens kreativa chef Christoffer Lundman har inspirerats av Greta Garbos liv i New York (hon köpte sin berömde lägenhet på East 52nd Street 1953) när det gäller färger och prints i höstkollektionen. Ett genomgående print är en försvenskad karta över Manhattan. I övrigt är kollektionen mer teknisk än tidigare, vindjackor gjorda i återvunna material skyddar kostymerna från regn och vind.

Telfar.

Telfar hösten 2020
Telfar Clemens från Queens grundade Telfar 2005 och har sedan dess varit ett ledande namn för unisexmode på en undergroundnivå. Nu har italienska streetwearjätten Slam Jam investerat i Telfar och hjälper honom att bygga varumärket större. Presentationen i Florens var minst sagt spektakulär. Modellerna gick på en scen där ett sällskap (med bland annat Solange) ätit middag kvällen tidigare och lämnat både matrester och vin på bordet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.