Filip Hammar: ”Det känns nästan som att Sven Melander är en marionett”

Äter mediestockholm ur Filip Hammars hand och är Sven Melanders feminism äkta? Det är två ämnen som tas upp när Filip Hammar är gäst i Fördomspodden.

Olle Arnell | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-03-15 00:03  |  Lästid: 2 minuter

Säsong 2 av Fördomspodden inleder med en av svensk tv:s allra mest frekvent förekommande och mest underhållande personer de senaste 15 åren.

Sedan Filip och Fredrik anordnade godisregn inne på riksdagen i Ursäkta Röran 2002 har programledarduon gjort inte mindre än 17 egna program. Lägg till massor av kringprojekt som podcast, dokumentär och film så kan man konstatera att du och din produktionstakt de senaste åren ligger i lä.

När Filip Hammar skulle spela in podcasten med Café kom han – inte out of character – försent. Men väl på plats leverade han 45 minuter av underhållning.

Eftersom Filip verkar i Stockholms och Sveriges medievärld så låter vi två fördomar rörande just detta få agera exempel för de härliga 45 minuter du har framför dig!

När du mår riktigt bra kan du känna att hela mediestockholm äter ur din hand.

– Haha, ja det kan jag nog göra ibland. Men när jag mår riktigt dåligt kan jag också känna att inte en jävel äter ur min hand. Man når någon slags balans där i mitten som är den mer realistiska punkten för hur jag känner kring allt. Så det känns som att den verkliga mängden människor om äter ur min hand är ungefär 50 % kanske i så fall, svarar Filip Hammar.

Du köper inte Sven Melanders feminism utan misstänker att det bara rör sig om ett åldrat uppmärksamhetsbehov som satt upp ett fuktigt finger i luften och känt vartåt viral-vinden blåser.

– Ja. Men om jag dessutom ska ta det ett steg längre och omyndigförklara Sven Melander så tror jag att det kanske har funnit ett slags latent behov hos Sven Melander de senaste åren av att bli respekterad och att synas igen. Man får inte glömma att han var 80- och 90-talets nästa största svenska nöjesaktör…//…Han är ju legendarisk på så sätt, många av hans sketcher är ju direkt ikoniska, säger Filip och fortsätter:

– Sen så försvann han lite från de stora scenerna, jag vet inte varför, det kanske var självvalt tillsammans med att det kom andra människor som pockade på uppmärksamhet. Men jag tror att det här behovet har funnits latent hos honom och sen har några smarta individer approcherat honom och sagt ”titta vad många som människor som säger saker Sven, och du kan ju också säga slagkraftiga saker och om du säger slagkraftiga saker så kommer miljontals människor att titta på dig”. Det känns nästan som att han är en marionett, det är någon som styr honom i det här fallet. Hade ingen närmat sig honom och sagt ”du kan säga saker som kommer få jättestor uppmärksamhet” så hade det aldrig skett. Så att bovarna finns någon annanstans.

Ja, du hör ju, det här ÄR ett underhållande avsnitt, så nu rekommenderar vi att gå raka vägen in på Acast, eller in i Podcaster-appen på din iPhone och genast lyssna på Fördomspodden!

Mycket, fördomsfullt, nöje!

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-02 14:11