Filmer med kvinnliga huvudrollsinnehavare drar in mer pengar

En spricka tycks uppenbara sig i Hollywoods glastak – åtminstone på kassafronten.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2018-12-12 16:20  |  Lästid: 1 minut

Tiderna då bredbenta, testosteronstinna och inte sällan moraliskt flexibla herrar som Mel Gibson och Johnny Depp dominerade box office-statistiken går möjligen mot sitt slut. Detta då en nyligen publicerad studie visar att av de mest lönsamma amerikanska filmerna som släpptes mellan 2014 och 2017 drog de med kvinnor i huvudrollen i genomsnitt in mer pengar än de med manliga huvudrollsinnehavare, oaktat filmens budget. Bland de filmer med kvinnor i bärande roller som studien innefattade kan popcorn-rullar som Wonder Woman, Inside Out och Moana nämnas.

Filmer som klarade Bechdel-testet – alltså, att en film har minst två namngivna kvinnliga rollfigurer som pratar med varandra om något annat än en man – visade sig också vara större kassakor än de filmer som inte klarade testet.

Det är emellertid fortfarande ett undantag snarare än regel med kvinnor i bärande roller när det kommer till Hollywood-rullar med kioskvältar-ambitioner. Kvinnor utgjorde bara en fjärdedel av protagonisterna i 2017 års största filmer, och kvinnliga skådespelare spelade bara en tredjedel av de bärande karaktärerna, enligt en studie från San Diego State University. Hollywood har, liksom resten av världen, en bit kvar att vandra på jämställdhetens område med andra ord.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-12-13 10:14