Annons
Annons

mathin-lundgren-drink-tips

Vill du bli grym på att blanda drinkar? Då gäller det att du vet vad du pysslar med. Drinkproffset Mathin Lundgren, aktuell med boken Barmästarens manual, vet precis hur man gör en perfekt Old Fashioned eller twistar till en Martini. Vi bad honom dela med sig av sina tio bästa tips till hemmamixologen som vill lyfta sitt game några snäpp.

* * *

Annons

1. Starta med en shaker

– Används till allt i princip. Köp en med sil till och satsa på metall, det är mer hållbart än glas och innebär mindre risk för skador.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

2. Mätglas är ett måste

– Kallas även jigger och är jätteviktigt. Proportionerna är A och O när det gäller att lyckas med drinkarna, glöm att man kan gå på feeling.

 

3. Gör din egen is

– Stora isbitar är bäst eftersom de kyler utan att smälta så mycket, de ger helt enkelt ifrån sig lagom mycket vatten. Antingen kan du frysa isen i en big pack-glasslåda – såga den lite med en brödkniv, och knacka sen på knivens rygg så isen klyvs. Eller så köper du stora isformar från drinkbutiken Cask & Co.

 

4. Mera is!

– Det är verkligen ett enkelt sätt att lyfta det hela. Använd dubbelt så mycket som du tror!

 

5. Satsa på kvalitet

– Hellre färre ingredienser, men bra. Kör hellre ordentliga grejer till en sorts drink än köp det billigaste av allt för att få till massa olika.

 

6. Färskt vinner

– Visst, det finns olika färdiga juicer och sockerlager och sånt att köpa, men gör du det själv, pressar och kokar, så kommer det bli bättre. Det är inte särskilt svårt och mycket roligare.

 

7. Håll det i familjen

– Lär dig en drinkfamilj ordentligt. Det kan vara till exempel sours, som har proportionerna 5 sprit, 3 syra och 2 sötma. Då använder du till exempel bourbon, citronjuice och sockerlag till klassikern whiskey sour och sedan är det inte svårt att lära sig massa fler enligt samma proportioner.

 

8. Experimentera

– Sen kan du börja experimentera utifrån det, till exempel limejuice istället för citron. Kanske toppa med soda? Möjligheterna är oändliga.

 

9. Fixa fluffet

– Om du skakar drinken med en äggvita så får du ett fint fluff som både smakar gott och ser proffsigt ut.

 

10. Snacks!

– Bjud på ett gott tilltugg, typ saltrostade mandlar eller örtpopcorn. Jag har massa enkla recept i boken, grymt schyst!

 

Berättat för Johan Hurtig

Foto: Charlotte Gawell

* * *

Mer om dryck:

Syra i vin – så smakar det

Ölskolan – Cafés praktikant ger sig på att brygga bärs

Bästa drinkreceptet för båten eller sommarstugan

 

Annons

Dela (84)
Tweeta

Annons


Laddar