Hoppa till innehåll

Flott i frotté – Café väljer 7 favoriter i sommaren skönaste material

Flera plagg i frotté
Robin Åberg

Vem behöver badlakan när skjortan är gjord i frotté?

Från att tidagare ha varit ett material som oftast användes till mjukisdresser avsedda för gravida småbarnsföräldrar har frottén fått ett rejält uppsving den senaste tiden. En comeback kanske är en mer passande term. Plagg i frotté var under mitten av 1900-talet en konstant i sommargarderoben och återkom på flertalet legendariska skådisar i storfilmer.

Nu har fler och fler åter fått upp ögonen för frottén och några av dem är svenska The Resort co. vars plagg i frotté vi tipsar om nedan. Enligt en av grundarna Carl von Wachenfeldt var det för The Resort Co. (som föga förvånande specialiserar sig på somriga kläder) givet att hoppa på trenden.

– Plagg i frotté är en del av den klassiska sommargarderoben. Otroligt bekvämt och avslappnat men samtidigt väldigt snyggt. Terry-trenden har exploderat de senaste åren i takt med att folk förstått hur bekvämt det är, men egentligen odödliggjordes det av stilikoner som Pablo Picasso, Sean Connery och David Niven under 50- och 60-talen. Få material påminner oss lika tydligt om semester, solsken och goda tider och det är ju en fin egenskap, säger Carl.

Förutom att man kan känna sig som James Bond i Dr. No när man bär plagg i frotté, är de även perfekta efter-bad-kläder – de är helt enkelt som att sätta på sig en snygg handduk. Nedan tipsar vi om några av våra favoriter i frotté att mysa runt i i sommar.

Frottéset från The Resort Co

Oavsett om du är på en resort, sitter på en uteservering eller på bryggan efter ett dopp är detta ställ din mysiga vän i solen. Finns som ni såg ovan även i marinblå. Tillverkad i extra mjukt frottétyg i ekologisk bomull. Tröjan går loss på 139 euro (ca 1500 kr) och shortsen 119 euro (ca 1300 kr). Spana in dem här.

Solerofärgat från Oas

Den här läckerbiten från Oas har en så härlig Solero-liknande färg att det vattnas i munnen samtidigt som den väcker associationer till NHLs bästa maskot Gritty. Men vad fan, den här bär du upp. Gör sig bäst med saltvattenstänk i håret och en fruktig drink i handen. Finns även i vitt för den fege. Pris: 1 000 kr.

James Bonds polo från Dr. No

I våras tipsade vi om Orlebar Browns replica av James Bonds jumpsuit i frotté från Goldfinger. Det är inte gamle Orlebar Browns enda Bond-replica i kortärmen. Honey Ryders baddräkt från Dr. No må vara det plagg som blivit mest legendariskt men den polo James Bond bär under den Jamaicanska solen förtjänar även den att kommas ihåg.

Precis som byxdressen är denna helt och hållet gjord i frotté i hundra procent bomull. 007 Plum Towelling Polo Shirt heter den och är så snygg att det inte spelar någon roll om det står 007 på lappen eller inte.

Köp eller läs mer här. Pris: 2 025 kr.

Rostigt från Eton

Anrika Eton, grundat 1928 i Gånghester i Borås, kan sina skjortor. De kan tydligen även göra snygga grejer i frotté. Kalla färgen roströd, blekröd eller vad som helst, snyggt är det och passformen sitter som en smäck. Pris: 1 699 kr.

Långärmat från Oas

Plagg i frotté måste inte vara kortärmade, när temperaturen inte når upp över 20 är långärmade alternativ ett bra alternativ. Denna långärmade skapelse i frotté från Oas gör jobbet när du trots temperaturen tar ett dopp. Pris: 1 200 kr

Långärmat från The Resort Co.

Läs motiveringen ovan. Här får du långärmat fast i ett popover format. Pris: 1 855 kr.

Läs mer om hur Café jobbar med affiliate här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.