Hoppa till innehåll

Straff på att moona och klackförbud och 14 andra konstiga regler och lagar utomlands

Flip flops i bil.
Markus Aamisepp

Ok, skippa flip-flopsen i hyrbilen nästa Spanien-semester.

När våren och sommaren nalkas är den gemene svensken inte feg med att boka charterfärd till sydligare breddgrader. Visst har det under senare tid i Sverige blivit mer populärt att skippa flyget, istället luffa ut på landets tämligen otillfredsställande järnvägar och gräva där man bor. Men majoriteten av oss reser iväg så ofta som en gång per år (bara till Spanien vallfärdar över 1,5 miljoner svenskar per år enligt Utrikesdepartementet) för att hänga på playan, upplysas kulturellt eller dricka gratis charterdrinkar medan barnen får hänga med svettiga sommarjobbare i maskotdräkter som representerar påklädda däggdjur.

Men när du åker utomlands ersätts också lagbok vilket, trots svensk rättsväsendehybris, innebär att du måste ta seden dit du kommer. Visst är det skillnad på att bli piskad i Maldiverna om du skulle åka ned med din samkönade partner och att få böter för att spela hög musik på stranden i Mallorca. Men regler är regler – och för att du ska ha koll vad det är som gäller på Europas mest populära destinationer har onlineresebyrån eBeach samlat ihop de konstigaste lagarna och sederna som kan vara bra att veta inför nästa semesterresa.

Spanien


1. Förbjudet att fråga om tiden mellan 15:29 och 18:47

I Madrid finns det en lag som förbjuder folk att fråga om tiden mellan 15:29 och 18:47. Ingen vet riktigt varför, och ingen vågar heller ifrågasätta det.

2. Kasta skräp på golvet

När du är på en spansk bar är det kanske bäst att inte kika ned på fossingarna. Här är det nämligen helt okej att kasta nötskal, tandpetare och servetter på golvet. Faktum är att det är det man som gäst förväntas göra, och det finns inga sopkorgar i sikte.

3. Förbjudet att köra bil i flip-flops

Många reser till Spanien för att sola och bada, och då är det mest självklara valet av skor flip-flops. Men så snabbt du sätter dig i en bil och accelererar med semesterskorna riskerar du en böter på upp till 200 euro. Det kan alltså vara en god idé att ha med dig ett par bilskor.

4. Förbjudet att gå utan tröja i centrum

Det kanske minst tillfredsställande med att åka på semester är att se bleka turister som preppat kroppen i ett halvår för att kunna visa upp sin styrka i form av att gå utan t-shirt på offentliga platser. Det här slipper du om du väljer att åka till Spanien. Där är det nämligen strängt förbjudet att ta av sig tröjan när du befinner dig i centrum. Detta gäller över hela Spanien, och de högsta böterna får man i Palma de Mallorca – hela 800 euro.

5. Förbjudet att ha badkläder i centrum

Visa upp dina nya fräsiga badtrunks på stranden är dock helt okej. Russel Brand i filmen Forgetting Sarah Marshall (2008).

Det näst mest ovärdiga du kan göra som turist är att konstant gå runt i badbyxor och bikini. Det tyckte också de spanska myndigheterna som utöver topless-förbudet införde ett förbud att gå i centrum med endast badkläder på. Förbudet började efter att man i Barcelona tröttnade på att turister besökte historiska monument och museum i badkläder, och förbudet har nu spritt sig till andra städer såsom Malaga och Valencia.

6. Nedcabbat och storhandla

Visst drömmer du kanske om att åka nedcabbat längst Medelhavet med ett solglasögon, linneskjorta och vinden i håret. Observera dock att en cabriolet är ett dåligt val för dig som önskar storhandla. Det är nämligen förbjudet att storhandla med en cabriolet, förmodligen för att det finns en risk att matvarorna flyger av bilen och istället hamnar på vägen

7. Spottförbud

Du spottar snus eller saliv på offentliga platser bör tygla dig med ditt motbjudande sätt i Spanien. Spottar du på gatan i Barcelona och blir upptäckt av en polis belönas du med dryga böter och en rejäl uppläxning.

Grekland


1. Tyst period mellan 15:30 till 17:30

Under eftermiddagen behöver alla enligt lag vara knäpptysta för att inte störa någon annans vila. Råkar du befinna dig i Grekland och har grannar som för oväsen eller lyssnar på Losing it med Fisher har du all rätt att kontakta polisen.

2. Förbjudet att använda högklackat

Förbudet gäller endast när du besöker landets antika ruiner. Detta eftersom klackarna tros slita på ruinerna mer än andra typer av skor. För bekvämlighetens skull är det nog lika bra, de nedslitna marmorplattorna är nämligen väldigt hala.

3. Förbjudet att moona

Inget moonande som i Braveheart (1995) i Grekland inte.

Det är enligt lag förbjudet att utöva mooning, alltså att dra ned byxorna och visa sin bakdel. Du som är tokrolig och gärna exponerar din bakdel i humorsyften får alltså inte moona genom bilrutan, på stranden och överallt annars. Om du trots förbudet väljer att visa skinkorna kan du få både böter och fängelse.

4. Vinka inte med öppen hand

Att vinka med öppen hand till någon anses vara väldigt oartigt. Ser du en bekant förväntas du gå fram och hälsa, och då med antingen två kindpussar eller en vänlig handskakning.

Turkiet


1. Peka inte

Precis som den förnedrande öppna vinkande handen i Grekland är vissa svenska kommuniceringsmetoder normöverskridande i Turkiet. Att peka uppfattas nämligen som mycket oartigt. Detta gäller för såväl människor som objekt.

2. Människo- och bilpass

När du reser in i Turkiet med din bil registreras både person samt fordon i passet. Detta innebär även att det är mycket svårt att lämna landet utan bilen – för att göra detta krävs åtskilliga polis- och ambassadbesök under flera veckors tid.

3. Olämpliga skämt

Skämtar du om Turikets landsfader Mustafa Kemal Atatürk kommer du inte bli poppis. Grundaren för det moderna Turkiet är väldigt beundrad och skämt om honom uppfattas som mycket stötande. Rent generellt är politik inte ett uppskattat samtalsämne, och något folk gärna undviker.

4. Förbjudet att köpa antikviteter

Turkiets långa historia har gett upphov till ett överflöd av antikviteter. Och för att skydda dem så har man gjort det olagligt att föra med sig antikviteter ut ur landet. Skulle du hitta ett gammalt svärd på en basar kan det alltså vara bäst att låta bli att pröjsa så du slipper höga böter eller turkiskt fängelse.

5. Var försiktig med kontanter

Det är enligt lag förbjudet att vanvårda landets kontanter som har porträtt av respekterade turkar som anses ha varit viktiga för landet. Gudrun Schymans Almedalen-brasa med 100 000 kronor i sedlar hade alltså inte gått hem här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.