Forskare påstår att Paul McCartney ljuger om att han skrev en av Beatles största hits

Två pigga akademiker har analyserat Beatles superhit ”In My Life” och kommit fram till att det var John Lennon, och inte Paul McCartney, som skrev den.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-07-30 16:58  |  Lästid: 2 minuter

En ny studie påstår att Sir Paul McCartney ”minns fel” (läs: ljuger) att han skrivit Rubber Soul-hiten In My Life. Deras grundliga melodiska analys av låten tyder på att det var en typisk John Lennon-låt, skriver NME.

John Lennon ska från början ha krediterats för att ha skrivit In My Life. Men vem som egentligen skrev musiken till hitlåten har debatterats friskt genom åren. Ett decennium efter att låten skrevs ska McCartney ha sagt till den brittiska radioprofilen Paul Gambaccini att det var ”Johns ord, men jag skrev musiken till den. Det var en bra låt”.

Innan Lennons död 1980 påstod han dock att han hans medförfattare, McCartney, bara skrev sticket och harmonierna i hiten.

Och nu blommar återigen song credits-debatten, efter att en Harvard-statistiker – Mark Glickman – och en matematikprofessor från Dalhouise University – Jason Brown – gjort en studie i ämnet. Studiens resultat visar på att McCartney inte alls skrev musiken till In My Life, då den stilistiskt påminner mycket mer om John Lennons sätt att skriva musik. Enligt analysen av låten är det en chans på 50 att McCartney faktiskt har skrivit musiken.

Studien analyserade egenskaper som vilka typer av ackord de båda i regel använde i sina låtar, ackordsbyten och meloditoner i alla Beatles-låtar som skrevs mellan 1962 och 1966.

”Grundidén är att konvertera en låt till en uppsättning olika datastrukturer, som är mottagliga för att skapa en signatur av en låt med hjälp av ett kvantitativt tillvägagångssätt. Tänk dig att du delar en färg till dess beståndsdelar i rött, grönt och blått – med olika vikter”, kommenterar Mark Glickman den matematiska, och kanske något invecklade, analysmetoden.

I resultatet framgår det att McCartney varierade sitt sätt att skriva Beatles-låtar mer än Lennon – och ofta hade McCartneys låtar en mer komplicerad struktur än Lennons – vars sätt att skriva låtar näppeligen ändrades från låt till låt.

”Om vi tar Lennon-låten Help! som exempel, så ändras inte tonhöjden speciellt mycket. Den håller sig på samma tonhöjd oftast, och ändras bara i små steg”, säger Glickman och fortsätter.

”Medan McCartneys låt Michelle. När det kommer till tonhöjd är den överallt”.

”Sannolikheten att In My Life skrevs av McCartney är .018. Det betyder att det med största sannolikhet är en Lennon-låt. McCartney minns fel”, avslutar Glickman.

En talesperson för Paul McCartney har sagt att han inte kommer att kommentera studien.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-08-02 14:59