Hoppa till innehåll

När Ethan Hawke nästan återförenade The Beatles

Skådespelaren Ethan Hawke har en väldokumenterad passion för The Beatles och i den hyllade filmen Boyhood skulle han komma att kanalisera den kärleken för att (typ) återförena Liverpoolkvartetten.

I Richard Linklaters utmärkta film Boyhood från 2014 finns en scen där Ethan Hawkes rollfigur ger sin son en blandskiva. Spellistan han satt ihop består helt av musik som medlemmarna i The Beatles släppte efter att bandet bröt upp 1970 (och en tidigare outgiven låt). Han berättar att den 51 låtar långa blandningen är noggrant handplockad för att kännas som ett album av bandet man aldrig hört. Avsikten är att låtarna sammanförda ska bli något större än om man lyssnar på dem var för sig. Lite som bandmedlemmarna.

Som Ethan uttrycker det i filmen. ”Basically I put the band back togther for you.”

Det är en fin scen som visar hur lång väg Ethans karaktär gått. Från att vara en sporadisk, sladdrig helgpappa, till någon som ger sin son en extremt genomtänkt present som garanterat krävde mycket tid och eftertanke.

Det visar sig också att den är grundad i en verklig händelse. Samlingen som han kallar The Black Album är inte tagen ur luften. En tid efter att den verklige Ethan Hawke skiljt sig från Uma Thurman satte han nämligen ihop just den här blandskivan till parets gemensamma dotter Maya Hawke på hennes trettonde födelsedag. Den vetskapen förhöjer på något sätt ens uppfattning av både Boyhood som film och Ethan som skådespelare. Filmen blir ännu finare och han blir ännu mer sympatisk.

Hur är det då att lyssna på The Black Album?

Faktiskt har Ethan en stark poäng när han i Boyhood beskriver bandmedlemmarnas sologrejer som i längden lite tröttsamma. Det är inte skitkul att lyssna på för mycket av vare sig John, Paul, George eller Ringos egna projekt. Man tröttnar lätt efter ett tag, hur stort Beatlesfan man än är. Det händer dock någonting när de placeras tillsammans. Det är som att musiken låter som den alltid var menad att låta, som att varje låt är en pusselbit som klickar in i de andra. Dynamiken och spretigheten hos Beatles är tillbaka i denna tidsresa till album.

Så på sätt och vis får man ge Ethan Hawke rätt. Han återförenade faktiskt bandet för en över tre timmar lång musikalisk resa. Lyssna själv.

Cafés digitala redaktör Jonas Strandberg är journalist, komiker och driver Stephen King-podden. Även en av Sveriges främsta Taylor Swift-experter.

Email: jonas@cafe.se
Credits
Foto: Getty Images (montage)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.