Annons

Forskning uppmanar: Låt barnen vara vakna så länge de vill

Att bestämma en viss tid som barnen ska vara nedbäddade för kvällen är en fin tanke, men verkligheten är inte sällan en annan. En ny studie visar dock att det kan finnas fördelar med att låta de små vara vakna efter läggdags.

Mikaela Råberg
Foto: IBL

Det finns helt klart roligare saker att göra än att natta en envis liten som absolut inte vill gå och lägga sig – och en ny studie visar att det kanske heller inte är värt allt besvär.

Att göra motstånd när det vankas läggdags brukar kunna öka med åldern och peakar när barnet är mellan två och fyra år. Och även om barn behöver mer sömn än vuxna är de betydligt mer flexibla kring tider, enligt författaren Maggie Hoerth-Baker, på Five Thirty Eight Science and health.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Anledningen till att de vägrar låta sig nattas en viss förutbestämd tid är förmodligen inte för att de vill trotsa dig ”bara för att” utan för att de helt enkelt inte blivit trötta ännu.

Faktum är att det inte finns någon biologisk anledning till att barn bör somna vid en viss tid på kvällen. Fenomenet ”läggdags” har istället att göra med våra sociokulturella förväntningar och baseras ofta på att föräldrar har en föreställning av hur och när barnet ska sova. Kanske för att själva få ett par timmar vaken tid tillsammans.

I en schweizisk studie visade det sig att barnens motvillighet till att gå och lägga sig en viss tid minskade efter att föräldrarna gått med på att låta dem vara vakna längre. Att skjuta på tiden för läggdags resulterade i mindre frustration för både barnen och föräldrarna, var sammanfattningen av studien.

Källa: Science of us, Five thirty eight

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons

Dela (14)
Tweeta

Annons


Laddar