Bäst på plan och sämst utanför – fotbollshistoriens 10 värsta vildhjärnor

Vinnie Jones, George Best och Paul Gascoigne.

De byggde upp sina liv på fotbollsplan men raserade de lika snabbt på hemmaplan. Världens bästa fotbollsspelare men sina egna värsta motståndare. Café minns med skräckblandad förtjusning spelarna som var lika delar vinnarskallar och fylleskallar.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2020-05-26 15:59  |  Lästid: 7 minuter

1. Sócrates

Spelade efter sina egna regler.

Foto: Getty Images

Döpt efter den grekiske filosofen kom Sócrates under 1970- och 80-talet att bli känd som fotbollsvärldens intellektuella stjärna. Parallellt med fotbollskarriären som en av världens bästa mittfältare utbildade sig den karismatiske brasilianaren till läkare vid universitetet i São Paulo. De akademiska meriterna i kombination med den politiska medvetenheten och inte minst de tekniska kvaliteterna på fotbollsplan gav honom smeknamnet ”Doctor Sócrates”. Men varken böcker eller fotboll kunde någonsin mäta sig med Sócrates riktigt stora intressen i livet – cigaretter och alkohol. Han rökte två paket Minister om dagen, vilket bekymrade tränaren Telê Santana så till den grad att han förtvivlad gick ut i media och förklarade att Sócrates hade varit Brasiliens bäste spelare om det inte vore för hans slarviga leverne. Sócrates älskade att sitta på barer, där han tack vare sin popularitet ofta fick dricka gratis, och enligt en tidigare flickvän var varje dag en fest. Även om drickandet började tidigt på dagarna och fortsatte till sent på nätterna vägrade han att kalla sig för alkoholist. För Doctor Sócrates levde efter sin egen filosofi: ”I smoke, I drink and I think.

2. George Best

Fotbollens första rockstjärna.

Foto: Getty Images

I think I’ve found you a genius.” Manchester Uniteds talangscout visste nog inte hur rätt han hade när han meddelade lagets tränare om upptäckten av en 15-årig arbetargrabb i Belfast. George Best skulle nämligen visa sig vara precis det, ett geni både på och utanför planen. Med hans blåa ögon, långa mörka hår och avancerade dribblingar tog det inte lång tid innan hans popularitet nådde långt utanför Old Traffords fullsatta läktare. George Best blev ett hett villebråd bland kvinnor, kommersiella företag och medier, där han gick under namnet ”den femte Beatlen”. Men George Bests enorma aptit på livet gick tidigt ut över karriären. Han gick från blyg tonåring som längtade hem till föräldrarna och systrarna i Belfast till nattklubbsägare som gifte sig med Playboymodeller i Las Vegas. Bakfyllorna ersatte morgonträningarna, och vad som började som ett glamoröst festande urartade i fullskalig alkoholism som så småningom kostade honom livet. Själv tog han skandalerna med ro och svarade som så ofta med en citatvänlig replik: ”In 1969 I gave up women and alcohol – it was the worst 20 minutes of my life.

Foto: Getty Images

3. Eric Cantona

Enfant terrible.

Foto: Getty Images

Oasis-sångaren Liam Gallagher är en av Manchester Citys mest hängivna supportrar, ändå lät han United-ikonen Eric Cantona spela huvudrollen i hans senaste musikvideo med motiveringen att Cantona är ”the last rock’n’roll footballer”. Mycket riktigt, fram till 1997 när fotbollsskorna åkte upp på hyllan var den franske anfallaren inte bara känd som en av världens bästa fotbollsspelare, han var också känd för sitt vilda temperament. Ett av hans mest omtalade utbrott kom 1995 under en match mot Crystal Palace som slutade med att Eric Cantona kung fu-sparkade en motståndarhuligan på väg ut efter ett rött kort. Cantona dömdes i rättegång, och när han skulle förklara sig under en presskonferens var det få som förstod vad han menade: ”When the seagulls follow the trawler, it’s because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much.” Varpå han reste sig upp och gick. Kvar satt en förvirrad omvärld som än i dag har svårt att tyda orden. Senast Eric Cantona skapade förvirring i media var förra året när han delade en video på Instagram där en man knäcker ett ägg med sin penis.

4. Paul Gascoigne

Geniförklarad och galen.

Foto: Getty Images

På Englands fotbollsmuseum kan man läsa att Paul Gascoigne, eller ”Gazza”, är den största brittiska naturbegåvningen i sin generation. Han spelade 57 landskamper för det engelska herrlandslaget och beskrevs av alltifrån lagkamrater och tränare till tv-kommentatorer och experter som en fulländad fotbollsspelare. Men bakom hans historiska insatser på plan (som under 1990-talet skapade fenomenet Gazzamania) spökade en livslång kamp mot missbruk och psykisk ohälsa. I oktober 1998 åkte han för första gången in på behandlingshem efter att bland annat ha druckit 32 whiskyshots. I sina tre olika självbiografier beskriver Gazza att hans enorma missbrukarpersonlighet har fått honom att missbruka alkohol, kokain, rökning, spel, träning och skräpmat. Under en period missbrukade han även Red Bull och drack 30 burkar om dagen, under en annan missbrukade han laxermedel för att gå ner i vikt och under en tredje drack han 20 flaskor Calpol (en medicin för småbarn) om dagen efter att ha hört att en flaska innehöll 0,00001 procent alkohol. I dag kallar sig Paul Gascoigne för en rehab-konnässör och har enligt egen utsago bränt hela sin förmögenhet på 250 miljoner kronor i spåren av sitt missbruk.

5. Antonio Cassano

Kass, kassare, Cassano.

Foto: Getty Images

Uppvuxen med fotboll på gatorna i hamnstaden Bari i södra Italien fick Antonio Cassano tidigt rykte om sig som en av landets mest lovande (och olycksbådande) talanger. Förutom smeknamnet ”Il Gioiello di Bari Vecchia” (Juvelen från gamla Bari) har anfallaren kommit att bli synonym med sitt kassa uppfö­rande. Genom åren har han legat bakom alltifrån homofoba uttalanden till slagsmål under matcher. 2005 förolämpade han Romas ägare Franco Sensi, varpå Romalegendaren Bruno Conti sa åt honom att be om ursäkt. Cassano svarade då att han bara skulle göra det om ägaren gick ner på knä och bad honom om förlåtelse först. Antonio Cassano har även gett upphov till begreppet cassanata, som myntades av hans förre Roma- och Real Madrid-tränare Fabio Capello och som används av italienska fotbollsjournalister för att beskriva någon som spelar egoistiskt.

6. Peter Storey

Törstig porrsmugglare.

Foto: Getty Images

En av Englands och Arsenals stora kultstjärnor på 1970-talet var Peter Storey som tidigt kröntes till ”the bastards’ bastard”. Även under åren som högpresterande elitidrottsman levde Peter Storey ett makalöst stökigt liv med trasiga familjerelationer och bisarra mängder alkohol, men det var inte förrän han hängde av sig Arsenaltröjan för gott som livet brakade samman på allvar. Till skillnad från många av sina exkollegor, som mest blev försupna föredettingar på den lokala puben, blev Peter Storey en smågangster i nordöstra London som i stället för puben var stamkund på stadens fängelser. Straffregistret talar sitt tydliga språk: han drev bordeller, stal bilar, tillverkade mynt, förfalskade sedlar och smugglade in porrfilm i England. Ett bättre cv kan man inte önska sig... I Peter Storeys värld var det därför ett milt straff när han 1991 ”bara” fick 28 dagars fängelse för att ha svurit åt en parkeringsvakt. I dag är Peter Storey 74 år gammal och uttalar sig fortfarande i media när han tycker att Arsenal spelar för mesigt.

Foto: Getty Images

7. Vinnie Jones

Showen måste fortsätta.

Foto: Getty Images

Vinnie Jones är den före detta muraren från Watford som bytte leriga fotbollsplaner i sydvästra London mot röda mattor i Hollywood. Allt började i Sverige, när han under sin första säsong i Wimbledon lånades ut till IFK Holmsund där han proffsdebuterade 1986. Den hårdnackade bråkstaken skulle sedermera göra en strålande karriär som tufft tacklande mittfältare i klubbar som Leeds och Chelsea innan han mot alla odds inledde en minst lika framgångsrik skådespelarkarriär med roller i filmer som Snatch, Gone in 60 Seconds och Lock, Stock And Two Smoking Barrels. Vinnie Jones har levt ett helt liv framför kameran, och skandalerna har sannerligen avlöst varandra. Om det inte varit fylleslagsmål på flygplan har det varit otrohetsaffärer med ryska fotomodeller. När Vinnie drabbades av hudcancer 2013 konstaterade han: ”I’ve faced the biggest and ugliest lads on the football field and been in some nasty bar brawls. But this is my toughest and scariest opponent yet.” Sin vana trogen gick Vinnie Jones ut som en vinnare och fortsätter i dag att synas i filmer och tv-serier, när han inte flugfiskar och spelar golf.

Foto: Getty Images

8. Roy Keane

Begåvad och fruktad.

Foto: Getty Images

Roy Keane är ett av Premier Leagues största affischnamn genom alla tider, och det finns lika många skrönor som sanningar om "Captain Fantastic". 1993 blev han den dyraste värvningen i engelsk fotbollshistoria när Manchester United köpte honom av Nottingham Forest för 3,75 miljoner pund. Men det var det värt – med den stenhårde irländaren på mittfältet vann The Red Devils ligan sju gånger, FA-cupen fyra gånger och Champions League en gång. Detta trots att lagets legendariske tränare Alex Ferguson ofta fick hämta sin guldkalv i fyllecell för att köra honom till träningen. Även efter de aktiva åren som spelare och lagkapten lyckades Roy Keane skapa svarta rubriker i fotbollsvärlden, då som tränare. Kanske hade Keane gått samma kung fu-kurs som exkollegan Eric Cantona, för efter en bitter förlust som tränare för Sunderland samlade han laget och bad en medarbetare sätta upp taktiktavlan varpå han rusade mot den i full fart för att sedan flyga upp i luften och krossa den med en välriktad Bruce Lee-spark. Innan han stormade ut ur omklädningsrummet röt han: ”Never come and ask me for a contract again!” Roy Keane pratar ofta om sin så kallade självförstörelseknapp, den brukade han främst använda förr om åren och kunde då försvinna spårlöst på fylleeskapader i dagar.

9. René Higuita

Färgstark citatmaskin.

Foto: Getty Images

René ”El Loco” Higuita är inte bara känd för sin målvaktsräddning ”skorpionen” (med vilken han hoppade upp och la sig horisontellt i luften för att sedan sparka ut bollen med hälarna), han är också känd för sin vänskap med knarkbaronen Pablo Escobar. Den colombianske publikfriaren har levt ett excentriskt liv både professionellt och privat. Som målvakt var han känd för att ta enorma risker och är en av de målvakter som gjort flest egna mål i historien. Samtidigt är han en av de målvakter som försatt sig i flest knepiga situationer i historien. Vid ett tillfälle skulle han finta Kameruns anfallare Roger Milla, som i stället gjorde mål vilket resulterade i att Colombia åkte ur VM, något Higuita beskrev som ”a mistake as big as a house”. Även på sin fritid var Higuita känd för att ta enorma risker. I början av 1990-talet avtjänade han ett sju månader långt fängelsestraff för att ha agerat mellanhand i en kidnappning kopplad till Colombias kokainkarteller. Han kommenterade händelsen så här: ”I’m a footballer, I didn’t know anything about kidnapping laws.” År 2005 la sig René Higuita under kniven och genomgick omfattande plastikkirurgi med motiveringen: ”I am tired of being ugly René, I want to be handsome René.

10. Claudio Caniggia

Hög på livet.

Foto: Getty Images

Den argentinske superyttern med de snabba fötterna och det långa håret, för många känd från VM 1994. Claudio Caniggia var ständigt förknippad med sin bästis och lagkamrat Diego Maradona, och efter en klassisk segerbild när duon kysstes skämtade Caniggias fru: ”At times I believe Diego is in love with my husband. It must be the long hair and big muscles.” Men det fanns fler anledningar till att Maradona älskade Caniggia. Inte minst delade radarparet många gemensamma intressen… och linor. 1993 blev Caniggia avstängd från fotbollen i 13 månader efter att ha tagit kokain. 1998 blev han avstängd igen efter ett bråk med Argentinas förbundskapten Daniel Passarella. Anledningen? Caniggia vägrade klippa sig. Den berömda frisyren kostade honom en plats i landslaget och Caniggia fick följa VM 1998 från tv-soffan. Sedan 2019 lever Caniggia ett stilla liv med en 26-årig influencer.

Foto: Getty Images
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-19 16:34