Brutalaste matchen i engelsk fotbollshistoria – hur många röda kort hade du delat ut?

FA-cupfinalen i fotboll mellan Leeds och Chelsea 1970.

Omspelet i FA-cupfinalen mellan Leeds och Chelsea 1970 anses vara en sällsynt brutal match, även med den tidens frikostigt tillåtande domarbedömningar. Hur många spelare hade fått syna det röda kortet idag?

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2024-02-23 11:03  |  Lästid: 2 minuter

Fotboll må ha varit en annan sport för över 50 år sedan. Men även det mest benknäckiga gänget under 1970-talet skulle haft svårt att mäta sig med de brutala krafterna som utspelade sig på Old Trafford under omspelet av FA-cupfinalen 1970. En match som kommit att beskrivas som ”den mest brutala matchen i engelsk fotbollshistoria”.

På ena planhalvan: ”Dirty Leeds” med klubbikoner som Billy Bremner, Jack Charlton, Norman Hunter och Eddie Gray. På andra: det mer flärdfulla Chelsea med klubblegendarer som Peter Osgood, Peter Bonetti och Charlie Cooke.

Matchen sågs av hela 28 miljoner britter på tv, vilket då var den nästa högsta tittarsiffran för ett tv-sänt sportevenemang någonsin, bara slaget av VM-finalen 1966. Och den stora publiken fick se en uppvisning i kamp, om man ska använda ett alldeles för milt ord.

Foto: Getty Images

Nedan följer ett potpurri av de mest brutala benknäckarinsatserna från matchen. Skulle det rycka ytterligare i nostalginerven kan du se hela matchen här.

Matchens domare Eric Jennings var en vän av att ge fördel och delade faktiskt bara ut ett enda gult kort i matchen. Frågan är: Hur många röda kort hade du delat ut med dagens bedömningsnivå? Scrolla längre ned i artikeln när du kikat klart, för det finns faktiskt ett facit. Typ.

Matchen, som vanns av Chelsea med 2–1, har setts om av domare i efterhand som gjort olika bedömningar för hur många kort som hade delats ut idag. 1997 menade Premier League-domaren David Elleray att han hade delat ut sex röda kort och 20 gula kort.

När Michael Oliver, den kanske mest kända Premier League-domaren dags dato, såg om matchen 2020 konstaterade han att han hade delat ut elva röda kort – sju till Chelsea-spelare och fyra till Leeds-spelare. På den totala kortfronten nöjde han sig med ”bara” 16.

Championship-laget Leeds och Premier League-ditot Chelsea möter varandra i FA-cupens femte omgång onsdag 28 februari.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-02-23 11:35