Hoppa till innehåll

Fredrik Eklunds favoritrestaurang i Stockholm: ”Jag är besatt”

Johan Forsberg

Café har träffat supermäklaren som är aktuell med sin nya bok ”Fredrik 2.0”. Vi kollar hur bra koll Fredrik Eklund har på sin hemstad.

Fredrik Eklund var herre på täppan och utsågs för fjärde året i rad till den främsta mäklaren i New York. Men Akallasonen hade börjat tappa fotfästet i tillvaron och hamnade i en svår identitetskris. Det är i alla fall så han beskriver sin blackout under inspelningen av realityserien Million Dollar Listing. Surrogatmammans missfall, saknaden av Sverige och ouppklarade familjekonflikter blev till slut för mycket för Fredrik Eklund som gick in i väggen. Nu är han aktuell med boken Fredrik 2.0 där han berättar om resan tillbaka.

I boken beskriver du som att du har tappat kontakten med dina svenska rötter. Varför började du känna så?

Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor över att ha varit borta så många år från min familj. Mina känslor var tudelade. Ena halvan saknade Sverige och min familj, medan den andra halvan ville härja som mäklarkung i New York. Tyvärr går det inte att få båda delarna och det var en anledning till att jag till slut gick in i väggen.

Vad är det första du gör efter att ha landat på Arlanda?

Eftersom jag reser ganska mycket så har jag ett system för att hantera jetlag. Jag varken messar eller ringer någon efter att jag har landat, utan åker direkt till mitt hotell för att sova exakt tre och en halv timme. Då är det lättare att vända på dygnet.

Vart går du ut och äter middag någonstans i Stockholm?

– Skaldjursbuffén på Grand Hotell! Jag har varit där tre kvällar i rad nu och ska dit ikväll igen. Jag är besatt. Det är mycket man kan få i New York, men aldrig en skaldjursbuffé.

Tycker du att du borde vara med bland välkomsttavlorna ”Welcome to Sweden”?

– Nej men det är roligt att du frågar det, för jag känner igen färre och färre personer som är med på tavlorna. Jag har bott i New York så länge nu att jag inte ens vet vilka hälften av dem är.

Hur ska Stockholm komma i bukt med den evigt återkommande lövhalkan?

– Är det ett problem att man ramlar på hala löv? Det har jag inte ens tänkt på. Det är väl ett härligt problem? Man vill väl halka lite på löv? Jag vill halka.

Tar du tricken eller klämmer du en bulle när du är i Stockholm?

– Vad är det för något?

Jag testar lite Stockholmsslang med dig, men det jag undrade var ifall du åker tunnelbana eller taxi när du är här i Stockholm?

– Jag åkte faktiskt tunnelbanan hem till mormor för några dagar sedan. Sen testade jag att åka buss också. Det var jättekul för det har jag inte gjort på många år.

Vad betyder Akalla för dig?

– Akalla är en otroligt känsloladdad plats för mig, fast på ett fint sätt. Jag växte ju upp där ute. I boken skriver jag om när jag knackade på vår gamla lägenhet som jag och min familj bodde i. Allt såg likadant ut. När jag blickar tillbaka så minns jag den fantastiska barndomen som jag hade i Akalla. Jag kommer ihåg varenda gatsten, alla träd och affärer. Ibland när jag ska gå och lägga mig så drömmer jag mig bort till alla gamla fina minnen jag har därifrån.

Tar Djurgården SM-guld i Allsvenskan i år?

– Jag är AIK:are.

Anser du att Norra Djurgårdsstaden är innanför tullarna?

– Nej.

Vad tycker du om att Centralens pendeltågsstation har flyttats?

– Har den det? Är det här sådana här trick questions för att visa hur lite jag kan om Stockholm? Vart har den flyttats någonstans?

Den nya Citybanans huvudentré har flyttats till Vasagatan, under Scandic Continental.

Jaha, men där har jag ju sålt lägenheter. Men nej det har jag ingen åsikt om.

Vad tycker du om ”Stoppa Stureplanerna”?

Stoppa vadå? Vad betyder det?

Ägarna till Sturegallerian vill bygga om Stureplansområdet, vilket kommer förvandla det till en byggarbetsplats under de närmaste åren.

Jag vet inte om jag har någon åsikt om det. Jag är väl en människa som gillar förändring i allmänhet, men uppskattar det gamla som är så fint med Stockholm.

Finns det någon klädbutik i Stockholm som håller New York-klass?

– Jag tycker att många butiker i Stockholm håller högre klass än i New York. Svenskt mode är både prisvärt och spännande. Alltså det klart att det inte finns något som Ralph Lauren Flag Ship Store på 72:a gatan i New York, men det ska det inte vara heller. Det är ett annat slags mode här, vilket jag tycker om.

Efter många försök så ska du bli pappa snart. Hur känns det?

– Det känns jättespännande, helt galet och fantastiskt. Äntligen!

Vad kommer det roligaste med att bli pappa vara?

– Jag är ju en femåring själv så det är kul att äntligen få kompisar på min nivå. Alla mina kompisar är så tråkiga för dom är ju vuxna och jag är ju ett barn. Det ska bli härligt att få göra piratkartor, leka och gå på Disneyland. Jag har alltid velat bli pappa och så det här är en dröm som går i uppfyllelse!

Efter blackouten åkte Fredrik Eklund iväg med sin man Derek Kaplan och hundarna Fritzi och Mini till Mykonos i Grekland sommaren 2016. Här fick stjärnmäklaren tid och andrum till att kunna reflektera kring sitt förflutna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.