Annons
Annons

filip-fredrik-jorden-runt-pa-sex-steg

Snacka sig runt bland jordens alla invånare i jakt på en specifik känd person? Det är konceptet för Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya tv-serie Jorden runt på 6 steg (Kanal 5). Programmet bygger på teorin att alla känner alla på hela jorden, i sex led. Det vill säga, du är bara sex kompisar (du känner en, som känner en, som känner en… ) ifrån Vladimir Putin – eller någon helt annan. I tre avsnitt ska de hitta Gordon Ramsay, Buzz Aldrin och Leif GW Persson, med utgångspunkt från en slumpmässigt vald plats på jorden. Vi bad Fredrik Wikingsson förklara sig.

* * *

Hur fick ni idén till det här?

Annons

– Om jag ska vara riktigt ärlig så var det Filip som kom med idén. Teorin låter ju krånglig, men det är den inte alls det, så vi bestämde oss för att göra tre mastodontiska resor. Varje avsnitt börjar med att vi får ett videomeddelande från en känd person, sen kastas vi ut någonstans i världen och ska lyckas hitta personen.

Du är ju känd för att vara en nervös person. Hur stressigt var det här för dig?

– Det var framför allt berusande att vakna upp i Katmandu och veta att man kanske skulle somna i Japan nästa natt. Det rimmar ganska dåligt med min personlighet, jag vill ju vakna upp i Stockholm och börja planera min dag. Men eftersom förutsättningen var att det var kaos så kände jag mig ganska trygg i att det skulle bli osäkert. Det var värre med min hypokondri. Under första resan fick jag ett bett av en larv och blev sängliggande. Man far runt bland mer eller mindre farliga djur och det blir inte alltid bra tv. Jag har åldrats kanske sju år på den här resan.

Vad var det farligaste ni var med om?

– Vi hade en idiotisk idé att få tag på en boliviansk professor som var ute med sin klass på klassresa. Vi hade hyrt en helikopter och tänkte genskjuta honom på vägen. Men det började regna under resan, vilket inte är bra när man flyger helikopter. Plötsligt började något larm tjuta och piloten sa ”no good, no good”. Under oss fanns det bara berg så det fanns ingenstans att landa.

Vad behöver man för egenskap om man ska ge sig ut på en sån här lång resa?

– Ett i grunden gott humör. Det finns inget värre än att vara arg när man reser och det är närmast en plikt att man håller sig på gott humör. Filip blev vansinnig på mig efter helikopterturen, men jag var i extas hela tiden bara av att få vara ute i världen.

Skulle du kunna ha åkt med någon annan än Filip?

– Eh… nej, det är fan inte lätt. Det är en stor risk att åka med någon man inte känner lika bra. Inget sätter vänskapen på prov så mycket som att göra 16 flygresor i rad.

Tänk om ni hade misslyckats med hela programmet, att ni inte hittade någon?

– Det fanns folk som sa innan att vi borde ha ringt och ordnat allt i förväg. Men då hade det ju bara varit på låtsas och vi är inte bra på att göra sån tv.

Vad hoppas du på för mottagande?

– Det blir väl lika dåliga tittarsiffror som alltid, men jag hoppas i alla fall att folk tycker det är bra.

 

Jonatan Loxdal

Jorden runt på 6 steg har premiär 16 september kl 21 i Kanal 5.

Annons

Dela (45)
Tweeta

Annons


Laddar