Hoppa till innehåll

Fyra meningar jag önskar att jag aldrig läst.

Några gånger i mitt liv har jag läst en mening som omedelbart fått mitt blod att isa. Det här var dumt, har jag känt. Nu kommer jag tänka på detta resten av mitt liv och det kommer ske ofta. Just här och nu blev livet för alltid tyngre att bära. Den första jag minns var … Continued

Några gånger i mitt liv har jag läst en mening som omedelbart fått mitt blod att isa. Det här var dumt, har jag känt. Nu kommer jag tänka på detta resten av mitt liv och det kommer ske ofta. Just här och nu blev livet för alltid tyngre att bära.

Den första jag minns var i mellanstadiet någon gång. Min kompis Kalle och jag spelade Monkey Island på en PC inne på hans pappas arbetsrum. Vi var hundra procent barn. På kontorets väggar hängde diverse lappar, utklippta serier och så vidare. På en meningarna stod tyvärr det klassiska citatet: ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet”. Barndom slut. Meningens tyngd gick rätt in i mellanstadiehjärtat och stannade där. Insikten var omedelbar. Denna tisdag var mitt liv i all sin enkelhet. Jag skulle bli gammal och att sitta där vid PCn skulle bli ett avlägset minne. Jag skulle dö. Kalle skulle dö. Alla skulle dö. Mitt liv blev sämre alla dagar därefter. 

Nästa är på samma tema. Det är från början Thomas Hardy men tanken braklanserades för världen i boken ”En dag” om ni minns den. Osäker på den exakta formuleringen, men helt utan förvarning slängs följande mörka insikt in i ens hjärnstam för att aldrig mer försvinna: Varje år passerar du din dödsdag, på samma sätt som du passerar din födelsedag. Som en hemlig anti-födelsedag. Fy fan alltså. Kanske är det just denna dag som en gång blir din dödsdag? Eller midsommarafton? Kul att fundera på.

Mer död. Den sista lovar jag är på annat tema, men först hemska, hemska nummer tre. Jag hade just blivit pappa och läste någon bok. Återigen minns jag inte den exakt formuleringen, men budskapet var att varje gång man låg så nära en annan människa att man kunde känna dennes hjärtslag, kunde man tänka på att deras hjärta en dag skulle slå för sista gången och bli helt stilla. Tack. En kanontanke verkligen för en nybliven pappa som hade det lite känslosamt jobbigt men i alla fall tyckte det var mysigt att ha sin bebis sovande på sig.

Fyran är mer långsamt verkande. Den dyker upp i huvudet då och då och måste omedelbart avfärdas som ett skämt. För den är ett skämt. Hoppas jag. Skämtet är slaktarens sista ord till sin son: ”Vad du gör pöjk, ät aldrig korv.”

Skämtet fungerar för att det finns sanning i det. Men hur mycket sanning? Lite? Massor? Har dyra korvar också mule och blygdläppar i sig? Det kan vara kul att klura på framför grillen i sommar. Vi hörs i höst!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.