18 flummiga barnprogram som uppfostrade alla 70-, 80-och 90-talister

Nostalgiska gamla barnprogram lockar fram barnet i vem som helst, till exempel figurer som Dunderklumpen, Tummen och Ika i rutan. Nu går nostalgitåget – häng med!

Joel Linde  |  Publicerad 2017-06-22 15:10  |  Lästid: 2 minuter

Om det var bättre eller sämre barn-tv förr låter vi vara osagt, men annorlundadet var det definitivt. Här är några tydliga exempel.

Kalles klätterträd

Svensk animerad serie från 1975, av Olof Landström. Rockigt intro av Georg ”Jojje” Wadenius som i sig är bättre än det mesta annat på tv.

Ika i rutan

Programledaren Ika Nord var konstig i rutan och barn satt till hälften skräckslagna, till hälften fascinerade och lyssnade på det smått obehagliga men också trollbindande introt. Från 1988.

Hagelbäcks matrast

En mejerianställd häller upp tre liter filmjölk i en balja där han skapar animationer med diverse tillbehör. Frågan är hur väl detta program följer kostcirkeln. Från 1992.

Beppes godnattstund

Beppe Wolgers ligger i sängen och snackar om allt möjligt med sina gosedjur. Bra tv! Från 1968.

Dunderklumpen

Samma Beppe Wolgers skrev också den kulturella skatten Dunderklumpen, om den knasiga jämtlänningen Dunderklumpen och hans band av levande dockor. Från 1974.

Joelbitar

Kommer du ihåg hur det var förra vintern? Kommer du ihåg alla stjärnor och strutar? Kommer du ihåg när du var på ett jättekalas? I så fall kommer du också ihåg Joelbitar. Från 1988.

Pingu

Lerpingviner som lät och gjorde konstiga saker var något av det bästa som fanns på 80-talet. Från 1986.

Simpor och grodfötter

En familj amfibiska människoliknande varelser, kallade snurpingar, försöker klara sig i människornas värld. Varenda 80-och 90-talist drömmer fortfarande mardrömmar om att hitta en snurping i garderoben. Från 1994.

Skrotnisse och hans vänner

Skrothandlaren Nisse och hans son Kalle driver en skrotgård, och försöker hjälpa vännen Bertil Enstöring med hans byggprojekt och geniala uppfinningar. Spelades in 1978-1983 och hade tv-premiär 1985.

Tummen

De gjorde ett tumavtryck på ett papper, fyllde i konturerna och gjorde Tummen levande. Svårare än så behöver det inte vara. Från 1978.

Den vita stenen

De vita stenarna på dagisets grusplan var mer värda än guld. Så varför inte göra ett helt barnprogram om de små livens kärlek till vita stenar? Från 1973.

Lillstrumpa och Syster Yster

Två trasiga gamla strumpor bor i ett hus på en äng. Ja, typ så. Älskar barnprogram från 80-talet! Från 1983.

Skymningssagor

Inget program satte kvällsstämningen bättre. Ett plonkande piano ackompanjerade den förtroendeingivande berättarrösten som berättade olika sagor från den lilla modellvärlden. Från 1988.

Dagens visa

Några utvalda barn satt med röda tröjor och sjöng sånger in i kameran, och övriga barn satt runtom i landet och undrade när tiden skulle komma för dem att visa upp sina ståtliga gluggar på bästa sändningstid. Från 1987.

Lennart Hellsings ABC

Ingen lärde barnen alfabetet bättre än Lennart Hellsing och hans Krakel Spektakel-gäng som struttade runt och sjöng ”Agare bagare Bengtsson”. Från 1992, baserat på boken ABC från 1961.

Rädda Joppe! Död eller levande!

Det var något särskilt med att försöka skrämma livet ur barn på 80-talet. Den här thrillern i 10 delar börjar med ett förskräckt barnskrik till toner som skulle passa vilken Nostradamus-rulle som helst. Från 1985.

Täppas

Täppas fick alla barn att vilja vattna blommorna – och att önska sig en Pirre piraya, Lasse luna och Anki anka i födelsedagspresent!

Pippi Pelikan

Tina Sundström, och senare Louise Raeder Sjögren var Pippi Pelikan som höll till i det relativt begränsade området kring Katarinahissen i Stockholm. Från 1989.

Törstar du efter mer nostalgi?

22 nostalgiska saker som dagens unga aldrig kommer få uppleva

17 prylar som gör oss lika nostalgiska som Nokia 3310

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-12-17 14:05