Annons

18 flummiga barnprogram som uppfostrade alla 70-, 80-och 90-talister

Nostalgiska gamla barnprogram lockar fram barnet i vem som helst, till exempel figurer som Dunderklumpen, Tummen och Ika i rutan. Nu går nostalgitåget – häng med!

Joel Linde
18 flummiga barnprogram som uppfostrade alla 70-, 80-och 90-talister

Om det var bättre eller sämre barn-tv förr låter vi vara osagt, men annorlundadet var det definitivt. Här är några tydliga exempel.

Kalles klätterträd

Svensk animerad serie från 1975, av Olof Landström. Rockigt intro av Georg ”Jojje” Wadenius som i sig är bättre än det mesta annat på tv.

Annons

Ika i rutan

Programledaren Ika Nord var konstig i rutan och barn satt till hälften skräckslagna, till hälften fascinerade och lyssnade på det smått obehagliga men också trollbindande introt. Från 1988.

Gilla Cafe.se på Facebook

Hagelbäcks matrast

En mejerianställd häller upp tre liter filmjölk i en balja där han skapar animationer med diverse tillbehör. Frågan är hur väl detta program följer kostcirkeln. Från 1992.

Beppes godnattstund

Beppe Wolgers ligger i sängen och snackar om allt möjligt med sina gosedjur. Bra tv! Från 1968.

Dunderklumpen

Samma Beppe Wolgers skrev också den kulturella skatten Dunderklumpen, om den knasiga jämtlänningen Dunderklumpen och hans band av levande dockor. Från 1974.

Joelbitar

Kommer du ihåg hur det var förra vintern? Kommer du ihåg alla stjärnor och strutar? Kommer du ihåg när du var på ett jättekalas? I så fall kommer du också ihåg Joelbitar. Från 1988.

Pingu

Lerpingviner som lät och gjorde konstiga saker var något av det bästa som fanns på 80-talet. Från 1986.

Simpor och grodfötter

En familj amfibiska människoliknande varelser, kallade snurpingar, försöker klara sig i människornas värld. Varenda 80-och 90-talist drömmer fortfarande mardrömmar om att hitta en snurping i garderoben. Från 1994.

Skrotnisse och hans vänner

Skrothandlaren Nisse och hans son Kalle driver en skrotgård, och försöker hjälpa vännen Bertil Enstöring med hans byggprojekt och geniala uppfinningar. Spelades in 1978-1983 och hade tv-premiär 1985.

Saknar du Lillstrumpa, Pippi Pelikan och Joppe – klicka på pilen för ytterligare åtta nostalgiska barnprogram!

1 2

Annons

Dela (520)
Tweeta

Annons


Laddar