Annons
Annons

Stockholms nya trendiga festival ska lösa bostadsbristen

En festival som handlar lika mycket om att festa och ha roligt som att gemensamt bygga upp en stad för alla att trivas i – det är syftet med den nystartade Gatherfestivalen.

Joel Linde

Stockholm får en ny festival, lagom till höstens antågande. Men det blir ingen lervälling på tältängar, och inte heller parkfestival a la Way out west. Gather är en inspirationsfestival som står på de tre benen musik, konferens och förändring, berättar festivalens grundare, Jakob Grandin.

Annons

– Det är tre helt olika delar som är lika viktiga. Musikfestivalen är där för det är det vi hela tiden går och fightas för, för att få uppleva våra ”gåshudsmoments”. Sånt händer inte i mötesrum, men där kan vi påbörja och börja bearbeta, säger han till Café.

Gilla Cafe.se på Facebook

Den här typen av festival är inte något nytt, men det är tydligt på uppgång. Man sneglar på South by Southwest i Austin, Texas, som en förebild. Där talade självaste Barack Obama. Det kommer ingen ex-president till Gather, men väl många andra inspirerande och företagsamma människor.

– Det är inga household names, men det är människor som är oerhört intressanta och kunniga inom sina områden. Det är viktigt att man tittar på frågeställningarna och vad man är intresserad av (i programmet) och inte bara namnen.

Här är några av Jakob Grandins förhandsfavoriter inför festivalen.

Lucy McRae

– Hon kallar sig själv för body architect och jobbar med att påverka och skapa det arkitektuella uttrycket, framförallt genom mode på vår kropp. Det är luktpiller, kläder som jobbar med våra känslor och så vidare.

Lucy McRae har bland gjort musikvideon till Robyns låt Indestructible. I detta TED Talk pratar hon bland annat om ett luktpiller hon skapat för att ändra människors naturliga lukt. Lucy är definitionen av en framtidstalare.

Gerard Ryle

Panamadokumenten offentliggjordes i april 2016 och satte tusentals personer under journalisternas lupp. De 11,5 miljoner dokumenten bevisade hur rika, kända och icke kända personer gömde pengar i skatteparadis. Garard Ryle var en av journalisterna som var mest involverad i avslöjandet.

Salome Asega & Daniel Rourke

– Det kommer handla om disruption and speculation. Alltså om aktivism och att pusha gränser. Hur långt kan saker gå och hur långt behöver man pusha?

Mirik Milan

– Här kommer det handla om nattens rättigheter och nattekonomi. Mirik Milan är ”night mayor of Amsterdam”.

Mirik styr över Amsterdams nattliv och han är inbjuden för att stå värd för Gathers Nordic Night Mayor Summit, med syftet att förbättra Sveriges och Stockholms nattliv.

– Natten behandlas alltid annorlunda än dagen. Om det uppstår ett problem om natten är politikernas reaktion alltid att försöka stoppa det, i stället för att samla alla parter och hitta en lösning, har Mirik Milan förklarat i en intervju med PBS New Hour.

Vad vill du att människor tar med sig från Gather?

– Att det här är en prototyp, det är här det startar och här vi sätter igång. Jag vill att vi får ut en massa embryon som kan leda till resultat, som vi kan ta vidare. Det här är inte bara en festival utan vi jobbar också med förändring, säger Jakob Grandin.

Något konkret du hoppas ska förändras i och med Gather?

– Just nu sitter fem av Stockholms största fastighetsägare ner för att under 24 timmar försöka komma fram till hur de kan göra Stockholm till en bättre stad. Vi behöver minska segregationen, öppna upp och göra staden mer tillgänglig. Man ska inte bara se alla kvadrat som guld, utan se på alla kubik och dess innehåll som tillgångar.

Gatherfestivalen pågår torsdag-lördag, den 14 till 16 september. Läs mer och köp biljetter här.

Annons

Dela (13)
Tweeta

Annons


Laddar