Hoppa till innehåll

OS-guldvinnaren Walter Wallberg: ”Det är lite lättare att heta Walter Wallberg nu”

Walter Wallberg sittandes på en stol och Walter Wallberg gör ett trick i luften i puckelpist.
Joakim Almén

Sveriges nya vintersportälskling om lyftet för svensk puckelpist, målet att sopa rent på VM och vad som krävs för att bli förevigad som ett monument i födelsestaden Bollnäs.

Det 22-åriga freestyle-underbarnet Walter Wallbergs OS-guld var Sveriges första i de olympiska vinterspelen i Peking 2022. Det första, det mest överraskande och förmodligen också det roligaste. För om inte svenskarna fattat det innan så fattade de nu – puckelpist är en jävel till tv-sport.

Med en mäktig prestation i superfinalen slog han puckelpistfantomen, den omöjlige kanadensaren Mikaël Kingsbury. Något som ansågs vara en av hela spelens allra största skrällar. OS-guldet gjorde Bollnäs-bördige Wallberg till en svensk idrottshjälte och hans framåtlutade personlighet lyckades till och med charma de mest ’det ska vara snor, slem och rimfrost i skägget som på Wassberg’-vurmande vintersportstittarna. Sverige hade fått en ny vintersportsälskling, och det i en cool sport.

Sen dess har den unge skidmagikern vuxit till en ambassadör för freestyle-skidåkning i Sverige. Och nu är det dags för en ny säsong – i början av december drar världscupssäsongen igång i vad som vintersportssammanhang alltid måste hänvisas till som iskalla Ruka i Finland. Walter Wallberg må ha varit en av puckelvärldens bästa åkare redan innan guldet. Men efter OS-guldet får han finna sig i att ha fler Vinterstudion-ögon på sig än någonsin tidigare.

Café fick en pratstund med Wallberg inför den stundande säsongen.

Foto: Uniqlo

Hur har ditt liv förändrats av OS-guldet?

”Mitt liv har definitivt förändrats sen OS-guldet. Det är lite lättare att heta Walter Wallberg nu. Det har varit en stor förändring medialt, men det har även hjälpt mig ekonomiskt. Vilket är en förutsättning för att jag ska kunna utöva sporten under kommande år. Samtidigt är jag stolt över att kunna ge Puckelsverige ett större intresse. Jag märker att intresset och engagemanget har ökat, vilket är kul för sportens fortsatta tillväxt.”

Hur märks det?

”Vi kan se att fler unga väljer att åka puckelpist, samt att fler klubbar öppnas. Vilket är en förutsättning för att sporten ska växa. Även när vi tränar i Duved kan vi se att fler människor som inte utövar sporten stannar till och tittar när vi tränar.”

Du slog Mikaël Kingsbury – Mr. Puckelpist – i OS-finalen, något som de flesta var ense om var en superskräll. Hur tog han guldförlusten?

”Han sa ’Welcome to the club’ och gratulerade mig. Han har ett OS-guld sen tidigare och när han vann sa OS-guldmedaljör Alexandre Bilodeau från 2014 samma sak till Kingsbury. I sin tur hade Bilodeau fått det berättat på samma sätt. Så det är lite av en tradition nu antar jag.” 

Hur är er relation idag?

”Vi har en bra relation. Vi blev inbjudna till en resa till Japan av vårt skidmärke IDonesk och umgicks två veckor tillsammans med bronsmedaljör Ikuma Horishima. Det var en extremt rolig trip och kul att lära känna dem bättre utanför skidbacken. Det var även där jag fick veta om ’welcome to the club’-citatet.” 

De goda vännerna Kingsbury, Wallberg och Horishima. Foto: Getty Images

Du skadade dig nyligen på träning. Vad hände?

”Jag landade ett hopp dåligt och ramlade bland pucklarna. Jag satte ned handen snabbt och då fick jag en fraktur i handleden. Så det blev gips i fyra veckor, men jag slipper operation. Vilket känns positivt utifrån vad som kunnat hända.”

Är säsongsöppningen i fara?

”Vi får se hur det känns när jag tar av gipset. Jag satsar på att köra säsongsöppningen i Ruka, men det är en förutsättning att det inte gör ont och att jag fått tillbaka viss rörlighet.”

Puckelpiststjärnan med sin nygipsade vänsterhand. Foto: Christopher Hunt/Uniqlo

Ruka ja, 2 december drar världscupssäsongen igång och innan jul tävlar ni på det klassiska Tour de France-berget Alp d’Huez. Vilket är ditt favoritställe att tävla på?

”Det är fina tävlingar, men favoriten är helt klart Deer Valley, USA. Det är fantastiskt backe och tävlingen körs på kvällen. Intresset är även enormt och det är häftigt att tävla inför en publik på 10 000 personer. Det blir ett sjukt bra tryck.”

Vad har du för mål med säsongen?

”Mitt mål för säsongen är att komma tillbaka starkt från skadan och därefter sätta ned åken jag vet att jag kan göra. Det i sin tur ska ta mig till två VM-medaljer och vinst i totala världscupen.”

Armand Duplantis har ett stavhoppsmonument i hans svenska ”hemstad” Avesta. Vad har Bollnäs kommun gjort för sin stora idrottson?

”Inget monument ännu, men det vore något. Det var en otrolig support från Bollnäs efter OS-guldet. Många fina meddelanden, gratulationer i lokala tidningar och på Bollnäs välkomstskylt. Jag blev även tilldelad ett stipendium från kommunen, vilket var kul. Kanske det blir ett monument om jag tar VM-guld också.”

Du är 22 år, har ett OS-guld och så har du startat dubbla företag. Hur går företagen?

”Mitt företag proski.se hoppas vi kunna lansera nu under december. Vi fick pausa utvecklingen för att det blev för hektiskt med satsningen mot OS samtidigt. Linnebyxorna har gått bra. Vi har sålt över 1 200 par, vilket är kul. Men på grund av logistikproblem efter Ukraina-krisen blev det uppehåll i försäljningen. Dock lutar det åt att lägga ned den verksamheten för att lägga tid på annat.” 

Hur modeintresserad är du?

”Jag har absolut ett intresse för mode. Jag tänker mycket på vad jag har på mig och har lätt att snöa in på specifika märken som jag ’måste’ ha på mig.” 

Vilka är dina främsta stiltips i skidbacken?

”Mitt bästa tips är att ha ett matchande skidset. Uniqlo (officiell klädsponsor för den svenska OS-truppen reds. anm) designade ett matchande skidset åt landslaget som var anpassat efter vår sport, vilket är en förutsättning när vi tränar och tävlar.”

Vilken är den senaste låten du repeatade ihjäl?

Tappat – Spotify Singles med A36.”

Till sist: Vilka är de tre senaste tv-serierna du sett?

Älskar, älskar inte, Manifest och Peaky Blinders.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.