Glöm Vasaloppet – här är en riktig utmaning för alla skidälskare

Vill du testa dina gränser? Då är det här något för dig. 22 mils skidåkning i bitande kyla, även kallat för världens tuffaste skidlopp.

Johan Forsberg  |  Publicerad 2017-11-06 12:03  |  Lästid: 2 minuter

Alla skidfantaster kan redan nu boka in 24:e mars 2018 i kalendern, för då går startskottet till Red Bull Nordenskiöldsloppet. Det 22 mil långa skidloppet (att jämföra med Vasaloppets 9 mil) rankas som den tuffaste och längsta banan i hela världen. Du ska, i klassisk stil, åka från Purkijaur, genom det vackra lappländska landskapet och (förhoppningsvis) komma i mål i Jokkmokk.

Du har 30 timmar på dig att slutföra banan och känslan av att kunna av att åka den här typen av ultra skidlopp beskrivs som oförglömlig.

Kommer du topp tre i loppet så väntar prispengar. Vinnaren får 50 000 kronor, en andraplats ger 30 000 kronor och om du kniper tredjeplatsen belönas du med 20 000 kronor.

– Jag har varit på plats i Jokkmokk vid Red Bull Nordenskiöldsloppet både 2015 och 2016. Det som slagit mig är hur alla kommer i mål som segrare. Oavsett mentala dippar, perioder av fysisk utmattning eller missöden längs vägen är deltagarna nöjda och euforiska i målfållan, säger den rutinerade skidåkaren Erik Wickström.

Loppets första vinnare blev Pavva-Lasse Nilsson Tuordas som korsade mållinjen först av alla år 1884.

År 1884 gick tävlingen av stapeln för första gången och då vann Pavva-Lasse Nilsson Tuordas på tiden 21 timmar och 22 minuter. Alla som klarar loppet under den tiden belönas med en specialdesignad medalj.

Anmälan till loppet görs här och här kan du också ta del av hur Erik Wickström lägger upp sin träning inför loppet.

En riktig utmaning för kompisen som älskar att åka skidor och som skryter om sina genomförda Vasalopp!

Läs också: 9 fulaste skiddräkterna längdåkare tvingats bära genom åren

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar