Hoppa till innehåll

Godaste alkoholfria dryckerna – öl, vin, cider och must

Andreas Grube

Visst går det att dricka gott även utan alkohol. Här listar Cafés Andreas Grube 14 favoriter som gör att du både kan dricka gott och hålla nyårslöftet.

ÖL:


Innis & None Pale Ale
(nr 1997, 13,90 kr)
Nyhet på hyllan som bjuder på bra rejält med humlearomatik och beska, apelsinskal, rågbröd och torkad aprikos. Bra matbärs.


Ü.NN IPA
(nr 1978, 21,90 kr)
Tysk IPA med bara 0,4 procent alkohol, men ändå med bra kraft i smaken, med nyanser av honung, färska örter, torkade apelsinskal och lite tropisk fruktighet.


Mikkeller Ambler
(nr 11996, 18,20 kr)
Riktigt smarrig red ale med dova toner av barrskog, muscovado, torkad tropisk frukt och rågbröd. Både fräsch och matig på samma gång.


Mikkeller Hallo Ich Bin Berliner Weisse
(nr 1943, 18,20 kr)
Japp, en till från Mikkeller. Men så är de också bäst i klassen vad det gäller alkoholfri bärs – finns även ett gäng till bra att kolla upp. Just den här är, som namnet avslöjar, en veteöl i fräsch stil med gott om citrus och örter.

VIN


Leitz Eins Zwei Zero
 (nr 11901, 69 kr)
En riesling som bjuder på klassiska rieslingtoner som päron, citrus och gröna äpplen, fin fräschör och bra syra. Ovanligt lyckat exempel på alkoholfritt vin.


Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay 2013
(nr 1911, 59 kr)
Ganska gott om sötma i det här vinet, och nyanser av mogen mandarin, gula äpplen och lite honung. Sitter snyggt till asiatisk mat med hetta.


Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine
(nr 1979, 89 kr)
Svårt att hitta alkoholfritt mousserande som faktiskt är bra, men den här lyckas bäst med det. Lätt sötma, men också fräscha nyanser av citrus och gröna päron.

CIDER & MUST


Backyard Brew Apple Cart Dry Hopped Cider
 (nr 11955, 13,90 kr)
Riktigt fräsch och med grymt schysst bett i kryddigheten. Doft och smak av röda äpplen, barrskog, honung och apelsinskal. Läskande och god.


Perlant Jus de Pommes à Sydre
(nr 11900, 65 kr)
Fruktig och söt, med fräscha äppeltoner tillsammans med örter och mogen citrus. Serveras ordentligt välkyld.


Jus de Pommes Artisanal Pétillant
(nr 1990, 39 kr)
Äppelcider med fin fruktighet och rejäl sötma, med doft och smak av mogna gula och röda äpplen, honung och torkad frukt.


Nygårda Julmust Lagrad på Cognacsfat 2017
(nr 11937, 32 kr)
Visst, julen är ju redan över, men det finns fortfarande en del kvalitetsmust att få tag i. Som den här cognacsfatslagrade varianten med mustiga smaker av russin, kanel, choklad och röda äpplen.

ÖVRIGT


Crodino
(nr 1941, 55 kr)
Bra alternativ som fördrink istället för klassisk grogg. Härlig kombo mellan sötma och bitterhet, med kryddigt sting från malört och torkade apelsinskal.


Fentimans Ginger Beer
 (nr 1963, 23,50 kr)
Matvänlig dryckesstil med uppfriskande kryddheta toner av chili och ingefära. Inte minst grymt gott till sushi, men funkar också bra på egen hand.


Saxhyttegubbens Blåbär 100%
(nr 1964, 72 kr)
Underbart frisk smak av färska blåbär. Bra syra och en lätt strävhet, vilket gör att det även funkar bra till exempelvis en wallenbergare.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.