Googles nya tv-spelsprojekt Stadia påstås vara Netflix för tv-spel. Även om jämförelsen är något haltande (Google Stadia har ett fast månatligt prenumerationspris plus att man betalar för själva spelen) är tanken på att du strömmar världens största och bästa tv-spel direkt från molnet väldigt kittlande. Inget köp av dyr konsol, inga långa (hem)laddningstider av nya spel och inga patchar.
Istället är det enda som krävs en Chromecast Ultra, en handkontroll (för spelande på tv) och en vanlig svennebredbandsuppkoppkling – och VIPS så kan du spela på vilken tv, mobil, padda eller dator som helst. Sömlöst, väldigt modernt och, ja, på många vis troligen också framtiden.
Idag släpps Google Stadia till mångas stora förväntan. Men hur bra flyter spelandet med Stadia egentligen, vilka spel släpps till plattformen och framförallt ÄR detta framtiden? Café testar nya Google Stadia enligt testmodellen ”Viktigt på riktigt”.
Vilka spel släpps till Google Stadia i samband med lanseringen?
En hyfsad resumé av storspel släpps i samband med lanseringen, även om flera av titlarna inte är purfärska. Under nästa år kommer bland annat ett av de hetaste spelen, The Witcher-studion CD Projekts nästa spel Cyberpunk 2077 att släppas till plattformen. Lovande. Här är de 22 spel som släpps i samband med releasen:
- Assassin’s Creed Odyssey
- Attack on Titan: Final Battle 2
- Destiny 2: The Collection (ingår i Stadia Pro)
- Farming Simulator 2019
- Final Fantasy XV
- Football Manager 2020
- Grid
- Gylt
- Just Dance 2020
- Kine
- Metro: Exodus
- Mortal Kombat 11
- NBA 2K20
- Rage 2
- Red Dead Redemption 2
- Samurai Shodown (ingår i Stadia Pro)
- Thumper
- Tomb Raider: Definitive Edition
- Rise of the Tomb Raider
- Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition
- Trials Rising
- Wolfenstein: Youngblood
Vad kostar Google Stadia och vad får man i prenumerationspriset?
Premiere edition, som är prenumerationsalternativet vid lanseringen, kostar 1 399 kronor och i det ingår en handkontroll, en Chromecast Ultra och tre månaders Stadia Pro-prenumeration – där även två spel ingår och där flera spel är rabatterade. Därefter är det fasta månadspriset 99 kronor. Med Stadio Pro streamar du i upp till 4K/60 fps/HDR och med 5.1 surround-ljud.
Nästa år kommer också ett billigare prenumerationsalternativ – Stadia Base – att tillkomma. Med Stadia Base strömmar du spel i upp till 1080p/60 fps. Prenumerationen är gratis, men inget spel ingår i månadskostnaden tillskillnad från Stadia Pro.
Är Stadia som ett Netflix för tv-spel?
Njae. I och med att Netflix och andra streamingaktörer dukar upp ett buffébord av filmer och serier för månadspriset kan man inte riktigt säga att Google Stadia är Netflix för tv-spel. Utöver prenumerationskostnaden säljs spelen för ”marknadsmässiga priser”. Men klart är att Stadia skjutsar in även tv-spelandet i riktningen som stavas: framtiden.
Men vadå, strömma från molnet – det kommer väl lagga då och då?
När Café testade Stadia funkade det felfritt. Shadow of the Tomb Raider såg fantastiskt snyggt ut, precis som shootern Destiny 2. Det mest krävande spelet som testades var slagsmålsspelet Mortal Kombat 11 där intensiva rörelser pågår hela tiden – trots det flöt allt på i 4K-upplösning på en vanlig bredbandsuppkoppling. Google själv rekommenderar att du har Chromecast Ultra med ethernet-kabel från modemet. Det återstår att se hur bra det funkar med wifi, speciellt om modemet inte står närheten av tv:n. Om uppkopplingen inte är tillräckligt ska Stadia automatiskt att skala ner upplösningen snarare än att det börjar lagga.
Man kan alltså spela på tv:n, datorn, paddan och mobilen? Samtidigt?
När Café testade Stadia provades tv, dator och mobil. Dock inte samtidigt – det går bara att spela på en enhet åt gången. Det är högst troligt att det kommer att tillkomma någon form av familjeplan i framtiden som möjliggör spel på flera enheter samtidigt.
Kommer Google göra egna spel för Stadia?
Yes, så småningom. Google har startat sin egen spelstudio som, likt streamingjättarnas ”originals”, ska utveckla spel för plattformen.
Kommer Stadia döda Sony, Microsoft och Nintendos konsoler?
Döda kommer den inte göra, åtminstone inte på ett tag. Inbitna gamers är inte de som omfamnar nya teknologiska landvinningar från större teknikjättar med öppna armar. Troligen kommer inbitna spelare även fortsättningsvis att hålla sig till konsoler tills de är tillräckligt övertygade. Vilket lär dröja.
Däremot gör Stadia spelandet mer lättillgängligt – det är verkligen en perfekt julklapp för familjen som inte vill lägga ner dyra tussingar på en helt ny konsol till barnen eller till sig själva. Där har Stadia sin målgrupp initialt.
Det här känns ju faktiskt lovande, vilken är Stadias största utmaning framöver?
Den största utmaningen är definitivt att knyta till sig fler och ännu bättre spel, speciellt om man vill locka en större målgrupp än familjer och casualspelare. De 22 spelen som släpps vid lanseringen är helt okej – men behöver fyllas på med betydligt fler spel av AAA-kaliber och gärna någon kommande stortitel som släpps exklusivt, eller åtminstone tidsexklusivt, till Stadia.