7 tips på hur du får rent grillgallret – utan slit

Att grilla hör sommaren till och så gör även slitgörat med att rengöra grillgallret. Här är 7 sätt att göra jobbet betydligt enklare!

Malin Perlheden | Foto: Shutterstock  |  Publicerad 2017-05-22 11:50  |  Lästid: 2 minuter
rengöring grillgaller tips

Har du också slitit, svettats och svurit över grillgaller som aldrig vill bli riktigt rena? Ge inte upp riktigt ännu, testa något av de här rengöringsmetoderna innan du ger upp och köper ett nytt!

1. Rengör grillgallret när det är hett

Vänta med att rengöra grillgallret till nästa gång du ska grilla. Värm upp grillen och lägg på gallret tills smutsen har bränt. Skrubba sedan med en grillborste för att få bort smutsen. Se till att du skyddar dina händer ordentligt så att du inte bränner dig på det varma gallret!

2. Gör en egen skrubbsvamp

Ta en bit aluminiumfolie och knyckla ihop till en boll som du doppar i Coca-Cola. Gnugga sedan gallret med din hemmagjorda skrubbsvamp. Du kommer bli förvånad hur lätt smutsen lossnar jämfört med när du använder en vanlig skrubbsvamp eller stålull!

3. Olja in gallret!

Mota Olle i grind genom att olja in grillgallret både före och efter du använder det. Då kommer matrester och smuts att släppa lättare och en bonus är att du slipper rost. Använd neutral matolja.

4. Lägg gallret i gräsmattan

Det här är ett gammalt beprövat trick som verkligen fungerar! Ta grillgallret och lägg i gräset när det fortfarande är varmt. Låt det sedan ligga där över natten. Daggen hjälper till att lösa upp smutsen och gör rengöringen enklare.

5. Använd ångtvätten!

Äger du en ångtvätt? Grattis! Detta är ett av de absolut bästa att få grillgallret i stort sett nyskick.

6. Testa lök-tricket

Dela en helt vanlig gul lök i två delar och sätt i en gaffel och gnugga gallret när det fortfarande är varmt. Smutsen fastnar i löken och resten går betydligt enklare att lösa upp när du skrubbar efterföljande. Om du inte tycker att lök är gott ska du dock inte använda denna metod eftersom det sägs att smaken kan hänga kvar lite nästa gång du grillar.

7. Såpa räddar dagen!

Precis som att såpa är bra att använda när du rengör din ugn kan det fungera fint för att få ett rent grillgaller. Du smörjer helt enkelt in gillgallret med såpa och lägger in det i ugnen på 100 grader. Låt gallret svalna ordentligt och diska därefter för hand. Smutsen lossnar enkelt och vill du slå två flugor i en smäll kan du ju rengöra ugnen samtidigt…

Källa: Ica, Rengöra.se

Artikeln är ursprungligen från våra vänner på Allers.se

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:28