Hoppa till innehåll

Grammisstylisten Bea Szenfeld: Så lyckas du i sista minuten

Joakim Almén

Bea Szenfeld ska för femte året i rad styla programledaren för Grammisgalan. Café har pratat med modedesignern om hennes bästa stylingknep, sista minuten-trix och hur hon gjorde för att få in Gina Dirawi i en tajt latexdräkt.

 

24 februari är det dags för nitton lyckliga personer att vinna Sveriges mest prestigefyllda musikpris – en grammis. Programledare för årets gala är hiphop-artisten Petter som kommer stylas av modedesignern veteranen Bea Szenfeld, Grammisgalans programledarstylist sedan år 2012.

Vem var svårast att styla?

– Jag tycker inte att någon har varit extra krånglig eller svår. Som stylist och kostymör så har man en ganska svår roll eftersom mitt uppdrag här handlar inte att trycka på en modell en massa konstiga plagg utan det är ganska mycket som ska stämma in. Programledaren är där som sig själv, måste kunna röra sig, vi måste hinna byta om mellan varven, man ska följa ett manus och allt ska se bra ut i bild.

Vem har varit snyggast i sin styling?

– Av de jag har stylat? Alla!

petter2
Petter Alexis Askergren släppte sitt första album som soloartist 1998 efter att ha medverkat i gruppen Sherlock. I år ska han vara programledare för grammisgalan.

Hur tänker du inför att styla Petter?

– Jag har fått manus samt tema för årets Grammis och utifrån detta jobbar vi oss framåt tillsammans med Petter samt producenterna.

Vilka fler kommer du att styla på Grammisgalan?

– Jag kommer även ta hand om Elias. Vi har jobbat tidigare förut och då stylade jag han i en musikvideo. Det blev superlyckat! Så vi kör även här på Grammis.

Vilket är ditt roligaste minne från Grammisgalan?

– Det finns en massa roliga anekdoter. En oförglömlig är när Gina skulle ha en super snygg, extremt tajt, svart latexdräkt på sig och vi hade bara tre minuter för ombyte. Dräkten kan man bara klämma sig in i om man är insmord med vaselin, jaaaa, ni kan tänka er själva i all stress backstage med Gina hal som en ål, en klocka som tickar, och en latexdräkt som ska på, allt detta på en trång toalett nära scenutgången.

Vilket är ditt värsta minne från Grammisgalan?

– Ett år skulle jag sluta äta socker just under den perioden, så jag var nog allas värsta minne det året tror jag.

ray.cokes2
Ray Cokes var under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet programledare på MTV och var under flera år kanalens mest kända ansikte i Europa.

Vad är det bästa med att styla på Grammisgalan?

– Eftersom jag har ett omklädnings rum med en steamer och strykjärn osv, så hamnar de flesta hos mig någon gång under galan. Den absolut mest magiska var Ray Cokes, som ledde galan ett år. Han behövde få sin skjorta tvättad samt kostymen pressad. Så där stod jag, natten innan galan och tvättade Rays skjorta i ett handfat och pressade hans kostym. Detta var fasen större än något annat. Han har varit en idol under större delen av min ungdom och att bara få se och få prata med han var något utomjordiskt.

Vad är det konstigaste önskemålet någon du stylat haft?

– Jag har jobbat med kostym så länge nu, så det krävs ganska mycket innan man tycker att något är konstigt. Jag tycker att alla som jag har jobbat med under Grammis har helt förståeliga krav och önskemål.

Vem skulle du vilja se som programledare för Grammisgalan nästa år?

– Carl-Einar Häckner eller Kakan!

muppar2
Mupparna tog världen med storm redan 1955 och är lika älskade nu som de var då.

Vem/Vad ger dig inspiration?

– Tarantinos filmer och Pet Shop boys, i år alltså. Men KLF och Mupparna är en ständig inspiration för mig.

Vad är ditt bästa stylistknep?

– Att välja sina krig. Jag menar att det är bra och nyttigt att välja saker som man tycker är värda att kämpa för. Man kan inte få alla sina förslag genom, ett styling uppdrag är ett samarbete och alla kan inte få genom sina förslag. Därför är det viktigt att bestämma sig för några få punkter som är viktiga.

Vilket stylingfel tycker du att många gör när de klär sig?

– Att man många gånger tar på sig kläder som man tror att det förväntas att man har på sig…

ghost.lomavista2
Ghost är ett svenskt ockult rock-band som består av sångaren Papa Emeritus III, sologitarristen Nameless Ghoul Fire, kompgitarristen Nameless Ghoul Ether, trummisen Nameless Ghoul Earth, elbasisten Nameless Ghoul Water och Nameless Ghoul Wind på klaverinstrument.

Vem/Vilka är din drömperson att styla?

– Lätt, Ghost!

Vad är ett måste i en stylists handväska?

– Säkerhetsnålar, reklamkarameller från tygmässan i fjol, portabel laddare till mobilen samt pepparspray.

Vilket är det bästa ”quick fixet” när en ska gå från jobbet till festen?

– Att äta innan man går på fest, och detta gäller samtliga, för nej man blir inte mätt på en näve chips eller en nötter och ja, man blir sjukt törstig av allt salt. Chansen finns att man förvandlas till en groggzilla och börjar skratta okontrollerat och dansa salsa med husets hund. Här talar jag av egen erfarenhet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.