Greatest Hits: Konspirationsteorier!

Café erfar: Elvis lever! Nåja, här är de 10 starkaste konspirationsteorierna.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-01-21 17:10  |  Lästid: 5 minuter

Det våras för foliehattarna! De senaste åren har inneburit ett rejält uppsving för faktaresistensen, något som framgår med all (o)önskvärd tydlighet om man betänker att USA:s president har ett, milt uttryckt, avslappnat förhållande till sanningen. Alternativa fakta har blivit något av en folksport och uppfattningar som för bara några år sen framstod som befängda är idag vitt utbredda. Att exempelvis tro att jorden är platt är på 2010-talet inte nödvändigtvis något obskyrt och apart, tvärtom delar prominenta personer som rapparen B.O.B och basketlegendaren Shaquille O’Neal gärna med sig av denna spektakulära teori i offentliga sammanhang.

Senast häromdagen kommunicerade hiphop-mogulen Suge Knights son, Suge J Knight, att – hör och häpna – Tupac inte bara lever och mår bra och bor i Malaysia, han är dessutom i full färd med att spela in nytt material.

Samtidens faktaresistenta strömningar förefaller vara en utmärkt grogrund för allehanda konspirationsteorier – en utveckling som inte bara är av ondo. För visst finns det något kittlande med en riktigt smaskig konspirationsteori. Café har därför sammanställt de 10 starkaste konspirationsteorierna, i vanlig ordning i högst godtyckligt urval.

1. Elvis lever.

Den här skäggige mannen fotades på Graceland på Elvis 82-årsdag och spekulationer drog snabbt igång att det var kungen själv på bilden.

Enligt amerikanska myndigheter dog Elvis Presley av en hjärtattack den 17 augusti 1977 i sitt hem Graceland i Memphis. Men alltsedan dess har en mängd konspirationsteorier gjort gällande att ”The King of Rock&Roll” inte alls lämnat byggnaden. Superstjärnan ska istället ha fejkat sin egen död för att kunna leva ett mer stillsamt liv utanför strålkastarljuset. Kort efter Elvis död ska en man, slående lik Elvis, ha setts på Memphis flygplats, köpandes en enkelbiljett till Buenos Aires i namnet Jon Burrows – ett alias som tidigare använts av Elvis när han bokat hotell.

En annat bevis som anförts för Elvis väl och ve är att Elvis synts i en statistroll i Ensam hemma (!) från 1990 – alltså 13 år år efter sin (påstådda) död.

Elvis Presley som statist i Ensam Hemma.

2. Avril Lavigne har dött och ersätts av en klon.

MISSTÄNKT hur mycket Avril Lavigne förändrades mellan 2002 och 2016!?

Idén att skejtpunkaren (nåja) Avril Lavigne i själva verket är död har cirkulerat på nätet ända sedan 2005 men teorin lever och frodas alltjämt – senast 2017 fick den en revival på Twitter. Avril Lavigne ska redan tidigt i sin karriär ha varit besvärad av kändisskapet och då använt sig av en dubbelgångare – Melissa. Någon gång under 2003 ska sedan den riktiga Avril Lavigne ha dött varpå hennes skivbolag beslutat att helt sonika ersätta henne med Melissa.

Bevis? Det finns många! Till att börja med använder Avril Lavigne byxor medan Melissa föredrar klänning. Förespråkare av teorin menar även att det är en viss skillnad i ansiktsdragen hos Avril Lavigne före respektive efter 2003. Det ska även finnas ledtrådar i vissa av artistens låtar, exempelvis denna textrad från låten Slipped Away:The day you slipped away was the day I found it won’t be the same”

Vid ett tillfälle fotograferades även Avril Lavigne med ”Melissa” skrivet i handen.

3. Illuminati

Det hemliga sällskapet som grundades i 1700-talets Tyskland är grogrund för många av de senaste årens mer mustiga konspirationsteorier. Så vitt skilda personer som Kanye West, Jay Z, Kim Kardashian, Beyonce, Barack Obama, Hitler och Justin Bieber har påståtts vara Illuminati-medlemmar. Bevis för detta presenteras bland annat i form av den pyramidformade Illumanti-symbolen samt Horusögat (vilka båda återfinns på amerikanska sedlar) som dyker upp i alla möjliga och omöjliga skepnader.

Kändisar som använder Illuminati-symbolik är VANLIGT.

Vad Illuminati har för agenda? Ta över världen! Inga konstigheter.

Frågor på det?

4. Den första månlandningen ägde aldrig rum.

En evergreen inom konspirationsteoriernas underbara värld. USA ska alltså ha iscensatt månlandningen 1969 för att övertyga världen om att de vunnit den prestigeladdade rymdkapplöpningen med Sovjetunionen. Beläggen för detta är enligt konspirationsteoretikerna många. Den amerikanska flaggan vajar trots att det inte blåser på månen. Ljuset och skuggorna antyder att bilderna är manipulerade. Det ifrågasätts också huruvida Neil Armstrong hade förmåga att utföra månlandningen då han enligt uppgift ska ha misslyckats att göra detta med liknande farkoster på jorden.

5. 9/11

Terroristdåden den 11 september 2001 har gett upphov till en rad. De amerikanska myndigheterna, med George W Bush i spetsen, anklagas exempelvis för att ha känt till attackerna på förhand men underlåtit att agera för att kunna utnyttja den politiska opinionen till att starta krig i Irak och Afghanistan. De finns också de som tar anklagelserna ett steg längre genom att hävda att delar av den amerikanska administrationen själva var aktivt delaktiga i attackerna.

Som ett led i konspirationsteorierna anförs tvillingtornens kollaps. Många hävdar att det är osannolikt att tornen skulle kollapsa på det sätt de gjorde och menar att det fanns sprängmedel placerade i tornens fundament.

6. Roswellincidenten

Det finns en uppsjö alien-iakttagelser genom historien men den kanske mest kända UFO-händelsen är Roswellincidenten 1947. Då ska en utomjordisk farkost ha kraschlandat strax utanför den lilla staden Roswell i New Mexico. Konspirationsteoretiker menar att farkosten och dess besättning tagits om hand av den amerikanska försvarsdepartementet som sedan mörklagt händelsen.

Händelsen är flitigt skildrad i populärkulturen och staden förekommer i bland annat Arkiv X, Roswell och Independence Day.

7. Nicolas Cage, John Travolta och Leonardo DiCaprio är vampyrer?!

Mind. Blown.

8. Matrix är på riktigt och vi lever i det.

Wachowski-systrarnas epos är inte bara en cineastisk klassiker, den utgör också metafysisk inspiration för tänkare som Elon Musk och Kanye West. Den förstnämnda gav exempelvis uttryck för en Matrix-liknande världssyn i samband med att han rökte gräs i Joe Rogans podcast då han bland annat sa: ”…we are most likely in a simulation, because we exist”.

Renässansmannen Kanye West förefaller också vara en anhängare av Matrix-idén och har bland annat hävdat att ”…Donald Trump is breaking through the Matrix”.

9. Chemtrail.

Teorin att de vita strecken som flygplan lämnar efter sig på himlen är ett resultat av statliga och militära program som syftar till att påverka och kontrollera befolkningen på olika sätt är vida spridd. De luftburna kemikaliespåren tros vara ämnade för allt i från manipulering av väder och klimat till biologisk krigsföring och vissa tror även att de innehåller droger och hormoner.

10. Palmemordet.

Världens största polisutredning består rent fysiskt av 250 meter fyllda hyllor, och det olösta statsministermordet fortsätter 32 år efter dådet att ge upphov till konspirationsteori efter konspirationsteori – den ena mer halsbrytande än den andra. Några av de mer spridda teorierna är att den svenska polisen och statsapparaten på olika sätt skulle ha varit inblandad i mordet, samt att främmande makt lät få Palme mördad.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-22 09:26