Hoppa till innehåll

Guccis horsebit loafers – klassikern som burits av presidenter och rappare

Berättelsen om Guccis klassiska skinnloafers.

Vad har expresidenten George H.W. Bush, rapparen Wiz Khalifa och Fight Club-karaktären Tyler Durden gemensamt? De har alla skymtats med Guccis ikoniska horsebit loafers på fötterna. Inspirationen till den la dolce vita-doftande skomodellen, som introducerades i Guccis fasta sortiment 1953 av Aldo Gucci, sägs komma från informella slipon-modeller som Bass Weejuns, som trendade bland New York-societeten på 50-talet. Gucci satte sin egen prägel på modellen genom att introducera högkvalitativt svart läder och ett gyllene horsebit-spänne på skons ovansida – en subtil blinkning till varumärkets ridsportsrötter.

Loafern, som kom i både herr- och dammodell, rönte stora framgångar hemma i Italien. Inofficiella Gucci-ambassadörer som Sophia Loren, Jane Birkin och Jacqueline Kennedy gjorde att skons popularitet snabbt sköt i höjden även utanför hemlandets gränser.

George H.W. Bush i Gucci-loafers och Gerald R. Ford i Ovala rummet, 1974. Foto: Getty Images

Skons informella men samtidigt eleganta uttryck bidrog också till ett mer avslappnat förhållningssätt till dåtidens strikta klädkoder. Före sneakerns intåg på modescenen var loafern en av få vardagsskor som accepterades i såväl styrelserum som på semestern. Att George Bush bar skon i Vita huset kändes lika självklart som att en skejtande Jodie Foster fångades på bild med Gucci-modellen på fötterna.

I dag, 70 år efter loaferns intåg, är den mångsidiga skomodellen en symbol för italienskt hantverk och ­kulturarv och en stapelvara i Guccis kollektioner som matchar lika bra med en skräddarsydd kostym som ett par slitna 501:or.

Priset för ett par Guccis horsebit loafers ligger på 9 000 kronor.

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.