Hoppa till innehåll

”Skönt att Håkan Hellström tar paus – hoppas den blir lång”

Sofia Börjesson

Det finns en fråga som ingen vågar ställa men som måste ställas: har Håkan Hellström helt fått slut på metaforer? Cafés Sofia Börjesson förklarar varför den turnéaktuelle popälsklingen faktiskt var bättre förr.

Det är sommar och inom de närmaste dagarna kommer tiotusentals människor att stå och gråta till Håkan Hellström på ett utsålt Stockholms Stadion. Sedan bär det vidare till Gävle, Umeå, Örebro och slutligen Göteborg. Just där och då kommer det säkert att vara en storslagen upplevelse – men nu ska jag förklara varför Håkan var bättre förr.

Jag tänker inte utmåla mig själv som en Håkan-kännare, för det är jag inte. Jag har alltid uppskattat hans musik, men aldrig tillhört den gråtande klicken med sjömanshatt. Det senaste albumet, Du gamla du fria, som släpptes i fjol lämnade mig dock en aning förvånad.

Framför allt låten Jag utan dig förtar upplevelsen. Har Håkan Hellström fått slut på metaforer?

Piff utan Puff, pajas utan cirkus, jag utan dig

Stanna vid detta. Ta in orden. ”Piff utan Puff.” De två jordekorrarnas ”slå varandra i skallen med en jordnöt”-relation är alltså den bästa liknelsen Håkan kan komma på för den saknad han vill förmedla. Eller är det ett skämt? Nej. Liknelserna i låten avlöser varandra: ”Mio utan Jum Jum”, ”flygplan utan vingar”, ”Clyde utan Bonnie”, ”kinder utan rodnad”…

Och tyvärr är inte Jag utan dig det enda exemplet på att Håkan Hellström har sett sina bästa dagar som textförfattare.

Häromveckan släppte Håkan den, ändå ganska väntade, bomben; han tar en paus från turnerandet efter sommaren. Ett par, tre år minst. Till Nöjesbladet säger han:

– Det är inget avsked, men det tar lite tid att göra nya låtar och jag tror att det är bra om det tar lite tid. Kolla på Henrik Berggrens skiva, den tog 14 år och hur bra blev inte den? Ju längre tid, ju bättre skiva.

Kan hända har jag fel, men när jag läser mellan raderna tolkar jag det som att han inte är helt hundra nöjd med sitt senaste album. Henrik Berggren tog 14 år på sig att göra en skiva – på 16 år har Håkan gjort 8. Och han har gjort det med bravur! Fram tills nu.

I sista låten på nya albumet (Du fria) sjunger han gång på gång ”Det är melodin som har det, så skit i den kassa texten”. Och låten Hoppas att det ska gå bra för de yngre också består av intervjusnuttar, alltså ingen sång alls. Vidare har vi låten Du gamla (That’s Alright Since My Soul Got a Seat up in the Kingdom) som helt bygger på en inspelning av Laura Rivers från 1963.

Det är bra att Håkan Hellström tar en paus, och jag hoppas att den blir lång. För ingen vill höra honom använda Piff och Puff som en metafor för kärlek igen.

Håkans texter då och nu – en jämförelse

1. DÅ

Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig

Från albumet Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nåt blått (2005)

NU

Piff utan Puff, pajas utan cirkus, jag utan dig

Från albumet Du gamla du fria (2016)

2. DÅ

Universum är ett monster, men det har sparat dig och mig, och jag gör vad som helst för att få ditt liv att verka bättre

Från albumet Ett kolikbarns bekännelser (2005)

NU

Sweet som en båt, rullar på öppet hav rullar jag i min babys armar fast vakten sa: ’Inget sex på gräset, snälla!’

Från albumet Du gamla du fria (2016)

3. DÅ

Och hur jag dramapatetisk vid en stolpe försöker säga nåt alldeles för stort

Från albumet Det kommer aldrig va över för mig (2013)

NU

Det är melodin som har det så skit i den kassa texten

Från albumet Du gamla du fria (2016)

4. DÅ

Sprid ut bensinen över solnedgången, riv ner staden

Från albumet Ett kolikbarnsbekännelser (2005)

NU

Fabriksfönster är alltid sönderslagna, de kommer alltid finnas där som Niagara

Från albumet Du gamla du fria (2016)

5. DÅ

Häll ut havet ända bort till horisonten, tysta ner musiken, hon kommer aldrig hit igen

Från albumet Ett kolikbarnsbekännelser (2005)

NU

Baby, vi har inget men vi har regnet och alla gyllene stunder vi haft

Från albumet Du gamla du fria (2016)

6. DÅ

Och vad vet du om gryningen förrän du mött varje morgon med sömnlösa ögon

Från albumet Ett kolikbarnsbekännelser (2005)

NU

Fallande stjärnor försvinner och slocknar men du kan önska nåt stort ändå

Från albumet Du gamla du fria (2016)

Så vad säger du, HAR Håkan fått slut på metaforer?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.