Här är 2017 års 10 bästa tv-spel

Snart kommer julledigheten och bjuder på lite härlig dötid och vad passar då bättre än lite gaming? Cafés Marlon Appelgren listar årets bästa spel.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-12-18 17:25  |  Lästid: 5 minuter

Året 2017 börjar lida mot sitt slut och det har minst sagt varit ett fantastiskt år för gaming med en ständigt förbättrad spelutveckling som bara sätter ribban högre och högre för varje år. När jag blickar tillbaka på året minns jag många fler speltimmar än de som spenderades på spelen på den här listan, men när jag ska välja ut vilka spel som får plats på den här tio-i-topp-listan har jag, förutom hur bra spelen är, även vägt in vilka som varit roligast att spela och varför.

10. Call of Duty: WWII

Nog har det hänt mycket sedan Modern Warfare 2. Det intensiva spelsläppet som pågått sedan dess har åtminstone lett till att spelets utvecklargäng nu verkar veta exakt vad spelarna är ute efter. Call of Duty: WWII känns inget annat än sjukt optimerat för fansens önskningar, samtidigt som det är något nytt och spännande. Spelets välarbetade kampanjläge gör andra världskriget till äkta och brutalt istället för uttjatat. En multiplayer där det känns som att man bevarat det bästa från alla tidigare spel och struntat i resten går inte heller att klaga över.

9. Gravity Rush 2

Gravity Rush 2 är den vackra återkomsten av det anime-inspirerade äventyrsspelet med huvudpersonen Kat. Hon har superkraften att manipulera gravitationen omkring sig vilket gör att hon kan sväva fram i luften, springa på väggar och flytta på föremål för att besegra sina fiender och ta sig fram i en värld bland molnen. Gravity Rush 2 är spelet för dig som har höga krav på det visuella och helst av allt vill spela i en drömmig manga-estetik när den är som bäst. Att lära sig flyga så mjukt och bra som möjligt kan förstås vara lite knepigt men det är just det som gör spelet så underhållande.

8. Destiny 2

När en mörk kraft tar över solsystemet och invaderar människans sista säkra stad tvingas överlevande att fly för sina liv. För att besegra den nya världsmakten måste du ge dig ut på ett äventyr och hitta alla mänsklighetens utspridda hjältar för att tillsammans strida i kampen om att återfå människans enda hem. Destiny 2 är actionspelet som tar dig på en storslagen resa runt i solsystemet – en gigantisk rymdvärld fylld av spännande planeter och varelser. En värld så komplex och levande att den blir svår att lämna och som gör att timmarna flyger iväg kanske lite för fort, för ofta.

7. PlayerUnkown’s Battlegrounds

PlayerUnkown’s Battlegrounds är det nya multiplayer-spelet som går ut på att överleva på en bana som krymper medan dina motståndare försöker eliminera dig. Att överleva i det här herre på täppan-liknande spelläge kan vara både frustrerande och extremt tålmodigt. Självklart går det att grotta ner sig rejält i taktik på hur man optimerar chansen att överleva längst, det är dock något som sällan är helt avgörande och ofta blir det bara slumpen som avgör vem som blir sist kvar – vilket faktiskt bara gör det roligare.

6. Yakuza 0

Gå på disco, bowla eller slåss mot maffian i det fiktiva tokyodistriktet Kamurocho. Gamla hederliga spelutvecklarna Segas senaste actionäventyr är helt klart något utöver det vanliga. Yakuza 0 utspelar sig i 80-talets glittrande och neonskrikande Tokyo i Japan där huvudpersonen Kiryu har följt sin fars spår in i den japanska maffian Yakuza. Det dröjer inte länge förrän saker och ting går snett och Kiryu anklagas för ett mord han inte begått och tvingas själv att lösa det. Det som gör spelet så bra är att det ger en blandad känsla av 90-talets beat em up-spel blandat med en välarbetad story som inte bara finns där som förklaring till varför man ska spöa skiten ur allt och alla.

5. Uncharted: The Lost Legacy

Uppföljaren för den spänningsfyllda skattjakten Uncharted har en handling som gör få äventyrare besvikna. Uncharted: The Lost Legacy är tv-spelet för dig som önskar att det gick att stanna lite längre i Indiana Jones-världen än några timmar och dessutom inte tackar nej till en av de vackraste spemiljöerna på Playstation hittills. Även om spelet inte når fram till att mätas med tidigare Uncharted 4: A Thief’s End, så gör alla varierade uppdrag, de väletablerade karaktärerna och det perfekta combat-läget spelet till ett av årets bästa.

4. Resident Evil 7: Biohazard

I skräckspelet Resident Evil 7: Biohazard spelar du som karaktären Ethan Winter. En man som tre år efter att hans fru försvunnit spårlöst blir kontaktad av henne trots att hon blivit dödförklarad. Ethans fru vill att han kommer och hämtar upp henne på en främmande plats någonstans djupt inne i den den amerikanska södern. När han väl kommer fram till sin fru är det någonting som har gått fruktansvärt fel. Det här är spelet som levererar skräck i så många former och uttryck att man undrar varför man någonsin skulle se på en skräckfilm igen.

3. What Remains of Edith Finch

Familjen Finch bor på den amerikanska västkusten och har av media blivit döpt till landets mest olycksdrabbade familj. Det är något som de också levat upp till då varje familjemedlem sedan fem generationer tillbaka har dött en för tidig död. Här spelar du en ung kvinna som besöker sitt gamla familjehem för att få svar på vad det är för förbannelse som hemsökt familjen så länge. Det som gör What Remains of Edith Finch så bra är att spelet gör något med dig när du spelat klart – olikt andra tv-spel där du får nöja dig med att se det värsta monstret dö.

2. Assassin’s Creed Origins

Den superhyllade lönmördarserien fortsätter – denna gång i det forntida Egypten där en faraos regim håller befolkningen i ett andlöst stryptag. Något som krigaren Bayek försöker sätta stopp för samtidigt som han blodtörstar efter hämnden på sin sons mördare. Assassin’s Creed Origins är spelet för dig som vill slukas helt av en så stor och levande värld att uppdragen och möjligheterna känns oändliga.

1. Horizon Zero Dawn

I en post-apokalyptisk framtid har robottekniken gått överstyr och gjort att krigsmaskiner tagit över hela världen. Här lever människan primitivt kvar i utkanten av det samhälle man tidigare var skaparen för. Du spelar som krigshjältinnan Aloy som inte bara kämpar rejält mot maskinerna för sin egen överlevnad, utan även har det livsfarliga uppdraget att återigen få människan tillbaka till sin överlägsna position på jorden. Horizon Zero Dawn är årets bästa spel av flera anledningar. Delvis för att det inte gjorts någon vackrare och mäktigare spelmiljö tidigare, men också för att känslan av underlägsenhet aldrig känts så äkta att slåss i som när du behöver kasta dig runt för att skjuta ner alla dinosaurie-liknande maskiner som det kryllar av.

Nu när vi har rett ut det här är det kanske även dags att blicka lite framåt på nästa spelår? 2018 ser redan nu ut som något vi inte heller kommer bli besvikna över. Några spelsläpp jag ser fram emot lite extra är Red Dead Redemption 2, Anthem och A Way Out.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-01 13:20