Text och recept: Magnus Uggla
Foto: Lina Eidenberg Adamo
La France 75
”Vous vous demandez peut-être quelle est la boisson du vendredi?”
Du behöver:
Sockerlag, 2 cl
Pressad citronsaft, 2 cl
Gin, 2 cl
Prosecco att toppa med
Citron, en skiva
Gör så här: Skaka sockerlag, citronjuice och gin i shaker, det ska bli kallt! Toppa med prosecco och kanske en citronskiva.
Bellini
”För att fira en ny början, till exempel att hösten är tillbaka.”
Du behöver:
Persikopuré, 3 cl
Prosecco, 12 cl
Gör så här: Häll upp purén i ett champagneglas och fyll på med lite prosecco. Blanda försiktigt innan du toppar upp med resten av bubblet.
Orientexpressen
”Sjukt gott. Något för resan kanske?”
Du behöver:
Umeshu (japanskt plommonvin), 8 cl
Sockerlag, 8 cl
Pressad citronsaft, 3 cl
Is
Skumpa, 8 cl
Gör så här: Gör sockerlag: hälften så mycket socker som vatten, lös upp sockret i kokande vatten och låt svalna. Blanda alla ingredienser i ett glas med ett par stora isbitar, avsluta med skumpan.
Tomtedrink
”Fredagsdrinken av idag, något lyxig tycker jag, ta båd’ glögg, champagne och is, drick den sen på tomtens vis, få din lever snabbt att skrumpna, dagens drink är glögg och skumpa. Smakar bäst i elfte timman, garanterat in i dimman!”
Du behöver:
Glögg, 4 cl
Champagne att fylla upp med
Is
Gör så här: Häll upp is i ett glas, fyll på med glögg och toppa med champagne.
Lumumba
”När det är jävligt kallt passar en klassisk Lumumba perfekt, konjak och varm chokladmjölk.”
Du behöver:
Konjak, 6 cl
Chokladmjölk, 8 cl
Gör så här: Värm chokladdrycken. Häll konjak i ett glas och fyll på med det varma.
Hot shot
”Både cool och varm.”
Du behöver:
Galliano, 2 cl
Starkt, varmt kaffe, 1 cl
Grädde, 1 msk
Gör så här: Vissa kör med måtten 2–2–2 men denna gillar jag. Vispa grädden löst. Häll iGalliano i ett shotglas, häll försiktigt på kaffet så att det skiktar sig fint. Toppa med den vispade grädden.