Hoppa till innehåll

Spana in de officiella svenska ställen till vinter-OS i Peking

Idrottare i vinterkläder
Robin Åberg

Idag presenterades de officiella svenska plaggen för nästa års olympiska vinterspel i Peking. Återigen är det Uniqlo som står för designen och återigen går funktion före estetiska utsvängningar.

Det börjar dra ihop sig för ytterligare ett OS i Ostasien. Denna gång är det olympiska och paralympiska vinterspelen i Peking som gäller med invigningen redan 4 februari. Idag presenterades de kläder de svenska deltagarna kommer bära under ceremonier, träning, tävling, PR-sammanhang såväl som under fritid och resor.

Kläderna är precis som under sommarens OS framtagna av Uniqlo i nära samarbete med de atleter som kommer bära dem. Ledord för kollektionen har varit kvalitet, innovation och hållbarhet och resultatet är en kollektion sportkläder som går under namnet LifeWear.

Den som hoppats på något som kommer få den svenska delen av invigningsceremonin att sticka ut gör det däremot förgäves. Det är tydligt att vågade utsvävningar i form av siluett, färg och mönster fått stå tillbaka för funktion och i slutändan är det ändå en tävling i sport, inte stil.

Funktioner finns det däremot gott om. Nästa års tävlingar kommer hållas i varierande temperaturer, därför har kläderna anpassats för att snabbt enkelt kunna ta av eller sätta på ett lager, och lager finns det gott om i kollektionen. Topp till tå, från innersta till yttersta lager kommer alltihop från Uniqlo och varje del ska göra det så enkelt som möjligt för deltagarna att prestera.

Viktigt när det gäller sporter där mycket kläder används är att kläderna ska behålla lagom med värme och samtidigt släppa ut fukt. Detta görs bland annat genom separerade dunfickor och ett meshmaterial i dubbla lager som ska hjälpa till att transportera ut fukt i de större jackorna.

En gren där kläderna är extra viktiga är puckelpist, där klädmissar i värsta fall kan innebära poängavdrag. Ett av våra stora medaljhopp i grenen är Ludvig Fjällström som varit med och utvecklat sina egna tävlingskläder. Ludvig som nu kommer delta i sitt tredje OS hämtade viss inspiration från förra mästerskapets dress.

– Jag var nöjd med de förra vi åkte med, så jag har tagit fram de här som en ganska nära kopia. De här har lite små ändringar jag ville ha och jag är jättenöjd med hur det blev, säger Ludvig Fjällström när Café möter honom i samband presentationen av de nya kläderna.

Ludvig Fjällström och Frida Hansdotter.

Vad är det för ändringar?

– Vi har diskuterat mycket vad som ser snyggt ut i ett domarperspektiv så att de funkar för oss tävlingsmässigt. Dels måste vi ha en del foder i byxorna. Annars när man åker snabbt blir byxorna för smala om du inte har stadga i tyget eller om det är en skalbyxa. Då får vi avdrag för att det ser ut som att vi gör ett knäsläpp, alltså ett misstag. Sen vid vissa trick drar man upp armarna över huvudet och tar man up armarna på vissa jackor fastnar den i midjan. Så den här är designad för att falla tillbaka så att du inte förstör din utstyrsel med ett trick. Det måste funka annars har man gett upp tävlingen på förhand.

Med fungerande kläder, vad är dina förhoppningar inför OS?

– Tidigare OS har jag haft lite skador innan och inte känt mig tävlingskapabel när jag kom dit. Så målet är att komma dit och känna att jag kan ge allt. Åker jag bra kan det räcka till medalj.

Du har ett starkt musikintresse, vad lyssnar du på innan finalåket?

Simple Song med The Shins. Den kör jag alltid innan tävling.

I december släpper Uniqlo även The Winter Olympic and Paralympic Collection, en kollektion sport och innekläder som alla är producerade med samma teknologi som används i de officiella kläderna. Kollektionens färgpalett sträcker sig från svart och vitt, till ljusgrå och marinblå.

The Winter Olympic and Paralympic Collection släpps i butik 16 december.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.