Har Café-Jockes mamma gjort den ultimata spellistan med jullåtar? Avgör själv!

Tomte som har sönder julkulor och en vinylspelare framför granen.

Undertecknads mamma har lagt 12 år på att finjustera en 83 låtar lång Spotify-spellista med jullåtar. En spellista som slår det mesta i jullåtsväg.

Joakim Almén | Foto: Getty Images & Annika Almén  |  Publicerad 2023-12-04 10:43  |  Lästid: < 1 minuter

Vad utgör egentligen en jullåt? Måste titeln på något sätt anspela på eller innehålla ordet ”jul” eller ”Christmas”? Eller räcker det med att det finns ett ljudspår med bjällerklocka i mixen?

Oavsett hur man väljer att definiera en jullåt är det i slutändan känslan som avgör om det är en jullåt eller inte. Som Pixies fantastiska cover på Neil Youngs Winterlong. Den må ha ordet vinter i titeln, men texten anspelar ingenting på jul. Men när man hör den tänker man ändå ”Absolut, det där är en jullåt”.

Foto: Annika Almén

Just denna skakiga lina över vad som är och kan vara en jullåt lyckas undertecknads mamma, kallad ”rockmamma” av många vänner, balansera på med bravur. Mammas spellista sträcker sig över 83 låtar, har kalibrerats sedan 2011 och blandar självklara klassiker som Do They Know It’s Christmas och O helga natt men också låtar som White Winter Hymnal med Fleet Foxes och världens kanske bästa jullåt i peppkategorin: Julian Casablancas I Wish It Was Christmas Today.

Här är den, den ultimata jullåtsspellistan på Spotify. Varsågod för tips – och tack, mamma!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-12-04 10:49