Hoppa till innehåll

7 jullåtar som borde vara förenade med grova böter

Joel Linde

Julen är en traditionernas högtid, vilket gör att vissa jullåtar får utrymme att växa till ohanterbara monster.

Nu är det jul igen. Eller snart i alla fall, men vi har redan kommit tillräckligt nära dagen med stort d för att det inte längre ska vara möjligt att värja sig från julpynt, julbak och inte minst – julmusik.

Och det kan ju vara mysigt, om man är lagd åt det hållet, men vad som inte är mysigt i den masspsykos som så gärna uppstår efter några månaders uteblivet solljus är att människor helt tappar omdömet. Nu ska vi helt plötsligt tvingas i gammal sylta och torr edamer till tonerna av en nasal puertorikan som repeterar 20 ord i tre minuter.

Så för att göra årets jul lite trevligare för alla inblandade tycker jag att vi går samman och myggar av dessa något så jävulskt uttjatade jullåtar.

1. Wham! – Last Christmas

”Last Christmas, I gäv you my heart, but the very next day, you gäv it away. This year, to säv me from tears, I’ll give it to someone special.”

Två saker:

1. Varför kan inte George Michael uttala orden gave och save?

2. Det verkar som att han delar ut sitt hjärta lite väl lättvindigt.

2. Scotts – Den julen

Vi kan naturligtvis inte mygga av originalet utan att mygga av den här svenska covern från Scotts. Ingen behöver krystat översatta låtrader som ”Den julen, mitt hjärta du fick, men sen dagen därpå, fick jag se dig gå. I år, när gåvan jag ger, så blir det till någon annan.”

3. José Feliciano – Feliz navidad

Låten består av en vers på sex ord som upprepas två gånger, sen en refräng på 14 ord som upprepas två gånger. Denna slinga upprepas tre gånger och toppas med versen en sista gång. Totalt 3:02 minuter som vi sannerligen klarar oss utan i år. Tack, José, för en fin låt. Nu får det vara nog.

4. Triad – Tänd ett ljud

Vi pratar naturligtvis inte om någon dålig låt – tvärt om. Vi säger bara att den har blivit oerhört jobbig att lyssna på. Dessutom leder den raka vägen till ”dom dom dom dom”-ande och fingerknäppande pappor, och det mår ingen bra av.

5. Just D – Juligen

Den här Mange Schmidt-iga ickerappen har visserligen haft ett gäng goda år då vi tyckte att det var uppfriskande med en svensk julsång som inte handlade om Jesus kristus och som hade mage att kritisera det som faktiskt kan vara ganska odrägligt med julen. Men nu har den helt enkelt gjort sitt.

6. Mariah Carey – All I want for Christmas is you

Varför är det så många som försöker göra julen till en kärlekens högtid? Det hänger väl allt annat är kärlek i luften när vi torkar risgrynsgröt från skjortan efter att brorsonen lackat ur för att han fick fel julklappar? Okej, spela den efter sju glögg på julfesten – som ett guilty pleasure – men sen får det räcka.

7. Boney M. – Mary’s boy child / Oh my lord

Xylofoner och tropiskt plonkande till en Tallinkryssningsluktande basgång är inte något som behövs när vi försöker skapa god stämning.

Vill du ha bra julmusik föreslår vi att du i stället kikar på den enda playlisten du behöver i jul.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.