Här lär sig Hammarbys profiler om jämställdhet

Sedan drygt två tillbaka är Hammarby IF ambassadörer för FN-kampanjen Heforshe. ”Fan rätt schysst asså”, verkar laget tycka.

Jakob Adolfsson  |  Publicerad 2017-03-07 16:40  |  Lästid: 2 minuter
(Från vänster) Richard Magyar, Mats Solheim och Pa Dibba från Hammarby IF.

Fotbollsklubben Hammarby IF som är sedan 2015 ambassadörer för FN-kampanjen HeForShe, där skådespelerskan Emma Watson är ett starkt förknippat namn. Nu strävar klubben efter att utvecklas ytterligare i deras förmåga att praktiskt applicera jämställdhet på alla plan som berör klubbmiljön. Samtidigt som de tydligare ska försöka anta rollen som förebild i fotbollsvärlden i stort. Hammarby var tidigt ute att att bli ambassadörer, bara några månader efter efter den spanska klubben Valencia CF som var första sportklubben i världen.

Richard Magyar, 25, är sedan 2015 mittback i Hammarby IF. Han tycker det är viktigt att frågor om jämställdhet och genus lyfts, inte bara i fotbollsvärlden utan samhället i stort. Café träffar Richard efter att Peter Svensson, medgrundare till föreningen Huskurage, har föreläst och samtalat med Hammarbys herr-A-lag om hur de kan bli mer aktiva som ambassadörer för HeForShe.

Vad är din tidigare relation till dessa ämnen sedan tidigare?

– Jag har funderat mycket på det här på egen hand. Jag har inte känt mig utsatt själv men jag har tre systrar som syskon och det är klart man har reflekterat på grund av det. Hur snacket egentligen är och hur man blir uppfostrad i den fotbollsvärld jag själv befunnit mig i och hur samhället formar en i stort. Det blir väldigt tydligt när Peter tar upp exempel som visar hur förvridet mycket är. Jag tycker det finns mycket viktigt att hämta i det vi har pratat om i dag och även om man själv kanske känner att man inte har något att bidra med så kan det bli en snöbollseffekt av att flera gör samma sak, säger Richard Magyar.

Hur ser du på något av de mer typiska problemen som att färre är öppet homosexuella på herr- än damsidan?

– Det finns en jargong rent generellt i fotbollsvärlden som kan vara väldigt primitiv. Att prata om hur man mår och hur man har det hemma blir en svaghet emellanåt och det är väldigt många som har en fasad de försöker upprätthålla för att inte vill visa sig svaga i den konkurrenssituation vi möter dagligen i idrottsvärlden. Jag har haft tur då jag alltid varit med i lag där jag har haft personer att prata med men jag vet att det finns människor som inte har det. Någon som kanske inte har vänner hamnar kanske till slut i en negativ spiral som i sin tur leder till destruktivt beteende och personen blir allt mer mer vinklad i sitt sätt att se på saker. Allt det där tror jag kommer från en jargong, säger han.

Hör du någonsin någon annan herrspelare som har kvinnliga förebilder, som till exempel Marta?

– Nej, men jag tror män, generellt sett, väldigt sällan har kvinnliga förebilder. Sedan exakt varför det är så är svårt att svara på för min del men jag tror det har att göra med samhället i stort. Hur samhället är uppbyggt och hur människor ser på kvinnor kontra män sedan långt tillbaka.

Er roll som ambassadörer för HeForShe, du verkar exalterad över att få vara delaktig?

– För mig är det viktigt, då det känns som att flera samhällsfrågor har avstannat under 1900-talet och nu det är 2017. Bara som det här med homosexualitet inom herridrotten, kvinnor kontra män och skällsord. De måste sättas i perspektiv i en modern tid. Där tror jag fotbollsvärlden, som en bransch av många måste hänga med eftersom det påverkar så många.

Läs också Peter Svenssons bästa knep för att förebygga våld i hemmet.

De lär landets tioåringar om att inte vara sexister.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:26