Hoppa till innehåll

Harley-Davidson släpper elcykel designad som mc-originalet från 1903

Harley Davidson elcykel
Wilmer Gyllström

Harley-Davidsons elcykel är en snygg homage till det anrika mc-företagets första motorcykel.

Allt fler stora motorvarumärken börjar tänka i elfordonsbanor, och bra är ju det. Marknaden för elbilar växer så det knakar och var sjätte cykel som säljs är en elcykel. Sen elcykelns tidevarv började har man har fått vänja sig vid att vissa framstår som en Lance Armstrong sprängfylld med röda blodkroppar när de dundrar förbi en i uppförsbacken på sin eldrivna cykel. Och snart är det alltså dags för anrika mc-märket Harley-Davidson att ge sig in i elcykelbranschen.

Även om Harley-Davidson främst är förknippad med sina bensinslukande (motor)cyklar är det inte förvånande att de vill få in en fot på den globala elcykelmarknaden – enligt Harley-Davidson själva omsatte marknaden runt 130 miljarder kronor förra året och förväntas fortsätta öka kommande åren.

Designen då? År 1903 visades en prototyp upp under namnet Serial Number One – den första motorcykeln från Harley Davidson. Men det dröjde några år innan den riktiga försäljningen drog igång. Motorcykeln tillverkades endast i 38 exemplar och kostade när det begav sig 200 dollar styck. Det är absolut fritt fram att anklaga motorcykeln för att likna en cykel, med sitt traditionella cykelstyre, vita däck och sin klassiska sadel. Men den hade en motor, och med hjälp av motorn kunde Harley-Davidson-motorcykeln komma upp i maxhastigheten 56 kilometer i timmen.

Harley-Davidsons första motorcykel. Foto: Getty

Nu, mer än ett sekel senare, har Serial 1 Cycles, ett dotterbolag till Harley-Davidson, tagit fram sin första elcykel som ska utmana på marknaden. Inspirerad av den första mc-Harleyn påminner el-hojen om den första modellen. Den tidlösa sadeln, den svarta ramen och inte minst de vita hjulen. Det finns ännu knapphändig information om elcykeln, men ett gäng bilder har släppts som visar att cykelns utseende är spektakulärt – och snyggt.

Men som vanligt när det handlar om produkter från premiummärken så kostar det likt det smakar: dyrt. Elcykeln förväntas släppas våren 2021 och kommer kosta mellan 3 399 och 4 999 dollar, vilket motsvarar mellan 30 000 och 43 000 svenska kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.