Hoppa till innehåll

”Om du vill gå ned i vikt, ställ dig på ett löpband och sköt kosten – ta inte semaglutid”

Träningsprofilen Thomas Skoglund.
Joakim Almén

Träningsprofilen Thomas Skoglund om de hetaste trenderna inom träningsvärlden just nu.

Thomas Skoglund är ett kärt träningsnamn för dig som har spenderat tid på Cafe.se under det senaste halvdecenniet. Efter en paus på två år är nu träningsprofilen och kändis-PT:n (kärt träningsbarn har många namn) tillbaka för att skriva texter fyllda med skrivglädje om, just det, träning och hälsa.

Café stämmer av läget med en varumärkesnära väldigt motiverad Thomas Skoglund.

Välkommen tillbaka, Thomas! Det var ett par år sedan du skrev för Café. Vad har hänt i ditt liv sedan 2021?

”Stort tack, äntligen hemma igen. Jag är Chuck Noland – Café min Wilson!

Sedan sist har jag:

1. Lyckats frivända sönder min ulnarisnerv, handledens ledband, menisk och ligament. Så nu, fyra operationer senare, börjar träningen äntligen flyta på igen.

2. Utöver miljontals rehabtimmar har jag skrivit lite tv, arbetat som Aftonbladets träningsexpert och coachat några tävlande atleter.

3. Skaffat 100 nya tatueringar (förlåt mamma…)”

Du kommer precis som förut att skriva om träning och hälsa. Vad kan läsaren förvänta sig?

”Det är dags att göra något nytt! Visst, det kan vara superintressant att snacka macrosplit, basövningar och trendspaning. Men, är inte det EXAKT vad vi gjort sedan B&K Magazine’s första printupplaga 1996? Jag vill utveckla sättet vi ser på träning. Visa genvägar som fungerar, sprida branschknep till mannen på gatan och sammanlänka fysiskt välmående med psykisk framgång. Med allt detta, tillsammans med tävlingar, utlottningar och massa äventyr, ska vi rita om träningskartan 2024!”

Du tituleras ofta ”kändis-PT”. Vilka kända personer tränar du just nu?

”Då journalistiken numera äter fler timmar av dygnet, kontra 2020/2021, har vissa justeringar tvingats fram. Något som dessvärre stulit tid från gymgolvet. Men om någon undrar över Johan Gunterbergs sexpack, Jung’s turnéform eller Nisse Hallbergs massiva kroppshydda – you’re welcome.”

Vad brinner du mest för inom träning just nu? (Du får under inga omständigheter svara crossfit.)

”Enkelt, Crossfi… Skämt åsido, jag har vigt det senaste året till att studera sambandet mellan våra fysiska färdigheter och mentala inställningar. Vi lever i en tid där en antingen pumpar David Goggins-citat, tejpar munnen under cardiopass, och tuggar taggtråd till kvällsmål – eller mediterar till Enya, iförd Hare krishna-kläder och astmakompatibla rökelsemängder. Men vad händer om vi pausar all gränsdragning?  Om vi tar det bästa från alla dimensioner och skapar en allsidig kraft? DET tror jag kommer öppna mängder av dörrar – oavsett om du önskar en mer aktiv vardag, checka av nya personbästan eller spränga nya världsrekord.”

Thomas Skoglunds proteinpulverfavorit.

Senaste åren har just crossfit varit en av de stora träningstrenderna. Vilka är de största träningstrenderna just nu? (Du får – fortfarande – under inga omständigheter svara crossfit.)

”Trenden kring högintensiv träning är fortfarande stark. ’Hyrox’ blir mer och mer etablerad på den svenska tävlingsarenan, samtidigt som heltäckande- och funktionella rörelser är mer regel än undantag. Hand i hand med dessa trender fortsätter ”cold plunge”andet växa sig allt starkare – snart startar varenda semi-motionerande småbarnsförälder dagen med kallbad. Allt för att boosta kroppens hormonella system med 450 procent innan förskolelämningen. ’This is Sparta?’ Nåja.’”

Kreatin, BCAA och protein är väl beprövade kosttillskott i samband med muskelbyggande träning. Vilka kosttillskott pratar man om inom träningsvärlden just nu?

”Bland tränande- och tävlande atleter finns ett utbrett och klokt ”back to basic-tänk”. Proteinpulver, kreatin, EAA/BCAA och maltodextrin (snabba kolhydrater) är receptet som kommer ta dig till målet. Oavsett vad målet består av. Dessvärre finns också en annan linje, en dåraktig sådan där friska personer använder sig av ”semaglutid”, ett insulinpreparat framtaget för diabetiker som visats hjälpa vid viktnedgång. Detta till den grad att människorna som faktiskt behöver medicinen, för en fungerande vardag, har svårt att få tillgång till preparatet. Idioti – om du vill gå ned i vikt, ställ dig på ett löpband och sköt kosten, inget annat!”

Vilket är egentligen marknadens godaste proteinpulver?

”Åh, svårt! Just nu ligger GAAM 100% Whey Premium Delicious Vanilla riktigt bra till på topplistan.”

LÄS OCKSÅ: 3 stereotypa träningspersoner och hur du undviker att bli en av dem

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.