Harvard-astronom: Mystiskt rymdobjekt kan vara besök från aliens

Damer och herrar, ett långt cigarrformat objekt flyter i rymden. Och inte nog med det – Harvard-forskare menar att det kan röra sig om besök från ett annat solsystem.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-11-06 14:53  |  Lästid: 2 minuter

Även om det känns som att hela jordklotet upplever att det är mycket med det jordiska just nu, så visar en ny vetenskaplig artikel från Harvard att det eventuellt är mycket med det interstellära också.

Ett mystiskt (eller ”mysteriöst” på ren GW-svenska) cigarrformat objekt som observerades för ett år sedan har varit omdebatterat bland forskare och experter. Objektets ovanliga egenskaper har fått forskare att kalla det en komet, sedan en asteroid – för att nu kalla det för något som är det första i sitt slag: en ny klass av ”interstellära objekt”, skriver CNN.

Den nya vetenskapliga artikeln av forskare på forskningsinstitutet Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics lyfter nämligen möjligheten att det mörkröda objektet kan vara av det man kallar för ”konstgjort ursprung” – bevis på utomjordingar alltså, på lekmannaspråk .

Rymdobjektet Oumuamua misstänks vara aliens.

Ritning på när ’Oumuamua lämnar solsystemet.

Objektet kallas ”’Oumuamua” – vilket betyder ”en budbärare som sträcker sig ut från ett fjärran förflutet” på hawaiiska, och är tio gånger så långt som det är brett (över 400 meter) och rör sig i hastigheten av dryga 315 000 km/h.

– ’Oumuamua kan vara en fullt fungerande sond som är skickad avsiktligt mot jordens närhet av en främmande civilisation, skriver forskarna i rapporten som är inlämnad till Astrophysical Journal Letters.

Artikeln är skriven av Abraham Loeb som är professor och ordförande av astronomi-forskningen, och Shmuel Bialy, postdoktoral medarbetare på institutionen. Teorin är baserad på objektets oväntat snabba acceleration genom vårt solsystem.

Objektet är det första som observerats i vårt solsystem som man vet härstammar från utanför vårt solsystem – troligtvis passerar mellan ett och tio liknande objekt per år i vårt solsystem, men det var inte förrän i oktober 2017 som man lyckades se något på grund av dess snabbhet.

Fortsättning lär följa innan vi vet om the truth is out there – på riktigt.

Dela på Facebook
Tweeta