Hedi Slimane lämnar Saint Laurent: “Ägarna ställer höga krav”

Hedi Slimane är en av de personer som influerat modevärlden allra mest. Idag kom nyheten om att han lämnar den anrika franska modehuset Saint Laurent. – När man skriver historien om vilka personer som påverkat herrmodet mest någonsin kommer han att vara en av de allra yttersta, säger Cafés modechef Daniel Lindström.

Olle Arnell | Foto: All Over Press  |  Publicerad 2016-04-01 11:36  |  Lästid: 2 minuter

Idag bekräftade Saint Laurent att den kreativa chefen, Hedi Slimane, lämnar modehuset efter sin andra sejour.

– Vad Yves Saint Laurent har uppnått under de senaste fyra åren utgör ett unikt kapitel i modehusets historia säger François Henri Pinault, ordförande och CEO för PPR*, i ett uttalande.

Efter att tidigare jobbat som assisterande modekonsult till Jean-Jacques Picart på Louis Vuitton i fyra år tillträdde Hedi Slimane som designer på YSL 1996. 1997 gick han vidare till det klassiska franska modehuset Dior och gjorde den egna kollektionen Dior Homme.

Slimanes plagg är ofta på gränsen till androgyna vilket också är något som det anspelas på i marknadsföringen. Plaggen går ofta i vitt och svart med en mycket slimmad skärning.

– När Hedi Slimane tillträdde som herrdesigner på Dior förändrade han herrmodet på egen hand. Han införde en rockestetik med yngre modeller, smala jeans och en smal silhuett som blivit hans kännetecken sedan dess, säger Cafés modechef Daniel Lindström.

Han fick då kritik för att han tog det fina genuina franska varumärket och gjorde det trashigt.

Efter att Slimane slutade på Dior 2007 fortsatte han ändå att vara en inspiratör för många inom modebranschen och 2012 kom han tillbaka till YSL. Han fick jobbet som kreativ chef på YSL som efterträdare till Stefano Pilati som haft den rollen i åtta år. Slimane fick totalt kreativ frihet för hela YSL:s klädlinje.

– När han tillträdde gjorde han två stora förändringar – dels ändrade han namnet från YSL till Saint Laurent och dels bestämde han att inredningen i butikerna skulle bestå av stål, glas och marmor, säger Daniel Lindström.

De senaste 4 åren har han hållit samma stil på catwalken som kring millenieskiftet. En look som folk undrade om han inte redan gjort för 10 år sen? Kändes det inte gammalt och gjort?

– Hedi Slimanes estetik är influerad mycket från Los Angeles, där han även bott länge och i längden har hans linje blivit en enorm succé. Han har både kritiserats för sitt nyskapande på Dior och sitt upprepande på Saint Laurent men det har verkligen visat sig funka i längden, säger Daniel Lindström.

Så varför slutar han då?

– Ryktena säger att han inte var nöjd med att bestämma över klädlinjen, utan att han krävde att få kreativ och estetisk kontroll över make-up och parfym för att få en enhetlig linje som genomsyrar både kläder och kosmetik, vilket han inte fick.

– Det är intressant att detta sker tätt efter att Raf Simons slutat på Dior och Alber Elbaz slutat på Lanvin. Kanske är det ett tecken i tiden att ägarna ställer väldigt höga krav på de kreativa personerna.

Vad lämnar Slimane för avtryck?

– När man skriver historien om vilka personer som påverkat herrmodet mest någonsin kommer han att vara en av de allra yttersta. Hans eftermäle blir framför allt den smala silhuetten.

Vem som kommer att efterträda Slimane är inte klart, i en kommentar säger PPR och Saint Laurent att den ”nya kreativa organisationen kommer att meddelas i sinom tid”.

*PPR/Kering PPR är ett franskt holdingbolag som specialiserat sig på handel och lyxvaror, de äger förutom Saint Laurent även Gucci, Fnac, Puma AG, La Redoute, Brioni, Sergio Rossi, Volcom, Boucheron, Qeelin, Alexander McQueen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 15:04