Hoppa till innehåll

Historiens värsta börskrascher – 5 gånger allt har gått åt helvete tidigare

Jonas Fiskáare

Gårdagens historiska börsras får oss osökt att blicka tillbaka till tidigare börskrascher som skakat om världsekonomin.

I tider som dessa är det ofrånkomligt att inte snöa in på Coronaviruset och dess inverkan på vår omvärld. Oron över att bli smittad verkar bara öka för varje dag som går. Men det är inte bara rädslan för att bli sjuk som bidrar till människors växande ångest. Den globala pandemin (det är faktiskt så WHO klassar den rådande situationen) innebär rejäla påfrestningar på världsekonomin.

I måndags visade New York-börsen det största raset sedan finanskrisen 2008 och veckan har inte fortsatt så mycket positivare. Under gårdagsmorgonen satte nog många kaffet i halsen efter ha sett nyhetssändningen där Donald Trump meddelade att USA nu stoppar all inkommande flygtrafik från Europa.

En smula tragikomiskt med tanke på Trumps tidigare hållning i Coronafrågan. För en dryg månad sedan hävdade han ju att virusets spridning skulle dö ut i april när vädret blivit varmare. Det återstår att se hur det blir med den saken.

Hursomhelst lär Trumps beslut innebära ett rejält bakslag för den globala ekonomin och det är många – inte bara finansministrar – som nog lär sova dåligt om nätterna framöver. Hur ska man då agera när aktiemarknaden störtdyker och den egna sparportföljen bokstavligen blöder tillgångar? Den frågan lämnar vi osagt med reservation för vår bristande expertkunskap inom detta område.

Vad vi däremot kan trösta er med är att det här inte är enda gången vi upplevt ett börsras av denna omfattning. Och om man förlitar sig till historien så kommer ekonomin, förr eller senare, att repa sig.

Här är de fem värsta börskrascherna världen hittills skådat:

1. Wall Street-kraschen 1929

En del minns nog nostalgiskt tillbaka till historieundervisningen i gymnasiet när man för första gången introducerades till begreppet ”Black Thursday”, det vill säga startskottet på den globala ekonomiska kris som blivit känd som ”den stora depressionen”. Börskraschen föranleddes av en omfattande belåning av aktier till höga räntor och med starka förväntningar om stigande kurser.

När kursen oväntat dök utbröt säljpanik vilket utlöste krisen. Förutom den amerikanska marknaden drabbades Tyskland särskilt hårt då USA började kräva tillbaka betalningen för det stora krigsskadestånd som tyskarna tilldömts efter det Första världskriget. Under de kommande svåra depressionsåren kom en viss man vid namn Adolf Hitler att dra fördel av situationen för att klamra sig fast vid makten. Vad som hände därefter vet vi alla.

Köerna med arbetslösa som köade för gratis mat ringlade sig långa under depressionsåren.

2. Svarta måndagen 1987

Under denna svarta måndag i oktober föll Dow Jones Industrial Average (DJIA) i New York med hela 22,6 procent, vilket var det näst största enskilda raset i börshistorien. I Stockholm rasade börsen med över 20 procent. Anledningen till det kraftiga raset var oväntat dåliga handelssiffror i USA till följd av en tids oro på ränte- och valutamarknaderna. Men till skillnad från börskraschen 1929 repade sig det finansiella systemet snabbt och året avslutades faktiskt på plus. Lite uppmuntrande för de som just nu deppar över det rådande nedgången.

Många börshöjdare drog nog nervöst efter andan denna mörka oktobermåndag.

3. IT-kraschen 2000

Den snabba utvecklingen av internet under mitten av 90-talet blåste upp till en IT-bubbla, där en mängd IT-bolag med djärva och okonventionella affärsmetoder blev kraftigt övervärderade på börsen. Lagom till millennieskiftet sprack bubblan och värdet på dessa företag sjönk dramatiskt, i vissa fall så mycket som 90 procent.

Under 90-talet skedde en enormt snabb utveckling inom IT-sektorn – en utveckling som skulle visa sig gå lite för fort.

4. Terrorattackerna 11 september 2001

Septemberförmiddagen då de två planen kraschade in i tvillingtornen i New York lamslog en hel värld och blev startskottet på den spända situation i Mellanöstern som vi fortfarande ser spår av idag. Terrorattackerna utlöste en börskris världen över och det uppskattas att cirka 98 miljarder amerikanska dollar gick upp i rök i efterdyningarna av denna händelse.

Terrorattackerna 11 september 2001 utlöste inte bara en global fredskris utan hade även enorm påverkan på världsekonomin.

5. Finanskrisen 2008

Efter flera ekonomisk-politiska åtgärder i USA trissades huspriserna upp rejält, vilket resulterade i en växande fastighetsbubbla. Bolåneinstituten krävde att en allt större del av utlåningen skulle riktas mot hushåll med låga inkomster, så kallade subprimelån. Kraven på täckning av kapital sänktes för investmentbankerna och den amerikanska centralbanken förde en extrem låg räntepolitik.

När bristningsgränsen till slut nåddes och bubblan sprack påskyndades krisen av att investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs. En kris utbröt i USA och spreds sedan snabbt till resten världen. Idag betraktas finanskrisen 2008 som den värsta ekonomiska krisen sedan Wall Street-kraschen 1929.

Under krisen 2008 var det många som inte hade råd att bo kvar i sina hus. Problemet var bara att det inte fanns några som ville köpa vilket ledde till att hela kvarter blev ödelagda.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.