Hoja loss hela sommaren – tips på sex perfekta resmål för dig som vill ta med cykeln på semestern

Olof Helldin  |  Publicerad 2014-07-23 09:00  |  Lästid: 8 minuter

Cykelresor Whistler KanadaSemestra från cykelsadeln! Cafés Mattias Fredriksson har i 20 år jagat världens mäktigaste mountainbikeresmål. Här visar han sina sex favoriter – och avslöjar insidertipsen som maximerar bataljen mot bergstopparna. 

* * *

Löpning, styrketräning, yoga – fler och fler vill hålla sig i form också på semestern. De stora researrangörerna lockar med olika träningsresor och hotell med påkostade gymanläggningar.

Men är du är sugen på något lite mer nervkittlande än en golfrunda eller ett pass på gymmet? Då ska du testa en mountainbikeresa.

Du får fin kondition, tränar hela kroppen och det går undan. Dessutom är det ett bra sätt att upptäcka ett resmål – på två hjul hinner du nämligen ta dig runt mycket på kort tid.

Mountainbikecykling kan se hisnande ut på bild, och länge hade sporten ett rykte som farlig och extrem. Men det är lätt att anpassa åkningen till din egen nivå. Utrustningen, särskilt cyklarna, har också utvecklats mycket de senaste åren. Med en fulldämpad hoj, en bra hjälm och ett par knäskydd klarar du dig från de värsta skrubbsåren och bulorna. Jämfört med löpning är cykling faktiskt mer skonsamt för kroppen.

Dessutom är mountainbikecykling ett mycket mer socialt sätt att träna än löpning. Det funkar bra i grupp, tempot växlar och du kan lätt snacka med kompisarna mellan intervallerna.

Och helt plötsligt öppnar sig en helt ny värld: Du får massor av spännande alternativ till ännu en Londonweekend. Bergsstäder och andra natursköna platser världen över ruvar på fantastiska stigar – sådant som går de flesta vanliga turister förbi.

Här är Cafés insidertips till sex ställen där du får en mountainbikeupplevelse som inte går av för hackor.

Cykelresor Whistler Kanada

Full fart i Whistler, den första skidorten som blev en tongivande cykeldestination under sommaren.

* * *

Fortfarande pampigast

Whistler, Kanada

Nämn Whistler för en passionerad mountain­bikecyklist och vederbörande får något drömskt i blicken. Whistler är världsberömt och den första skidorten som blev en riktig cykeldestination på sommarhalvåret.

Cyklingen: Genom åren har den kanadensiska byn blivit till en smältdegel av nationaliteter som vill uppleva den mytomspunna cyklingen, främst i Whistler Bike Park.

Parken har blivit en förebild för världens alla cykelparker. Där skapas och frodas trender när alltifrån nybörjare till proffs rullar förbi. Så har det varit sedan den byggdes för 20 år sedan och ingenting tyder på att intresset minskar. Cykelparken är fantastisk och otroligt välbyggd, här finns ­leder av olika slag för alla typer av cyklister – oavsett om du är nybörjare eller proffs.

Stigcyklingen kring Whistler är inte lika välkänd bland utländska turister, men också den håller världsklass. De här stigarna når du bara om du trampar uppför – men upplevelsen blir desto starkare. Häng på en tur med den lokala cykelklubben Worca för att lära känna folk och hitta stigarna. Klubben arrangerar sådana turer varje vecka, kolla på nätet för tid och plats.

Whistler är även värdstad för Crankworx, en av världens största och mest omtalade mountainbike­festivaler. Evenemanget samlar världens bästa cyklister i Whistler under närmare två veckor varje år, och alla tävlingar kablas ut via internet över hela världen. Slopestyletävlingen Joyride – en sorts uppvisningstävling – som avslutar Crankworx, är ett spektakulärt event med 20 000 åskådare på plats och miljoner tittare framför datorn.

Mer att göra: Besök Vancouver, en av världens vackraste städer med sitt fina läge där bergen möter havet. Vancouver är knappt två timmar från Whistler och ett perfekt resmål när det är dåligt väder eller om du känner för att lämna cykeln hemma en stund. Åk till Granville Island, som ligger precis intill down town, men på en liten ö. Här finns en daglig marknad med lokalproducerad mat, fisk, bröd och massa annat kul. På Granville Island finns många små butiker, och vyn över downtown Vancouver är väldigt vacker.

Ta dig hit: Det är busenkelt att resa till Whistler. Flyg till Vancouver och åk sedan hyrbil eller buss de sista två timmarna.

* * *

Cykelresor Courmayeur Italien

Mäktigare vyer än i Cormayeur får man leta efter.

* * *

Oförglömliga vyer vid foten av Mont Blanc

Courmayeur, Italien

På den soliga sidan av Mont Blanc-massivet, precis där Mont Blanc-tunneln mynnar ut, ligger italienska Courmayeur. Den här bergsstaden är mest känd för skidåkning och klättring – men den är absolut värd ett besök för cyklingens skull. Hela Aostadalen kryllar av single tracks med pampiga vyer, och precis som med andra bergsstäder är det vandringskulturen som gör Courmayeur till en så bra cykeldestination.

Cyklingen: Stora delar av den världskända vandringsrutten Tour de Mont Blanc passar utmärkt för cykling och det finns större och mindre rifugios utefter vägen om ni vill stanna för lunch eller övernattning. Bland annat ska du ta en tur in i Val Ferret där Tour de Mont Blanc (TMB) går förbi Rifugio Bonatti. Cykla TMB från dalen och tillbaka mot Courmayeur-hållet – vyerna över Grand Jourasses och Mont Blanc är så spektakulära och även om det är en stundom jobbig stigsnutt håller den världsklass. Vidare rekommenderas grannbyn La Thuile, som har en cykelpark med enbart naturliga stigar, och Pila, vars cykelpark är en av de bättre i den här delen av Alperna. Cyklingen kring staden Aosta är också jättefin och den gamla romarstaden är värd ett besök i sig självt.

Företaget Aosta Freeride Valley syr ihop guidning och transporter i området.

Mer att göra: Gör en dagsutflykt till Chamonix. Alpinismens huvudstad ligger bara en halvtimme bort, rakt igenom Mont Blanc-tunneln. Strosa runt på gatorna, kolla butiker och bara njut av att vara omringad av bergen – det är en speciell känsla! Åk tillbaka i tid för middagen – maten är alltid bättre i Italien!

Ta dig hit: Flyg till Genève (2 timmar) eller Turin (1,5 timmar). Hyrbil eller buss sista biten.

* * *

 

Cykelresor Zermatt Schweiz

Zermatt ståtar med några av världens mest spektakulära. single tracks, spår där bara en cykel får plats.

* * *

Svindlande alpstigar

Zermatt, Schweiz

Den schweiziska kantonen Valais är världsberömd för sitt goda vin, sina ostar och sin choklad. Men bland cyklister är området snarare känt för sina fantastiska stigar. Vid foten av det ikoniska ”Tobleroneberget” Matterhorn ligger den gamla bergsbyn Zermatt. Stället är perfekt för dig som jagar den ultimata fixen av single track – alltså spår som inte är bredare än att en cykel får plats. I Zermatt hittar du smala, vindlande cykelstigar i alpmiljö.

Cyklingen: I bergen runt Zermatt ringlar sig flera hundra år gamla vandringsleder. Det är ”share the trail” som gäller, vilket innebär att även hojen är välkommen. Men ta det varligt – emellanåt är stigarna proppade med vandringsturister, som inte sällan är lite äldre, så dundra inte på för snabbt. På kalfjället är det här ett mindre problem eftersom sikten där är så bra.

I Zermatt sätts saker och ting i perspektiv: stora berg och små cyklister. Med tåg kan du ta dig upp till åsen Gornergrat, som ligger på majestätiska tre kilometers höjd. Åker du upp dit en klar och solig dag kan du se fler än 40 bergstoppar som sträcker sig över 4 000 meter över havet.

Från Gornergrat slingrar sig ett flertal single tracks nedför berget – några av de mest spektakulära stigarna i världen.

Mer att göra: Passa på att besöka Monte Rosa-hyttan, en fantastisk bergshytta 2 795 meter över havet. Den ligger precis vid foten av Monte Rosa, Alpernas näst högsta berg. Den ursprungliga hyttan byggdes 1895, men 2009 byggdes en helt ny, som är ett arkitektoniskt mästerverk. Ta tåget upp från Zermatt till Gornergrat och vandra sedan ner till Monte Rosahyttan för att äta lunch. Sen promenerar du tillbaka och tar tåget hem till byn. En vacker dagsutflykt och en skön paus i cyklandet.

Ta dig hit: Flyg till Genève eller Zürich, det är ungefär lika långt från båda flyg­platserna. Sedan tar du tåg hela vägen till Zermatt (byn är bilfri).

* * *

Cykelresor Fruita USA

Mellan Denver och Salt Lake City hittar du mil efter mil av spännande cykling.

* * *

Ökencykling i Colorado

Fruita, USA

I Colorados högt belägna öken, ungefär halvvägs mellan Denver och Salt Lake City, ligger den sömniga lilla staden Fruita. Om du inte vet var du ska svänga av från Highway 50 passerar du stället på några få minuter, men för cyklisten är Fruita ett givet stopp.

Cyklingen: Hundratals kilometer av roliga stigar i varierande svårighetsgrad, perfekt för all mountainbike och cross countrycykling. I Fruita kretsar det mesta kring hojar. Lokalbefolkningen lever för och av cyklingen. Solen skiner in genomsnitt 245 dagar om året.

Våren och hösten är de bästa perioderna att besöka Fruita och grannen Grand Junction. Under sommarmånaderna är det oftast för varmt och då blir det också väldigt dammigt på stigarna.

Den lokale cykellegenden Troy Rarick har skrivit Fruita fat tire guidebook – ett måste för alla turister som vill skaffa sig koll på stan. Här finns guider till alla leder värda namnet och allmänna tips för cyklingen i the Grand Valley, som området kallas. Om du behöver fixa något med hojen, gå till Over the Edge Sports i Fruita. Klassisk cykelbutik och värd ett besök bara för att se hur en riktig cykelaffär ska vara.

Fruita Fat Tire Festival arrangeras i slutet av april och är en klassisk cykelfestival som kan vara värd ett besök.

Mer att göra: Ta ett break från cyklingen och prova rafting, forsränning, en dag. Det finns flera olika företag som arrangerar turer på Colorado River. Riktigt häftigt äventyr i vacker natur längs den legendariska floden.

Ta dig hit: Flyg till Denver eller Salt Lake City. Fortsätt med hyrbil, det tar 4-5 timmar från båda flygplatserna.

* * *

Cykelresor Sunnmøre Norge

Fjällen i Sunnmøre bjuder på brant, stökig och rolig cykling.

* * *

Topptur i världsklass

Sunnmøre, Norge

Precis som skidåkningen i fjällområdet Sunnmørealpene håller cyklingen här hög klass och är väldigt spektakulär. Visst, ibland är det väl brant och stökigt, men stundom är det världsklass på två hjul – inte minst kring Fjørå, Liabygda och Ljøbrekka, som ligger nära den välkända skidorten Stranda.

Cyklingen: De finaste stigarna når du genom toppturer – ofta är det helt enkelt för brant för att cykla uppför så räkna med att pusha din cykel en hel del och se till att ha en heldämpad hoj som tål tuffa tag utför.

Valldal är en bra bas för cykling i Sunnmøre. Därifrån når du enkelt den långa fina stigen från Mefjellet till Fjørå och byn Liabygda där det finns flera fina stigar, till exempel från berget Liahornet.

Om du har gott om tid på din tur på Vestlandet rekommenderas också en avstickare till Romsdalen för att testa stigarna kring Åndalsnes och Isfjorden. Även här finns områden för riktigt fin cykling.

Mer att göra: Ålesund är en av Vest­landets vackraste städer och väl värd ett besök. Jordgubbarna i Valldal är fantastiska! Det är inte för inte som de skeppas till den prisbelönta krogen Noma i Köpenhamn.

Ta dig hit: Flyg till Ålesund eller Molde eller ta buss eller tåg dit du vill ha din bas. Resan från Ålsesund till Valldal tar cirka en och en halv timme.

* * *

Cykelresor Åre

I mitten av 00-talet slog Åre igenom på allvar som cykeldestination – och har bara blivit bättre sedan dess.

* * *

Skandinaviens bästa cykling

Åre, Sverige

De flesta svenskar känner Åre som Sveriges bästa skidort och ett riktigt partyställe på vintern. Turister har kommit till Åre i mer än hundra år, men det startade faktiskt med sommarturism vilket gör att fjället om sommaren kryllar av väl upptrampade stigar.

Cyklingen: Med närmare 1 000 fallhöjdsmeter och 40 stigar över enorma områden är Åreskutan numera ett riktigt paradis för mountainbikecykling på sommarhalvåret. Det har funnits liftburen cykling i Åre sedan 1994 men trots att VM arrangerades i den jämtländska byn redan 1999 dröjde det till mitten av 2000-talet innan det blev en riktig cykeldestination med Åre Bike Park som officiell cykelpark. Numera är stigcyklingen också att räkna med, även om de lokala markägarna knappast hjälper utvecklingen. Åre Bergscyklister, den lokala cykelklubben, jobbar hårt för att utveckla stignätet och de lokala cyklisterna är både många och aktiva. Varje sommar arrangerar de Åre Bike Festival som blivit Skandinaviens största cykelfestival för freeridemountainbiking (en gren där det gäller att visa upp tricks).

Som helhet finns inget jämförbart med Åre – inte i Skandinavien och knappt i Europa. Cykelkulturen i den 1 500 invånare lilla byn är närmast att jämföra med British Columbia – pickuper med dyrare cyklar än fordon upphängda på flaket, bike bums som söker sig till Åre för att göra cykelsäsong och en by där det mesta om sommaren snurrar kring cyklingen.

Mer att göra: Nöjeslivet myllrar inte direkt under sommaren. Men många krogar är öppna och cyklister är folk som vill ha kul, så gå ut på byn och njut av stämningen! Parkvillan har byns bästa ölutbud och maten är dessutom riktigt bra. Här hänger många av de lokala cyklisterna.

Ta dig hit: Åre har goda kommunikationer med både tåg, buss och flyg. Både Trondheim och Åre-Östersund funkar att flyga till.

Text och foto: Mattias Fredriksson

* * *

Mer resor och äventyr:

Cramby om att åka på roadtrip: ”Jag kan inte minnas när jag var så här lycklig sist”

20 coola äventyrsprylar som du inte klarar dig utan i vildmarken

Att klättra upp på femton walesiska berg

Café gör tuffa Örnmarschen: ”Benen känns som döda grenar”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-03-29 14:40