Hoppa till innehåll

The Hives-Pelle leder Musikhjälpen: ”Kungafamiljen borde auktionera ut en Eriksgata”

Joakim Almén

I dag presenterades programledaretrion för årets Musikhjälpen. Cafés Joakim Almén träffar trions största överraskning – Howlin’ Pelle Almqvist, sångare i The Hives.

12-18 december står Örebro som värd för årliga succéformatet Musikhjälpen. I år samlar programmet, som sänds i SVT, på SVT Play och SR, in pengar för barn i krigs rätt till skolgång.

I dag annonserades vilka programledarna blir: Musikhjälpenveteranen Kodjo Akolor får sällskap i buren av Little Jinder och överraskningsnamnet Howlin’ Pelle Almqvist.

Café träffar Sveriges mest kända oneliner-man för att prata stil, hungerrelaterade humörsvängningar och varför Notch bör köpa en kungahusauktionerad Eriksgata.

En superlånghårig Howlin' Pelle är en av programledarna för Musikhjälpen i år.
En superlånghårig Howlin’ Pelle är en av programledarna för Musikhjälpen i år. Foto: Jan Danielsson/SVT.

Pelle Almqvist behöver ingen närmre presentation. Som sångare i en av Sveriges största rockexporter de senaste 20 åren, The Hives, har han gjort sig känd som en av rockens främsta snackare. En oneliner-man och rocksångare av internationell toppklass som så sent som i våras var med på Cafés lista över Sveriges bäst klädda man.

Det är en uppseendeväckande långhårig rockstjärna från Fagersta som kliver in i intervjurummet.

– Det är rekordlångt. Jag har bara låtit det växa i två år, säger Pelle Almqvist.

Pelle må ha sommarpratat, lett P3 Guld-galan (2007) och snackat – och spelat – musik i amerikansk satellitradio, men man såg inte Howlin’ Pelle komma som programledare för Musikhjälpen.

Hur gick det här till?

– De frågade helt enkelt och just nu har vi det lugnt med Hives. Jag tackar nej till så mycket liknande grejer hela tiden och tillslut blir det att jag säger ja för att jag är så trött på att säga nej. Sen känns det också mycket härligare för att det är välgörenhet. Jag vet inte hur lätt det är, men det känns som att det är lätt att bli inlåst i sex dygn och så kanske det hjälper någon.

”Lite lugnt med The Hives” säger du, kan du utveckla?

– Vi spelade ganska mycket i sommar och håller på med musik nu kan man säga. Det har gått lite trögare än vanligt. Vi har haft lite svårare att komma överens än vanligt. Samtidigt är det lite intressant, se vad fan det leder till, säger han och utvecklar:

– Vi har väldigt mycket bra låtar. I vanliga fall gör vi så många låtar som hamnar på skivorna, men nu har vi helt plötsligt för många låtar, det kanske är det som leder till förvirring.

Tror du att du kommer ha nytta av din tidigare programledarerfarenhet i Musikhjälpen?

– Det här är en annan grej. Här ska jag reagera på grejer. Alla grejer jag har gjort har bara varit envägskommunikation, lite som jag gör på scen. Ibland säger någon någonting som jag hör, men för det mesta hör jag bara vad vi gör.

Pelle rättar till sig i stolen och fortsätter.

– Jag har aldrig gjort något så länge under så mycket press förutom att turnera flera år i sträck – den grejen är jag van vid. Men jag har ingen aning om vad det här kommer att vara än. Om det verkligen var första gången jag sände radio skulle jag kanske vara nervös, man kan ju få lite mer hjärnspöken.

Programledarna för Musikhjälpen 2016 blir Little Jinder, Kodjo Akolor och överraskningsnamnet – Howlin' Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT.
Programledarna för Musikhjälpen 2016 blir Little Jinder, Kodjo Akolor och överraskningsnamnet – Howlin’ Pelle Almqvist. Foto: Jan Danielsson/SVT.

Under sex intensiva dygn kommer programledaretrion att stängas in i den spartanskt byggda Musikhjälpen-buren utan annan mat än flytande föda. Pelle tänker inte ladda upp på något speciellt sätt men hoppas att de får soppa (”jag älskar soppa!”). Men det här med icke-föda i sex dygn krävde ändå konsultation från en tidigare programledare med – förmodad – hög kaloriförbränning.

– Petter gjorde ju det här. När jag fick frågan ringde jag och frågade personer jag känner som har gjort det här, så jag frågade honom. För honom var det ett väldigt stort problem, men han är rätt biffig. Han har ett större kaloribehov än vad jag har, säger han och skrattar.

Tick Tick Boom: Hur stark kontroll har du på hungerrelaterade humörsvängningar egentligen?

– Mycket bättre än många i The Hives. De har man ju sett i alla lägen som finns. En del av dem blir helt personlighetsförändrade om de inte får i sig mat hela tiden – bland annat min brorsa (Nicholaus Arson). Han märker inte att han blir hungrig men helt plötsligt blir hela världen idioter. Jag är bättre än så i alla fall, haha.

Sömnen känns ju också som en potentiell svårighet.

– Jag är ganska dålig på att sova. Jag vet inte om det är en fördel eller en nackdel. Jag vet att jag kan fungera med väldigt lite sömn, samtidigt gör ju det att jag kanske får svårare att somna. Man är i sändning i åtta timmar och att då gå och lägga sig och ha fyra timmar på sig att sova… Jag är jävligt dålig på att varva ned överlag, jag får hålla mig på 90 procent under sex dygn istället.

Medlemmarna i The Hives har varit bidragande till insamlingen tidigare år av Musikhjälpen. Bland deras auktioner märks en möhippa/svensexa, deras patenterade scenkostymer, och förra årets bidrag – en födelsedagsfest i bandets regi.

Som programledare finns det, utöver en ABBA-återförening, en drömauktion för Pelle.

– Vi pratade om att kungafamiljen borde auktionera ut en Eriksgata.

Dyrt! Vem hade köpt den?

– Notch, haha! Jag vet inte hur intresserad han är, men han borde ju ha råd åtminstone.

Har man råd att köpa privatjet har man råd att köpa en teoretisk kungaauktionerad Eriksgata – Notch är drömbudgivaren, om Pelle Almqvist får välja fritt.
Har man råd att köpa privatjet har man råd att köpa en teoretisk kungaauktionerad Eriksgata. Notch är drömbudgivaren när Pelle Almqvist väljer fritt.

Under Hives storhetstid på 2000-talet klädde Pelle bokstavligen av publiken med sina slipade munfräckheter. Frågan är hur hans scenpersona transfereras till det mer uthålliga liveradio-formatet.

– Vi får se om jag orkar kvicka oneliners i sex dygn, det känns mycket. Alla de där grejerna händer ju bara – de kommer bara ut ur munnen. Det är inget jag håller på att sortera i huvudet, jag bara säger det jag kommer på. Det får bli min taktik att inte förbereda mig och bara öppna mun för att se vad som händer.

”Ingen annan rockartist i Sverige har så tydligt gjort sin stil till ett varumärke som Pelle Almqvist. Med skärpa och konsekvens har The Hives frontfigur förvandlat den oklanderliga kostymen, slipsen och skjortan till en självklar scenuniform för ett av världens bästa rockband.”

Så lät motiveringen när Pelle 2009 vann Cafés modepris Sveriges bäst klädda man, en lista Pelle sedan dess ofta bibehållit en plats på. Och han pratar gärna stil.

– Den första regeln med stil är att man alltid måste vara lite obekväm. Folk pratar alltid om att man är snygg i det man känner sig bekväm i. Det är skitsnack, det stämmer ju inte alls! Om man klär sig i det man känner sig bekväm i skulle inte mänskligheten ha uppfunnit frack. Om man var det snyggaste i det allra bekvämaste så skulle alla bröllop vara gråa myskläder, säger han och fortsätter:

– Jag gillar att samla på mig kläder som nästan är seriefigursgrejer, det ska vara tydliga saker.

Hur kommer du att klä dig i buren?

– Där känns det som att man är i ett sovrum hela tiden. Jag har sett litegrann tidigare och då är det ju mycket mysbrallor och mössor. Det är inte riktigt kompatibelt med mig. Jag har faktiskt beställt mig en sidenmorgonrock med monogram som jag kan ha på mig.

Hur fan får man en t-shirt att vara fräsch dag 5?

– Ingen ser att den är lite ofräsch. Den är tillräckligt fräsch dag 5. Det är lite som våra scenkostymer tidigare turnéer som var fruktansvärt ofräscha, men i alla recensioner stod det ändå bara hur snitsigt vi hade klätt oss och folk frågade hur mycket vi la på kemtvätt – vi hade inte tvättat kostymerna på ett år, haha.

Pelle-Almqvist_tekopp1

Pelle berättar att hans intresse för mode började tidigt och om hur han och The Hives under gymnasieåren i Fagersta levde efter devisen ”ska man vara fin får man lida pin”.

– När vi gick i gymnasiet gick vi hela vintrar i jeansjacka och t-shirt. Vi tycket det var de enda som var coolt att ha på sig. Det var ju fruktansvärt, då fick man planera sin rutt i Fagersta och gå in i portuppgångar som man visste vara olåsta och vänta ett tag för att tina upp innan man kunde gå vidare.

Han gillar stil för att det är uttryck som han tycker verkar demokratiserande – ett sätt att laborera med identiteter och ett sätt att förklä sig – bli någon annan.

– Man kan till och med upplevas som mer välklädd än folk som har spenderat massa pengar på sin outfit, bara om man har tänkt till litegrann. Så är det inte när man ska imponera på någon med en lyxig bil eller ett hus. På så vis är det intressantare än att folk bara säger att det är kläder – det stämmer inte riktigt. Man kan ju förvandla sig till någon annan i andras ögon, och då förvandla sig för sig själv.

Slutligen, vad blir den största utmaningen med att vara programledare för Musikhjälpen?

– Bristen på mat, sömn och massvis av press kombinerat med att se massa bilder på gulliga barn som har det jobbigt.

Pelle-Almqvist2

Howlin’ Pelles stiltips för vintern

Kamelhårsullster: ”En vinter i Sverige är ju en sån jävla vinter och då det svårare att hålla snitsen. Just nu gillar jag kamehålsullster”.

En tunn dunjacka för att kunna bära skinnpaj: ”Nu bjuder jag på ett på tips jag egentligen inte vill bjuda på. Man kan ha skinnpaj hela vintern om man har en tunn dunjacka emellan. Det är det här att om man ska vara snygg så måste man vara lite obekväm. Men nu när jag är lite äldre och latare så fuskar jag med en tunn dunjacka. Det funkar extremt bra, och man slipper köpa ett stort polarexpeditionstält som man går runt med halva året”.

Musikhjälpen sänds i SVT, SVT Play och SR mellan 12-18 december.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.