Hoppa till innehåll

Hur blir man kåt på ett gitarrljud? Svenska bandet VinterRevir reder ut

Markus Thunberg

Det pratas inte tillräckligt mycket om ett riktigt älskvärt genomträngande kaoskrispigt gitarrljud. Café tar en runda i Jack Whites, Pixies och Velvet Undergrounds fotspår med svenska VinterRevirs gitarrist Joakim Almén.

5554-(25)
Oli Bräck och Joakim Almén i VinterRevir.

Postpunkiga popbandet VinterRevir med rötter i Avesta och Uppsala släppte i veckan singeln På tal om i går. En rivig ångeströkare med slamrigt skarpa gitarrljud. Café frågar gitarristen Joakim Almén, 28, om sexiga gitarrljud, EDM-döden och vilken pedal pedanterna föredrar.

– Jag kan absolut bli kåt av det perfekta gitarrljudet, o ja! Det är som en stark förälskelse att höra en riktigt bra gitarr, då går jag runt och tänker på den perfektionen oavbrutet i två veckor, säger Joakim Almén som också är skribent för Café.

Beskriv VinterRevirs gitarrljud?

– Vi spelar hookig postpunk/indierock, har mörka texter men poppig förpackning. Jag är svag för gitarrhooks och dem jobbar vi hårt med. Gitarrerna är tydliga och har tydliga slingor. Som singeln går de-de-de-de-de-de, det är lite som Hurula också jobbar – en av mina musikförebilder. Broder Daniel kör samma hook-koncept, de kallar de för en Greger. Jag själv är pedalnörd och har säkert pedaler för 50 000 kronor. Jag gillar det kraftiga fuzzljudet, blandat med overdrive och distortion.

Säg en känd låt så man fattar vad du menar. 

– Psykedeliska rockband har fuzzljud, Hendrix såklart och Hurulas nya skiva har också det. Tame Impala har mycket fuzz, Broder Daniels Forever ligger nära det ljud vi har, Whirlwind till exempel.

Vilket är det sexigaste gitarrljudet som spelats in på skiva?

– Jag gillar tidiga Velvet Underground, hela Nico-plattan, men också också What goes on och Rock ’n’ Roll har ett ikoniskt gitarrljud. Det är den som går du-de-du-de-deu. Och Kents Sundance kid-lead såklart!

Vilken är din gitarrförebild?

– Jag tycker Joey Santiago i Pixies har ett bra ljud. Debaser till exempel, Where is my mind?-leaden är riktigt snygg. Inspelningen av Deerhunters Nothing ever happened från en festival 2011 har allt jag älskar med rock.

Finns det några nya band som får det att bränna till i gitarrljudsnerven?

– Ett psykedeliskt band som heter Temples har coolt gitarrljud. De kör lite harmonizer, en pedal som gör att det blir dubbla oktaver. Så det blir ännu fetare, speciellt i solon. Svenska bandet Stilla Havet har bra gitarrljud med råa tydliga hooks, och Pascal! Det behövs inte mer än ett starkt gitarrljud för att kommunicera känslan av utanförskap.

Se videon till VinterRevirs På tal om igår

https://www.youtube.com/watch?v=fm856itRraU

Är det inte konstigt att det pratas så lite om gitarrljud nuförtiden?

–  Det är så musikvärlden ser ut. Det har inte varit så hett med rockmusik överlag. De som inte har ett superstrarkt musikintresse lyssnar inte på rockmusik längre, utan då är det list- och radiomusiken som gäller och det är EDM. De enda som pratar om gitarrljud är nischade nördsajter. Förut kunde en musiktidning följa med Billy Corgan och kolla in vilka pedaler han använder, det görs inte längre.

pedal

Gitarristen Joakim Alméns 4 gitarrfavoriter

Gitarr: Fender Jaguar, ”Surfgitarren nummer ett! Världens kanske snyggaste gitarr. Tätt förknippad med Kurt Cobain”.

Pedal: Zvex Fuzz Factory, ”Älskar fuzzpedaler och den här är favoriten – om du lyckas hitta rätt inställningar på alla knobs. Fuzz-perfektionisten Matt Bellamy i Muse har till och med den här pedalen inbyggd i sin gitarr”.

Strängar: Elixir Nanoweb, ”Längre livslängd än gemene gitarrsträngar. Hatar att byta strängar, även om jag kallas för materiallirare av mina bandvänner”.

Mikrofon: Shure SM57, ”Allround-mic som är standard för gitarrinspelning och live. Vi använder den även som sångmikrofon när vi spelar in”.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.