Hoppa till innehåll

Ikea och Sonos nya golvlampa extraknäcker som högtalare

Ikea och Sonos Symfonisk golvlampa
Elin Parmhed

Så bra är den svenska möbel- och hifi-ljudjättens nya samarbete.

Ikea Symfonisk golvlampa är en Sonos-högtalare med lampa som funkar med Spotify och kan kopplas till både Google och Apple Home. Precis som resten av Ikeas serie Symfonisk är det ett billigare sätt att få en Sonos-högtalare i sin ägo. Dessutom som en integrerad del av inredningen. Sladden är däremot inte integrerad i ett av benen utan hänger synligt, och det finns heller ingen röststyrning.

Den här golvlampan är den femte högtalaren som Ikea och Sonos gör tillsammans. På samarbets-cv:t har man bland annat en sjungande tavelram. För att komma igång med golvlampan/högtalaren behöver du Sonos mobilapp. Till appen kan du ansluta flera musiktjänster, som Spotify och Apple Music samt podd- och onlineradiotjänster.

Du kan koppla Symfonisk golvlampa till andra Sonos-högtalare, och Airplay 2-stödet gör också att du kan använda högtalaren som del i multirumsystem tillsammans med exempelvis Apple Homepod-högtalare eller andra ljudenheter med Airplay 2-stöd.

Det finns ingen direkt röststyrning, men kopplar du högtalaren till Apple hem så kan du via Siri styrar högtalaren med rösten. Högtalaren saknar dock stöd för bluetooth och Chromecast.

Kom ihåg att köpa glödlampa för en sådan ingår inte. Du kan bara tända och släcka lampan via en knapp på själva högtalarlampan, om du inte kör en smart lampa som du kan kontrollera via din smartphone förstås.

Med Symfonisk golvlampa kan du lyssna på Spotify och samtidigt kolla videoklipp på telefonen utan att ljuden påverkar varandra. Ljudmässigt håller tyvärr inte högtalarna måttet på högsta volym. Ljudet blir obalanserat och skränigt – på lägre volymer får vi däremot en mer balanserad ljudbild.

Priset ligger på 2 195 kronor, vilket får ses som ett mycket prisvärt ljud. Du kan läsa mer om Ikea och Sonos nya Symfonisk golvlampa här.

Artikeln publiceras i samarbete med Thingz.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.