Här odlar män kvinnohat och uppmanar till våld – för att de är ”ofrivilliga celibater”

Elliot Rodger hyllas av

Polis har hittat en Facebook-post som tyder på att mannen som körde på människor i Toronto drevs av kvinnohat – och hatet frodas i enorma communitys.

Joel Linde  |  Publicerad 2018-04-26 12:19  |  Lästid: 3 minuter

Måndagen den 23 april körde en man i en hyrd skåpbil på ett stort antal människor på trottoaren till en gata i Toronto. Tio dödades och många fler skadades. Dådet förde tankarna till flera andra vansinnesdåd vi blivit allt för bekanta med i Europa, men polisen har nu funnit spår från den misstänkte i Toronto, som pekar mot att han haft helt andra motiv än till exempel terroristerna i London, Stockholm och Nice.

När polisen kartlade den misstänkte mannen fann de ett inlägg på Facebook där han hyllade en man vid namn Elliot Rodger.

”The Incel Rebellion has already begun! We will overthrow all the Chads and Stacys! (stereotypa namn på populära män och kvinnor, reds anm.) All hail the Supreme Gentleman Elliot Rodger!”

Facebook har bekräftat att skärmdumpen är äkta.

Elliot Rodger var en 22-årig man från Santa Barbara i Kalifornien. I maj 2014 sköt och körde han ihjäl totalt sex människor innan han tog sitt eget liv. Efter dådet hittades en video där Elliot förklarade sitt hat mot kvinnor.

”Under de senaste åtta åren, ända sedan jag nådde puberteten, har jag tvingats genomlida en existens av ensamhet, avvisanden och icke tillfredsställda drifter”, säger han i videon.

”Allt för att tjejer aldrig har varit attraherade av mig. Tjejer gav sin affektion, och sex, och kärlek till andra män, men aldrig till mig. Jag är 22 år gammal och jag är fortfarande oskuld. Jag har inte ens kysst en tjej. (…) Ni tjejer har aldrig varit attraherade av mig. Jag vet inte varför, men jag kommer straffa er alla för det!”

Utöver sitt hat mot kvinnor förklarade han även sitt hat mot ”alla sexuellt aktiva män som levde bättre liv” än han själv, och på så sätt rättfärdigade han att mörda både män och kvinnor.

Denna video, tillsammans med ett 141 sidor långt manifest, där hatet och frustrationen över att vara oskuld var uppenbar, blev bränsle för ett online-community av män som kallar sig själva för ”Incel” – ”Involuntarily celibate”, alltså ofrivilligt celibat.

Rörelsen är inte uttalat misogyn, utan vissa av medlemmarna har sökt sig dit enbart då de är frustrerade över sin livssituation, men faktum kvarstår att frustrationen i många fall leder till hat och även våld, skriver Psychology Today. Här är en kommentar i som en amerikansk människorättsorganisation fann ett forum efter dådet i Toronto.

”I egenskap av någon som besökte Toronto i början av månaden, kan jag förstå hur en man från staden skulle drivas att döda en drös med människor så där. Kvinnorna där är FRUKTANSVÄRDA — till och med de etniska kvinnorna. Det skulle lysa upp min dag om majoriteten av offren var unga fittor som de jag träffade på min resa.”

Läs även: Allt du behöver veta om ”incel” – ofrivilligt celibat

Reddit har länge varit samlingsplatsen för Incel-communityt, men i november 2017 stängde plattformen ner tråden där 41 000 män var aktiva, och i stället har de flyttat till bland annat 4chan, där hatfull, misogyn retorik fortsätter att frodas. Det är ett community där de mest extrema uppmanar till våld och rättfärdigar våldtäkt eftersom de ser sig själva som offer med rätt till kvinnors kroppar, skriver Independent.

Och det tycks uppenbart att hatet som frodas där skördar sina offer.

Den misstänkte mannen i Toronto hyllade Incel-rörelsen innan sitt dåd när han skrev ”The Incel rebellion has already begun”. 2015 skrev Chris Harper-Mercer, en 26-årig man ”utan flickvän, fortfarande oskuld” i ett meddelande att han också var en ”incel” och att han såg upp till Rodgers. Efter det mördade han nio personer och sköt sedan sig själv.

Polisen i Toronto har bekräftat att det var i huvudsak kvinnliga offer, men exakt vilken koppling den misstänkta mördaren i Toronto har till Incel-rörelsen är oklart, förutom hans uppenbara beundran för den.

Du gillar nog även:

Allt du behöver veta om ”incel” – ofrivilligt celibat

Nicole Kidman om våld mot kvinnor: ”Mycket vanligare än vi tillåter oss att tro”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-07-06 11:11