Därför vill du absolut inte vara en ”nice guy”

I en värld av dejting är det mycket som är svårt. För "nice guys" är det extra svårt men vad är "nice guys"? Och hur har uttrycket uppstått? Café reder ut!

Mikael Holm  |  Publicerad 2018-05-25 15:32  |  Lästid: 4 minuter

Du har säkert hört uttrycket ”nice guys finish last”, uttrycket som kommer från när baseballaget Brooklyn Dodgers coach Leo Durocher (till höger ovan) under 40-talet beskrev sina rivaler New York Giants som ”snälla killar, men de ligger sist i ligan”.

Efter det har citatet använts flitigt, inte minst har så kallade ”nice guys” tagit begreppet och gjort det sitt som en förklaring till varför de inte får ligga eller varför de inte lyckas ha relationer med kvinnor. ”Nice guys”-begreppet har funnits länge och forskning har gjorts på det sedan 1980-talet. I början av 2000-talet blev det dock känt på ett helt nytt sätt, efter att sajten Heartless Bitches International skrivit flera artiklar.

Denna nya beskrivning av en ”nice guy” är en kille som enbart är snäll mot kvinnor för att kunna ha sex med dem eller få stånd en kärleksrelation med dem. Killen i fråga använder sin snällhet som en slags poäng och när han har sparat ihop tillräckligt med poäng i sitt huvud tror han att det ska generera i kvinnan han varit snäll mot vill ha ett förhållande med honom. Att vara vän med kvinnor, eller hamna i en ”friend zone” ses som ett tröstpris – eller som absolut värsta möjliga scenario.

Morty från Rick & Morty håller upp en lapp med stämplar som säger hur många gånger han har respekterat en kvinna. Det är ett skämt på hur "nice guys" tänker.

En ”nice guy”-meme som blivit stor.

När ”nice guys” märker att en relation inte längre är en möjlighet så blir de arga, antingen på kvinnorna som avvisar dem eller på sin omgivning. Att de blir arga beror på främst en sak.

– De blir arga för att de inte kan hantera sin skam. De tycker själva att de har gått rätt väg för att få ett förhållande med den här kvinnan. Ilskan riktas mot henne men egentligen är de arga på sig själva, säger relationsexperten Jacqueline Joo.

Vad är det som gör att ”nice guys” inte lyckas med sin ”strategi”? 

– ”Nice guys” har inte lärt sig skillnaden på en vänskapsrelation och ett förhållande. Det finns ju ingen kurs när man växer upp som säger att så här beter man sig för att bygga en attraktion och skapa en kärleksrelation. De som kan få en kärleksrelation har ju lärt sig genom åren hur man gör. Det som ”nice guys” gör är ett rädslestyrt och lamt raggande där de inte riskerar att bli avvisade på samma sätt som om man går rakt på sak. ”Nice guys” raggar på tjejer genom att närma sig dem som en vän, och signalerar ”jag finns här för dig i vått och torrt”. Det är ett safe sätt att ragga på, eftersom de inte riskerar att bli avvisade på samma sätt som om de skulle gå rakt på sak, men det är inte en strategi som bygger spänning och attraktion.

Varför tenderar ”nice guys” att också rikta den ilskan mot andra män?

– Inom psykologin finns det tre sätt för folk som inte kan tackla skam, att hantera den känslan. Man kan vara undvikande och bara skratta bort personen som nekar en eller kanske till och med sluta dejta helt och hållet för att slippa skamkänslan. Man kan också bli extremt självkritisk  Man kan bli extremt självkritisk och känna att ”det är mig det är fel på” i stället för att se att det snarare är tillvägagångssättet jag använder mig av som inte fungerar. Slutligen kan man också skjuta ifrån sig allt eget ansvar  och attackera omgivningen och säga att det är den det är fel på. ”Det är andra mäns fel, det är de som ”snor” alla tjejer genom att vara skitstövlar och jag som är en ”nice guy” får ingen alls”.

Rent generellt vill ju kvinnor så klart ha snälla män

Det största problemet med ”nice guys” är att de tror att deras snällhet gör kvinnor förpliktigade att ha en relation med dem. De förstår inte att kvinnor aldrig någonsin är förpliktigade till något.

”Nice guys” är nära besläktade med Incel-rörelsen. Skillnaden är att ”nice guys” inte hatar kvinnor, de har ”bara” en förlegad syn på kvinnor och ser på dem som att de måste räddas från andra män som de ser som onda människor. I ”nice guys” världsbild får de inte kvinnor på grund av att de är för snälla, de gör inget fel utan det är kvinnorna som dras till rövhål som är felet med världen. Men faktum är att kvinnor vill ha snälla män, enligt Jacqueline Joo.

– Rent generellt vill ju kvinnor så klart ha snälla män men vi vill inte ha någon som offrar hela sina liv för oss. De ska inte heller göra allt för oss jämt och ständigt, omtänksamma gester blir bara romantiska när de kommer i lagom stor dos. Män ska inte hålla med om allt vi säger, de ska ha egna åsikter, vara trygga i sig själva och säga vad de tycker. De ska våga tycka annorlunda, säger Jacqueline Joo.

Att kvinnor vill ha snälla män backas också upp av forskning. 2003 gjorde Geoffrey Urbaniak och Peter Kilmann en undersökning som heter Physical Attractiveness and the ”Nice Guy Paradox”: Do Nice Guys Really Finish Last?. I den undersökningen hade de skapat tre onlinedejtingsprofiler som ett visst antal kvinnor skulle välja vem de skulle helst dejta. De tre personligheterna fick ett namn tilldelat sig, de kallades för ”Nice Todd”, ”Neutral Todd” och ”Jerky Todd”. Profilerna var helt identiska förutom små ändringar som ändrade hur snälla de var. Dubbelt så många kvinnor ville dejta ”Nice Todd” över ”Neutral Todd” och det var nästan åtta gånger fler kvinnor som vill dejta ”Nice Todd” över ”Jerky Todd”.

Så, till ”nice guys” förtret, finns det konkreta bevis på att de har fel och att det finns något annat med dem som gör att de inte lyckas med att ha en kärleksrelation med kvinnor. Kvinnor vill uppenbarligen ha snälla män. ”Nice guys finish last”, nej det stämmer inte. ”Nice guys finish wherever they want to” är mer korrekt. Vill man vara en snäll kille och vinna en kvinnas kärlek så är det fullt möjligt. Om du är en ”nice guy” och vill vinna en kvinnas kärlek behöver du fundera på hur du beter dig mot kvinnor både en och två gånger, enligt forskningen.

Om du är osäker och vill veta hur man identifierar en ”nice guy” kan du läsa vår text ”Så identifierar du en ”nice guy”.

Bilden till vänster längst upp i artikeln kommer från filmen ”Nice guys” med bland andra Ryan Gosling.

Läs också!

Här odlar män kvinnohat och uppmanar till våld – för att de är ”ofrivilliga celibater”

Allt du behöver veta om ”incel” – ofrivilligt celibat

 

Dela på Facebook
Tweeta