Allt du behöver veta om “incel” – ofrivilligt celibat

Vad är involuntary celibate, incel, ofrivilligt celibat?

Det finns stora forum för män som är "ofrivilligt celibat". På engelska kallar dessa män sig för "incel" alltså involuntary celibate. Men vad kommer begreppet ifrån, och varför är det så aktuellt just nu?

Joel Linde | Foto IBL  |  Publicerad 2018-04-26 13:45  |  Lästid: < 1 minuter

Efter attacken i Toronto den 23 april, då en man körde ihjäl 10 och skadade 13 med en skåpbil, har ett internet-community som kallar sig för “incel” aktualiserats. Mannen hade nämligen, kort innan attacken, publicerat ett inlägg på Facebook där han skrev ”The Incel Rebellion has already begun!”.

Incel står för involuntary celibate, alltså ofrivilligt celibat, och är ett community för män som mot sin vilja lever utan partner och utan att någonsin ha haft sex.

Termen “involuntary celibate” kan spåras tillbaka till 1993 då en anonym college-student i Toronto använde den. Hon startade forumet “Alana’s Involuntary Celibacy Project” som var öppet för alla, av alla könstillhörigheter, att dela sina privata erfarenheter av att inte kunna hitta en partner. Sajten växte och hon gav senare bort den till en främling.

Det största incel-communityt fanns på Reddit, med drygt 41 000 användare, men efter kritik om misogyni och hatisk retorik stängdes forumet ner 2017. Anhängarna flyttade då vidare till andra forum på bland annat 4chan.

Incel-communityt är splittrat och anhängarna själva har olika syn på vad en äkta incel är, eller hur mycket av skulden för deras lidande som ligger på kvinnorna. New York Times fastslår dock att incels är misogyna män som skyller sin olycka i kärlek och relationer på kvinnor. Dessa män menar att kvinnorna har makten och förmågan att välja vilka män de vill ha, och att de ska straffas för att de endast väljer de ytligt sett vackraste männen. Eftersom de anser att kvinnor alltid kan få sex om de vill menar incel-män att det per definition inte kan finnas incel-kvinnor.

Den juridiska byrån och människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) beskriver åsikterna som en relativt ny typ av världsåskådning för de som tror på manlig överlägsenhet.

SPLC menar också att rörelsen är sprungen ur "The pickup artist movement", alltså konsten att manipulera och förföra kvinnor, som beskrevs i den omtalade boken Spelet av Niel Strauss.

Läs även:

Här odlar män kvinnohat och uppmanar till våld – för att de är ”ofrivilliga celibater”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:29