Hoppa till innehåll

Nu är det slutsnokat – Instagram har tagit bort ”följer”-knappen

Instagrams följerknapp och en bild på Instagram i en smartphone.
Markus Aamisepp

… Vilket också betyder att det fritt fram att skicka på lajksen du inte vågat tidigare.

Vid internets födelse den 1 januari 1983 var förväntningarna skyhöga. Äntligen hade mänskligheten ett effektivt sätt att kommunicera och ta del av en massa information och på så sätt bli klokare varelser. Vad kunde möjligtvis gå fel?

En snabbspolning 36 år fram i tiden är vi nu fast i en era med mobilnarkomani, Youtube-algoritmer som håvar in en i tretimmarssessioner av fail-compilations och sociala medier som lockar fram ens invärtes Narcissus.

Trots att internet eventuellt inte blev den stora informationshub som man från början kanske hoppades på har nätet gett oss mängder av tillfredsställande funktioner. En av dessa är sociala mediet Instagram – och många är vi som lagt lite för mycket tid på applikationens ”följer”-funktion där det går att se vad användarna som du följer gillar och kommenterar.

De flesta som påstår att de då och då inte framhäver sitt Säpo-alterego och snokar runt i vad någon man är betuttad i gillar och kommenterar ljuger, helt enkelt. Samtidigt kanske man ibland glömmer att ens egen aktivitet är exakt lika mycket utsatt – vilket kan bringa intensiv ångest när man inser att alla ens följare kunnat se när man kommenterat på kändisars bilder som om att man kände dem.

Följerknappen är borta på Instagram.

Nu får dock alla Instagram-agenter hänga upp detektivhatten på hyllan – appen har nämligen tagit bort funktionen i veckan. Framöver kommer man alltså bara att kunna se ens egna händelser. Anledningen är att tillräckligt många personer inte förstått att funktionen fanns, menar Vishal Shah, produktchef på Instagram.

– Människor visste inte att alltid deras aktivitet var synlig för alla. Vi har alltså ett läge där det inte betjänar syftet det var byggt för. Det gör också så att människor blir förvånade när deras aktivitet plötsligt dyker upp för alla att se, säger Vishal Shah till Buzzfeed.

Funktionen har ju trots allt plågat vänskaps- och kärleksrelationer i många år. Vem har inte upplevt sorgen av att ha väntat på ett sms av någon, och sedan sett att de varit inne på Instagram och gillat bilder på Martin Melin istället? Initiativet att ta bort ”följer”-fliken kanske är för det bästa egentligen.

Källa: Buzzfeed News

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.