@PonyHans om trista hemligheten bakom en bra meme

Texten: Sveriges bästa memes, och PonyHans metal-inspirerade logotyp

I Sveriges Bästa Memes möter vi de bästa memeskaparna just nu, får svar på de viktigaste memefrågorna och låter memeskaparen tipsa om sina personliga favoritmemes.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-07-27 15:55  |  Lästid: 4 minuter

Memes på svenska, funkar det verkligen? Klart det gör. Men var gränsen går för vad som kan kallas en meme är något luddigt. Det första man tänker på när någon säger meme är kanske det klassiska formatet med en bild kombinerad med textrad uppe och en textrad nere, men det kan såklart vara mer än så.

Enligt Nationalencyklopedin åsyftar memes ”bilder, fraser, aktiviteter, koncept och filmer, ofta med humoristiskt innehåll, som sprids på internet, främst via sociala medier”. En rätt bred definition alltså och en som rör sig både inom och utom detta breda fält är instagramkontot @PonyHans.

Meme: @ponyhans

På PonyHans sida hittar man allt mellan bisarra löpsedlar och omgjorda tv-spelsfodral, till sjukt lokal, lokal-tv och det, otroligt roliga, videoformatet där pratglada karaktärer möter sig själva, som Ranelid to Ranelid. Samtliga är format som balanserar på gränsen till vad som är en meme, men som vi för enkelhetens skull här benämner som memes – huvudsaken är att de alla är väldigt roliga.

Café kontaktade PonyHans för att få svar på de viktigaste frågorna om memes och bad PonyHans välja ut sina favoritmemes just nu. Häääng med!

Meme: @ponyhans

När och varför startades kontot?

– I augusti 2012 skapades mitt Instagramkonto av en högre, högst bristfällig, makt. På den tiden var kontot mer personligt. När jag flera år senare la upp ett par bilder på fejkade tidningsrubriker jag gjort fick jag plötsligt följare som jag inte kände personligen. Med tiden blev mitt konto ett renodlat satirkonto, eller memekonto om man så vill.

Varför Pony och varför Hans?

– Krångligt att förklara men ska försöka. 2006 var Youtube nytt, i alla fall för mig. Jag och en polare hade spelat Tony Hawk’s Pro Skater 2 och vi hade snackat jätte, jätte, jättelöst om att göra en animerad kortfilm om en död pony som blivit till en käpphäst. “Pony Hans” skulle den heta och Hans skulle kunna göra feta käpphästtricks, Pony Hans Pro Skater 2 liksom. Så vi döpte min Youtube-kanal till det.

– Sen kom vi på att det var en hemskt skitdålig skitidé och sket i att göra Ponyhans-filmen. Kanalen fick behålla namnet fast jag varken heter Hans eller kan balla käpphästtricks.

Vem är sveriges mest memevänliga person?

– Leif GW’s gomspene.

Meme: @ponyhans

Säger man meme eller mem? Ett meme eller en meme?

– Meme, mema, måm, har memsat.

Du gör ju rätt många olika saker på din sida och alla kanske inte faller inom den vanliga meme-ramen. Vad är en meme egentligen?

– Svår fråga som jag inte har något vidare svar på. Klassiska memes för mig, är när man remixar andra memes, byter ut texter, bilder, video eller både och. Man förhåller sig även till en typ av mall. Den mallen har med tiden blivit bredare och fler typer av humorinlägg anses vara memes numera.

Vad är dina inlägg då?

– Jag kallar inte mina grejer för memes men jag antar att vissa av mina videos samt mina löpsedlar, skiv-, spel- och VHS-omslag kan kallas för det. 

Finns det något recept på en bra meme?

– Ofta är det man själv tycker är mest fnissigt det som funkar allra sämst, i alla fall för mig. Så ett bra recept skulle väl i så fall vara att göra något man själv tycker är skittråkigt.

Din största memeframgång?

– Jag tror det är min video med Paolo Roberto när han snackar med sig själv. Den har fått flest gillisar. 

Får man många ragg som memeskapare?

– Ja, fyra.

Bästa svenska memekontot?

– Jag tycker att @meme_lord_jeki är ganska överlägsen på den svenska memefronten (obs! betalt samarbete). Sen finns det fler guldkorn, som till exempel @kassa_spaningar och @resumemeshehe.

På den utländska memefronten då?

– Det blir mycket osvenska memes för min del. Jag gillar memes som är så dumma att de inte ens har en poäng eller de som är så jävla smarta att jag måste låtsasskratta med gråten i halsen för att jag inte fattar dom. De är roliga. Sen gillar jag smala konton som är inriktade på olika intresseområden, som musik, geografi, historia och såna grejer. Just nu fnittrar jag gulligt åt musikmemes, bland annat från @pageformusicchads och @bandmemes666.

PonyHans väljer sina fem, sex favoritmemes:

Trots att PonyHans inte anser sig göra memes själv verkar det vara ett ämne där hen har full koll. Vi bad PonyHans välja ut några av sina favoritmemes just nu för att se om de är svinroliga eller om de följer det, enligt Ponyhans själv, så framgångsrika receptet att vara svintråkiga.

1. Smärta

Meme: @pageformusicchads

“Det är kul när det gör ont“

2. Trade

“@kassa_spaningar mördar trade offer-memen.“

3. Kikki Danielsson – Sveriges mest otippade meme-skapare

Meme: @therealkikkidanielsson

“Älskar Kikki!“

4. Smal musikmeme

Meme: @bandmemes666

“Gear överlag är ju en riktig brudmagnet. Från musikmemekonto #2“

5. Kul när det gör ont #2

Meme: @antisocial_memes1

“Jag, fast båda samtidigt och jag är i mina 30s.“

5.2 Newsner

Meme: @newsner.se

“Sist men inte minst, min andra femte meme, från memegiganten Newsner.“

För mer memes och icke-memes följ @ponyhans på Instagram.

Läs även: @meme_lord_jeki om sina bästa memes: ”Att ha fått den bekräftelsen från statsministern är goals”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-07-27 17:04